DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Akadtak Magyarországon jó néhányan, akik azt hitték, hogy lehet a nép, lehet a nemzet ellenében, lehet az embereket semmibe véve kormányozni Magyarországot. Ezt a mondatot Orbán Viktortól idéztem, de nem attól az Orbán Viktortól, akit ma ismerünk, hanem a 2009-es Orbán Viktortól. Sajnálatos módon azóta új példaképet, barátot és tanítómestert talált magának Magyarország jelenlegi miniszterelnöke Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin személyében. Az illiberális demokrácia, a jogállam lebontása, a civilek zaklatása és a titkosítási őrület, ez egy vállalhatatlan gyakorlat volt, ami most már Magyarország szomorú mindennapjait jelenti.
Jelen politikai és geopolitikai helyzetben Orbán Viktornak egy politikai célja lehetne: Magyarország szuverenitásának a növelése, függőségünk csökkentése, függetlenségünknek a növelése. Ehelyett Orbán Viktor az elmúlt éveket arra használta, hogy egyik függőséget a másikra cserélte.
Tudják, tisztelt képviselőtársaim, Magyarország egy kicsi ország, de ez nem akadálya annak, hogy erősek legyünk, sőt, ha XXI. századi megoldásokat alkalmaznánk, progresszívek lennénk, akkor lenne egy erős országunk. A jelek szerint, a tények szerint a magyar emberek többsége ezt látja.
Hadd mutassam be önöknek azt a kutatást, amelyet a Medián végzett egy 1200 fős reprezentatív mintán a Greenpeace megbízásából. (Felmutat egy iratot.) Ez azt bizonyítja, hogy a magyar emberek 66 százaléka, ha választhatna, akkor alternatív zöldenergiákat választana. Kérdezem én, tisztelt képviselőtársaim, ki az ebben a Házban, aki a magyar emberek akaratával megegyezően beszél, és cselekszik. A Lehet Más a Politika ezt teszi. És mit csinál az a társaság, akit kétharmaddal hatalomba juttattak? Magyarország akarata kétharmadának ellenében kormányoz. Mert mit kaptak ezek az emberek, a 66 százalék, aki azt mondta, hogy zöldenergiát kell adni Magyarországnak? 2007 óta ebben az országban szélerőmű építésére engedélyt nem adtak ki. Az elmúlt hónapokban pedig megadóztatták a napenergiát, a szélenergiát, a földhőt, gyakorlatilag mindent megadóztattak, amivel környezetkímélően, a magyar emberek pénztárcájára tekintettel lehetne energiát termelni.
Mit kaptak ezek az emberek? Mit kapott ez a 66 százaléknyi ember? Kapott Paks II.-t, sőt, hogyha Szergej Kirienko szavait komolyan lehet venni a tegnapi tárgyalásról, akkor további blokkokról is elkezdődött valamifajta eszmecsere. Ez egyet jelent azzal, hogy a Fidesz-KDNP egy nukleáris gyarmati sort szánt a magyar embereknek, többek között annak a 66 százaléknak, akinek az a kívánsága, hogy Magyarország progresszív zöldenergiát használjon.
Egyébként az önök teljesítményét maguk is szégyellik, ha nem szégyellenék, akkor nem titkosítanák. Ma fogunk ebben a Házban tárgyalni egy törvényjavaslatot, amelyről ugye, Lázár János azt mondta, hogy a végső akadályt is elhárítja a paksi bővítés elől. Én azt gondolom, hogy a valóság az, hogy önök 15 évre mindent titkosítani fognak, minden dokumentumot, ami Paks II.-vel kapcsolatos. Miért teszik? Mert szégyellik. És ráadásul a közbeszerzések hatálya alól kivonják a beszerzéseket, minden beszállítást.
Na most, ez két dolgot jelent, amire önök készülnek. Az egyik az, hogy önök csukott szemmel aláírtak valamit az oroszokkal, ők azt építenek ide, amit csak akarnak, mi meg fizetjük, ha szükségünk van rá, ha nem. Ez az, amire önök készültek, ez az, amin önök dolgoznak.
A másik dolog az, hogy Simicska Lajos eltá-voztával nincsenek pénzeszsákok, akik önöket stafíroznák, ezért új oligarchák kellenek, és ennek két kézenfekvő módja van önök számára, az egyik Paks II., a másik pedig a MET-tel kapcsolatos bizniszel-getés. Mi az a MET? Lázár János kedvéért mondom, mert állítólag ő még erről nem hallott, gyakorlatilag van egy gáz, Nyugatról érkezik, az orosz gáznál olcsóbb, és ennek az értékesítési jogáról önök lemondtak, és odaadták egy profitorientált cégnek, aki ahelyett, hogy a gázzal az adófizetők vagyonát gyarapítaná, egy offshore céghálóban végzi, ahol Orbán Viktor barátai, például Garancsi úr várja az adóforintok helyett azt a pénzt, ami ebből kijön. Na most, tudjuk azt, hogy Paks II. korrupciós kockázata hatalmas. Ha minden titkos, akkor a körülmények is biztosítottak a lopáshoz, önök ma erre készülnek, erről a törvényről fognak beszélni. A pénz politikai hatalmat jelent, ha önök ezt megszerzik - 12 milliárd eurós beruházásról van szó -, akkor önök a politikai hatalmukat jó időre be tudják itt biztosítani.
Magyarország, tudják, önök alatt egy elég nyomasztó hely lett. Ezzel szemben az LMP-nek az az álláspontja, hogy Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy virágzó köztársaság legyen. Tudják, az orosz függés számunkra nem egy helyzet, amihez alkalmazkodunk, hanem egy olyan helyzet, amit megváltoztatunk, és meg tudunk változtatni, és a magyar emberek pontosan ezt akarják, hogy ezt a helyzetet megváltoztassuk.
Ne legyenek illúzióik, a tegnapi bizniszel-getésnek a háttéralkui ki fognak derülni. Stratégiai gáztározók átengedése, további blokkok? Miről van szó? Miről tárgyaltak? Nem tudjuk. De az emberek 66 százaléka zöldenergiát akar, ezt ne felejtsék. (Taps az MSZP soraiból. - Ikotity István tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me