DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Emberileg, szakmailag és jogilag is katasztrofális döntést hozott a kormány, amikor mulasztásos törvénysértését követően, több mint fél évvel a törvényben meghatározott határidőt követően hozta nyilvánosságra azt a kormányrendeletet, amely a szakképzési beiskolázásokról szól. Elsősorban az emberi szempontot kell említeni, hiszen három nappal a felvételi jelentkezés lezárása előtt jelent meg az a kormányrendelet, amely gyakorlatilag teljesen újraírta az egész szakképzésben a képzési lehetőségeket. Iskolák és gyerekek kerültek lehetetlen helyzetbe, egyik napról a másikra tudták meg, hogy az évtizedek alatt hagyományosan képzett szakjaik közül egyet sem indíthatnak, és egészen más profilú képzéseket kell indítaniuk. Vásárosnaménytól Tapolcáig rengeteg kisvárosban problémát okoztak ezzel.
Évtizedek óta működő hagyományos képzések szűnhetnek tehát meg, és az infrastruktúra, ami ehhez kiépült, szintén az enyészeté lesz, ha nem változtatják meg a döntéseiket. Ezzel nyilvánvalóan pluszköltségbe is verik ezeket az iskolákat, illetve gyerekeket, ami egyértelműen a kormány hibája. A július 31-ei határidőig kellett volna ezt a döntést meghozni, ehelyett február 10-én jelent meg a kormányrendelet. Kérdés, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik csak egyetlen helyre adták be a jelentkezési lapjukat, mert ugyebár az iskolák nem tudták megvárni a kormány döntését, ők törvényi kötelezettségüknek eleget téve már tavaly októberben meghirdették a képzéseket. Nyilvánvalóan sok olyan gyerek volt, aki az évtizedes hagyományoknak megfelelően, főleg a kisvárosokban, azt a gyakorlatot követte, hogy egyetlen helyre adta be a jelentkezését, majd most február 10-én kiderült, hogy az az iskola mégsem indíthat olyan képzést. Az Oktatási Hivatal február 17-én küldött egy körlevelet, hogy ezeket a gyerekeket az iskolák ráadásul töröljék a saját nyilvántartásukból, és így ezek a családok és gyerekek új iskolát lesznek kénytelenek keresni a felvételi jelentkezések lezárását követően.
Egyértelmű tendencia az is, hogy a nagyvárosok felé terelik el a gyerekeket, például Borsod-Abaúj-Zemplénben, ahol igen magas a hátrányos gyerekek aránya, és nagy a lehetősége annak, hogy el fognak kallódni. Például Szikszóból - ha nem változik a helyzet ebben a városban - Miskolcra lesznek kénytelenek bejárni a gyerekek; de nemcsak a kisvárosokból, hanem a falvakból is, így növelve a kitettségüket, és nehezebb lesz számukra eljutni az iskolákba.
Lesznek olyan intézmények, amelyek kénytelenek lesznek bezárni, de minimum fenntartót kell váltaniuk, vagy elindulhatnak koldulni a KLIK-hez, hogy ugyan adjanak már át kapacitást az állami fenntartó részéről, de a jelentkezések törlését elrendelő oktatási hivatali levél miatt talán elképzelhető, hogy erre sem lesz lehetőségük. Egy nem nyilvános anyagban le is írták, hogy elsősorban az Állami Intézményfenntartó Központon keresztül szeretnék ellátni ezeket a feladatokat, csak a KLIK-nek nem áll rendelkezésére az az infrastruktúra, az a tanári, pedagógiai háttér, amivel a rá kiszabott feladatokat el tudná látni. Óriási probléma lesz ebből. Ráadásul korábban korlátlanul meghirdethető szakokat utólag tettek az igényelendő, tehát a nem támogatott sorba, így sok képzést egész egyszerűen nem tudnak elindítani az iskolák, mert utólag szóltak, hogy igényelni kellett volna, de a határidőig erre nem volt lehetőségük.
Nyilvánvaló, hogy jogi kifogások is felmerülnek ezzel a döntéssel kapcsolatban. Az Alaptörvény írja elő, hogy kellő felkészülési időt kell biztosítani egy jogszabály megjelenését követően az érintettek számára. Február 10-től február 13-ig nem lehet egy teljes szakképzési felvételi eljárást újraírni. Nyilvánvaló, hogy a kormány mulasztásos törvénysértése az oka annak, hogy sem a gyerekeknek, sem az iskoláknak egész egyszerűen nincs lehetőségük a jogkövetésre. S persze nem lehet azzal elintézni, hogy majd új felvételi eljárást fognak kiírni. Ez a minimum, amit meg kell tenniük, hogy ne kerüljenek utcára a gyerekek, vagy ne kényszerüljenek a kormány hibájából egy évet kihagyni a továbbtanulás miatt.
Teljesen egyértelmű, hogy a kormány törvényi kötelezettségének elmulasztása az, ami ezt a helyzetet előidézte. De szakmai kifogások is felmerülnek ezzel a döntéssel kapcsolatban. A nem állami fenntartóknak tavaly kellett elkészíteni egy öt évre vonatkozó tervet arra vonatkozóan, hogy milyen képzéseket szeretnének ebben az időszakban indítani. Ezt elkészítették, benyújtották, ott van a kormány asztalán, de számos esetben ezt egész egyszerűen nem vették figyelembe, mintha ez nem is létezett volna.
Államtitkár úr, nem várom el azt önöket ismerve, hogy beismerjék a hibájukat, de azt igenis elvárom, hogy gondolva ezekre a gyerekekre és családokra oldják meg a saját maguk által előidézett problémát. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me