TUZSON BENCE

Full text search

TUZSON BENCE
TUZSON BENCE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! 2010-ben egy nagyon fontos folyamat indult el Magyarországon, egy más útra tért a magyar gazdaság, amelynek a jelei 2013-ban már elég jól látszottak, és 2014-re, erre az évre a gazdaság számai egészen szépen alakultak. Hogy néhány számot megemlítsek ebből, szeretném megjegyezni, hogy a GDP, a bruttó hazai termék alakulása mindenkit meglepett, hogy milyen jó szám volt, 3,4 százalék volt ez a növekedés az elmúlt évben. Az egyéb mutatók is egész szépen alakultak, a munkanélküliség is drasztikusan csökkent Magyarországon, ma már csak 7,1 százalékos a munkanélküliség.
Természetesen egészen addig nem lehetünk nyugodtak, míg Magyarországon egyetlen olyan ember is van, aki akar, tud és képes dolgozni, és nincs munkája. Tehát azért kell dolgoznunk folyamatosan, hogy mindenkinek legyen Magyarországon munkája, és el tudjuk érni e tekintetben a teljes foglalkoztatottságot. A szegénység kérdését is a munka oldaláról kell hogy megközelítsük. Hiszen akkor lehetünk boldogok, akkor mondhatjuk azt, hogy nincsenek szegény emberek Magyarországon, ha mindenkinek van munkája, aki tényleg akar, képes és tud dolgozni.
Az infláció kérdésében is szépen alakultak a számok, hiszen most defláció van Magyarországon, ugye, -1,4 százalékos az infláció, ami azt jelenti, hogy egy igen alacsony inflációs pályára tudott állni a magyar gazdaság. Ezt az alacsony inflációs pályát a továbbiakban is fenn kell tartani, hiszen ez jó a magyar gazdaságnak, ez jó a magyar embereknek is. Az ipari termelés növekedése is komoly adat. Nagyon fontos, hogy itt is 7,1 százalékos növekedéssel számolhatunk az utóbbi időszakban, ami jó a magyar családoknak, jó a magyar embereknek. Különösen jó az, hogy az exportunk 11,1 százalékkal növekedett az utóbbi időszakban, ami azt is jelenti, hogy nagyobb mértékben emelkedett az exportunk, mint az importunk, tehát a külkereskedelmi mérlegünk pozitívuma is folyamatosan növekedik.
Természetesen ezek a számok nem önmagukban valók, és nem azért kell őket megemlíteni, hogy mutassuk, milyen szépek a számok, hanem azért, hogy meg tudjuk határozni a későbbiek során, hogy milyen irányban, kikért kell dolgoznunk, és hogyan kell továbbmennünk. Mi magunk a bérből és fizetésből élő magyar emberek anyagi biztonságának megerősítésén szeretnénk dolgozni a továbbiakban. Azon szeretnénk dolgozni, hogy Magyarországon a keményen dolgozó emberek segítségére lehessen a kormány, segítségére lehessen az Országgyűlés. Ebben az évben nagyon sok feladat áll előttünk, és ennek alapjait részben már a múlt évben leraktuk, de figyelemmel kell kísérnünk, folyamatosan gondoskodnunk kell arról, hogy ezek a célok megvalósuljanak ebben az évben is.
(9.40)
Ez a feladat például a bankok elszámoltatásának befejezése, hiszen tudjuk, hogy a múlt évben elfogadott jogszabályok sok mindenre választ tudnak adni. Ezeknek a következtében olyan hatást tudunk elérni, minthogyha a svájcifrank-hiteleket 190 forintos árfolyamon váltottuk volna át forintra, és most, amikor látjuk, hogy a svájci frank árfolyama hogyan változik a magyar gazdaság számaitól, a magyar gazdaságtól teljesen függetlenül, láthatjuk, hogy jó időben lépett a magyar kormány, jó ütemérzékkel lépett az Országgyűlés, hiszen a mostani szabályok alapján a magyar családok, a hiteles családok biztonságba kerülhettek, és a magyar hitelesek most már egy kiszámítható pályán lehetnek.
Gondoskodni kell arról a továbbiakban is, hogy a béremelések folytatódhassanak Magyarországon. Maga a defláció, tehát egy negatív infláció segít azon, hogy a reálbérek ilyen formában növekedjenek, de természetesen meg kell tenni nagyon sok intézkedést a továbbiakban is.
Mint láthatjuk, a minimálbér összege is komolyan növekedett, most már 105 ezer forint a minimálbér, ez 3,4 százalékos növekedést jelent az utóbbi időszakban, de ha megnézzük, hogy ez 2010-hez képest mekkora volt, akkor látjuk, hogy ez egy 43 százalékos növekedés. A későbbiekben pedig el fog indulni a fegyveres és rendvédelmi dolgozók életpályamodellje is, amiben 30 százalékos az idei béremelés átlagosan, és további évi 5-5 százalékos béremelésre számíthatunk.
Fontos kérdés a következő időszakban a családok támogatása, a családi adórendszer megőrzése is, és az, hogy további támogatást adunk az első házasoknak, kiterjesztettük a lakáshoz jutási kedvezményeket is.
Ezek a kérdések azok, amelyekkel a továbbiakban is foglalkozni kell. Támogatni kell tehát a magyar családokat, mert ezek az eredmények, amiket el tudunk érni, ez a magyar gazdaság, a magyar emberek teljesítményén alapul, és ennek alapján nekünk kötelességünk, hogy a bérből és fizetésből élő magyar emberek jobbulását segítsük elő. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me