DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! „Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei” - mondta ezt Orbán Viktor néhány éve. A tegnapi napon láthattuk, hogy ez valóban így van.
Tegnap Magyarországon járt és parádézott Oroszország elnöke, tegnap Magyarország Putyin erőpolitikájának díszlete volt. Orbán Viktor már napokkal korábban fogadkozott, hogy ő a magyar nemzet érdekeit fogja képviselni, ehhez képest ma már világosan látszik, hogy a tegnapi napi látogatás kizárólag Vlagyimir Putyin számára volt kedvező. Nyilvánvalóvá vált, hogy a háborús konfliktusban érintett Oroszország elnöke csupán biodíszletnek használta Orbán Viktort és Magyarországot, hogy megmutassa, van még olyan uniós és NATO-tagország, ahol barátsággal fogadják. Putyin egy EU- és NATO-tagországból üzent Európának, az Egyesült Államoknak és Ukrajnának. Európának azt, hogy energiaellátás terén a kontinens Oroszországtól függött, Oroszországtól függ és a jövőben is függeni fog; az Egyesült Államoknak a fegyverszállításokkal kapcsolatban; Ukrajna vezetőit pedig szinte agresszornak állította be, miközben a fegyverszünet ellenére véres harcok folytak az ország keleti részén.
Putyin ugyanakkor arra is felhasználta ezt a látogatást, hogy az általunk le nem hívott gázmennyiséget drágábban adja el nekünk, mint ahogy azt Európában bárhol értékesíteni tudná. Néhány tényt ezzel kapcsolatban szeretnék rögzíteni. A hosszú távú gázszállítási szerződést és az abból fakadó kötelezettséget az Orbán-kormány nem örökölte, hanem 300 milliárd forintnyi adófizetői pénzből megvásárolta. Ez a kötelezettség korábban az E.ON-t terhelte, nem a magyar államot. Azt a tényt is rögzíteni kell, hogy az orosz gáz mindig a legdrágább volt a többihez képest, a többi forráshoz képest, és most is a legdrágább.
Tegnap kiderült az is, hogy a Gazprom szemet vetett a magyar gáztározókra. Vlagyimir Putyin tehát sikeresen képviselte az orosz érdekeket; ugyanez mondható el Orbán Viktorról is - ő is hatékonyan képviselte az orosz érdekeket. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor mélyen hallgat arról, hogy mennyit kell fizetni az eddig fel nem használt orosz gázért, ha lehívjuk. Az a gyanúnk, Orbán azért nem beszélt arról, mert Oroszország sokkal drágábban adja majd ezt a gázt, mint amennyiért ebben az időszakban máshol is megvehetnénk.
Az, hogy az óriási orosz gázfelesleget Magyarország a piaci árnál drágábban megvegye, egyértelműen orosz érdek. Az, hogy Orbán Viktor ebbe belement, az a magyar nemzeti érdek elárulása, pedig ha valamikor, hát most megkaphattuk volna olcsóbban az orosz gázt, hiszen a földgáz ára már egy hónapja olyan olcsó a világpiacon, hogy ezt a magyar fogyasztók, átlagfogyasztók számára is érvényesíteni lehetett volna, ezzel már egy hónapja adós a magyar kormány. Ezt az árcsökkenést már a magyar fogyasztóknak kellett volna átadni. Erre vonatkozóan az MSZP-nek van is egy törvényjavaslata. A benyújtás megtörtént, kérem, hogy támogassák.
Orbán Viktor tegnap azonban arra kötelezte magát, hogy nem olcsó gázt vesz, hanem a drága orosz gázt Putyintól. Orbán Viktor ezzel elszabotálja a gázszámlacsökkentést, amit az olcsó gáz miatt oda lehetne adni a magyar embereknek. Orbán Viktor inkább a Gazprom zsebét tömi meg. Ezért az MSZP követeli, hogy a magyar kormány azonnal hozza nyilvánosságra, hogy pontosan miben állapodott meg tegnap Orbán és Putyin. Jogunk van tudni, mire készülnek a magyar gáztározókkal.
„Fontos kérdések ezek, hiszen Magyarország energiafüggetlensége a tét, ugyanis nehéz nem észrevenni: fenyeget a veszély, hogy visszasorolnak bennünket az orosz érdekszférába. Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot. Az energiafüggőség kulcskérdés lesz a következő években, Európa energiaéhsége óriási. Olyan - hol nyílt, hol titkos - megállapodások köttetnek, amelyek Magyarországot Oroszország előretolt gazdasági bástyájává tehetik.” Ha pedig önök, tisztelt kormánypárti képviselők, ez ellen tiltakoznak, akkor most elárulom, hogy az utóbbi fél percben kizárólag Orbán Viktor szó szerinti nyilatkozatát idéztem 2007-ből.
Gratulálok Orbán Viktornak, hogy elmehet Moszkvába, és a második világháború lezárultának 70. évfordulóján együtt integethet majd az orosz hadsereg katonáinak Putyin elnökkel. Kérem tisztelettel, a magyar nemzeti érdek képviselete helyett Putyin elnök az orosz érdekeket erőltette rá a magyar miniszterelnökre és Magyarországra.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP és az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me