DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A honvédelmi miniszter az éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezleten nagyon sok mindenről beszélt, többek között sürgető helikopterbeszerzésről, honvédelmi szakpolitikai programok kidolgozásának szükségességéről és a magyar hadiipar fejlesztésének a sürgető szükségességéről is. Ezek után felmerül a kérdés: egyébként Hende Csaba csak most jött volna rá mindezeknek a szükségességére? Mégis mit csinált az elmúlt öt évben, hogy ezekkel az említett témákkal kapcsolatban semmilyen előrelépés nem történt?
Tapasztalhattuk, hogy 2010-ben a Fidesznek a honvédelmi programja egy mondat volt, miszerint a honvédelem nemzeti ügy; ezt még lehetett fokozni 2014-ben, amikor arról szólt csak a program, hogy „folytatjuk”. Sajnos Hende Csaba folytatta azt a semmittevést, amit az előző négy évben mutatott, és példátlannak tartom, hogy egy honvédelmi miniszter ötéves regnálás után veti föl azt, hogy szükség van egy honvédelmi szakpolitikai programra; azt gondolom, hogy ez példátlan.
Tehát láthatjuk, hogy az ígéretekkel szemben semmilyen előrelépés nem történt sem a szükséges fejlesztésekben, sem a magyar hadiipar fejlesztésében. Én rákérdeztem a miniszter úrnál, hogy hogyan áll a Hadik-terv végrehajtása, erre a kérdésemre írásban azt válaszolta, hogy felsorolta azokat a programokat, amiket egyébként még a szocialista kormányok indítottak el, mint például a gépjárműbeszerzési programot - ez is ennek része volt -, tehát látszik, hogy semmilyen előrelépés nem történt a magyar hadiipar fejlesztésében.
Ezen a feladatszabó értekezleten említette a miniszter azt, hogy új beszerzési hivatalt hoz létre. Ez már csak azért is furcsa, mert harmadszorra alakítja át egyébként a védelmi beszerzéseket végző szervezetet a honvédelmi miniszter. Miután rákérdeztem erre is, hogy erre miért van szükség az ő meglátása szerint, és hogyan kívánja ezt megvalósítani, azon túl, hogy rendkívül hiányos választ kaptam a kérdésemre, annyit említett csak, hogy a beszerzési terület jelentősége és a haditechnikai fejlesztések kiemelt jelentősége miatt van szükség egy ilyen külön beszerzési hivatalra. Ahhoz képest, hogy mennyire nem tett ezekben a fejlesztésekben semmit az elmúlt öt évben, érdekes, hogy most azonnal megint át akarja szervezni a védelmi beszerzéseket végző szervezeteket.
Most láttuk, hogy mi az, amiket nem csinált Hende Csaba; nézzük meg, hogy mi az, ami az eddigi miniszterségének a mérlege. Ez pedig rendkívül lehangoló, hiszen látjuk azt, hogy az elmúlt években több mint 200 milliárd forintot vontak el a Magyar Honvédség költségvetéséből. A 2015-ös költségvetés is rendkívül lehangoló, hiába próbálja számmisztikával alátámasztani a miniszter, hogy némi növekedést ki lehet mutatni; ténykérdés, hogy a tervezett GDP-ben vizsgálva a honvédség költségvetését, ez 2014-ben a GDP 0,79 százaléka volt, 2015-re már csak 0,75 százalék van tervezve.
A támogatás mértéke pedig, amennyi emelkedést mutat, ami alig több mint 5 milliárd forint, úgy áll össze, hogy egyébként pluszfeladatokat kapott a Magyar Honvédség állami rendezvényszervezésként, ehhez kapott 760 millió forintot, 3 milliárd forintot hadisírgondozásra, és egyébként az alapfeladatok ellátásához mindössze másfél milliárd forint többletet biztosít a tárca, pedig azt gondolom, hogy pontosan a honvédség működőképességének a megőrzéséhez, fejlesztéséhez pont az alapfeladat-ellátás összegét kellene növelni.
Miniszterségének mérlege még, hogy a honvédség eszközei a végletekig elavultak, képességei nagy része a megszűnés határára került. Látjuk ezt a helikopterképességgel kapcsolatban, látjuk azt, hogy még mindig csak hitegetés és még mindig csak fikció az, hogy kiírják a helikoptertendert, és eközben pedig hagyta a miniszter azt, hogy Orbán Viktor egyszerű propagandaeszközként használja a Magyar Honvédséget. Emlékezzünk arra, amikor a Fradi stadionavatóján Gripenek parádéztak, amikor Orbán Viktor az október 23-ai pártpolitikai beszédét katonák előtt mondta el. Tehát azt gondolom, hogy ez tarthatatlan a jövőben.
Tehát a miniszter legfrissebb kijelentései nyomán (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) megint bebizonyosodott az, hogy a honvédelmi politikai vezetés még a honvédség működőképességének megőrzését is képtelen biztosítani (Az elnök ismét csenget.), felelőtlen és alkalmatlan a feladatai ellátására. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me