IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Működésképtelen a rokkantak munkába állítására kitalált rendszer - ez a címe a felszólalásomnak. Nem szándékozom beszállni az EMMI legújabb nyelvpolitikai küzdelmeibe, ezért gyorsan ki is javítom magam és a címet: rokkantak helyett a megváltozott munkaképességű emberekről szeretnék most beszélni.
Sok helyen olvastunk számokat azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi években hogyan változott a megváltozott munkaképességű honfitársaink foglalkoztatási mutatója. Nem is a számokkal akarok most vitatkozni, hanem egy egészségkárosodott állampolgár esetén keresztül szeretnék rámutatni azokra az élethelyzetekre, amelyek valósabb képet adnak a kormányzati intézkedések hatásairól.
Ez az állampolgár 29 830 forint rehabilitációs ellátásban részesül, ami mellett legfeljebb 4 órás munkát vállalhatna, ellenkező esetben elveszítené az ellátását. A környéken viszont nincs a számára megfelelő munkahely, még a közmunkában sem indítanak 4 órás programot. Az álláskereséshez semmilyen segítséget nem kap, azzal küldik el őt a hivatalból, hogy keressen olyan munkáltatót, aki alkalmazná, majd akkor a munkaügyi központ megköti a támogatási szerződést. A 29 ezer forintból nem tudja kifizetni a számláit, és márciustól a lakásfenntartási támogatást is megvonják tőle, amivel végleg ellehetetlenül a helyzete.
Most pedig felolvasnám a levelét.
„Mint megváltozott munkaképességű lakos, a megváltozott munkaképességűek szociális ellátásának, munkaerőpiacon történő elhelyezkedésének, esélyegyenlősége megteremtésének ügyében fordulok önhöz. Ma a magyar közvéleményt nagyon foglalkoztatja a szegénység, a társadalmi egyenlőtlenség, a társadalmi rétegek leszakadása és lemorzsolódása.
(17.20)
Sajnos azokról a mélyszegénységben, kilátástalan helyzetben élő rétegekről nem esik szó, ahova én tartozom. 2014. január 1-jétől, mivel a komplex minősítés alapján 60 százalékos megváltozott munkaképességű vagyok, havonta 29 830 forintból kellene megélnem. Hetente 20 órás irodai munkát végezhetnék, szigorú ellenőrzések, bejelentési kötelezettségek, rengeteg bürokratikus eljárás betartásával, ha akadna környékünkön a rehabilitációs javaslatnak megfelelő munkahely. Csakhogy az egészséges munkavállalók számára sincs a fehérgyarmati kistérségben munkalehetőség, legfeljebb az önkormányzatoknál pár hónapos közmunka, ami megváltozott munkaképességűek heti 20 órás foglalkoztatására nem ad lehetőséget.
Rehabilitációs ellátottként utazási kedvezményt nem élvezek, a rendszeres szakrendelésekkel kapcsolatos utazási költségeket ellátásomból kell 6 hónapig megelőlegeznem, mert az útiköltség visszaigénylésére ennyi idő áll rendelkezésre. Az álláskereséshez nem kaptunk semmiféle segítséget, sőt a kiren-deltségvezető-helyettes legutóbb azt javasolta, hogy keressek olyan munkáltatót, aki alkalmazna, majd akkor a munkaügyi központ megköti a támogatási szerződést. A regisztrált álláskeresőknek utólag visszatérítik az álláskereséssel kapcsolatos igazolt menetjegyköltségeket, míg a rehabilitációs ellátásban részesülő álláskeresőknek nem.
Méltánytalan, szociálisan érzéketlen az egész jogszabályrendszer a megváltozott munkaképességűekkel kapcsolatban. A munkavállalók világába történő visszatérés kormányzati intézményrendszerének hathatós támogatásával és ilyen irányú szabályozása nélkül lehetetlen.
A 2014 márciusától hatályos szociális ellátások megvonása is sújtja a rehabilitációs ellátásban részesülőket. Lakásfenntartási támogatásként havonta eddig 4100 forinttal járultak hozzá gázszámlámhoz, számomra ez nagyon nagy segítség volt. A helyi önkormányzatokra bízott mérlegelési lehetőség még inkább megnöveli a polgármesterek hatalmát, hiszen a falvakban így is azok járnak jól a közfoglalkoztatással és a szociális ellátásokra való jogosultságokkal, akik feltétlenül kinyilvánítják lojalitásukat a helyi településvezetés felé.
Méltánytalan helyzetembe nem törődtem bele, most lesz az első tárgyalásom. Sajnos jogi képviselőm nem lesz, mivel ügyvédet megfizetni nem tudok. Kérem a tisztelt országgyűlési képviselőket, hogy javaslataimat, felvetéseimet szíveskedjenek az Országgyűlés elé tárni, méltányosabb, igazságosabb, szociálisan korrekt jogszabály-módosításokat eszközölni a megváltozott munkaképességűek érdekében.”
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy három évvel ezelőtt azzal terelte vissza a kormány a munkaerőpiacra a megváltozott munkaképességűeket, hogy majd munkához juttatják őket a rehabilitáció három éve alatt. Ez a rendszer ma működésképtelen, amit ennek az állampolgárnak az esete is pontosan mutat. Köszönöm szépen. (Sallai R. Benedek tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me