FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Jobbik számos, a fiatalokat érintő kérdéssel foglalkozott az elmúlt években, többek között a diákmunka vagy épp a köztelező szakmai gyakorlatok körüli problémákkal.
Előbbi esetén egy kampányt is indítottunk, amely a „Diák vagyok, nem rabszolga” címet viselte, és amellyel a diákmunka körüli problémákra kívántuk felhívni a kormány figyelmét. Ennek keretében egy panaszbejelentő űrlap segítségével lehetőséget teremtettünk a különböző visszaélések bejelentésére. Számos ilyen esetben aztán a hatóságokhoz fordultunk, majd ők vizsgálták ki az ügyet, és tették meg a szükséges lépéseket.
A diákmunkák körüli problémákon túl a szakmai gyakorlatok körül is rengeteg a visszaélés. Ez ügyben már jómagam is intéztem interpellációt az illetékes miniszterhez, de ahelyett, hogy válaszában azt részletezte volna, hogy mivel készül a kormány megoldani a visszás helyzeteket, csak annyira tellett, hogy ismertette a jelenlegi jogszabályokat, azokat a jogszabályokat, amelyekről a gyakorlat bizonyította be, hogy nem megfelelőek, nem elegendőek. Ugyanakkor nemcsak a válasz volt felháborító, hanem az is, hogy azóta sem történt semmilyen lépés ebben az ügyben, pedig lenne bőven mit tenni.
Ezt erősítette meg múlt héten egy, a diákokkal szembeni felháborító gyakorlatról szóló sajtóhír is. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete hívta fel a figyelmet a diákok kizsákmányolására, egyben tiltakozott a munkaadók gyakorlata ellen. Így fogalmaztak közleményükben: „Lehet, hogy az üzleteket zárva kell tartani vasárnap, de a szakképzésben tanuló kiskorú gyermekek vasárnap is, ünnepnapokon is és a szünidőben is dolgoznak a gyakorlati képzőhelyeken, éhbérért. Éhbérért, ugyanis a felnőttekkel azonos munkát végeztetnek a tanulókkal, havi 16-18 ezer forintos tanulói juttatásért.” A Jobbikhoz hasonlóan tehát az MSZOE is azt követeli, foglalkozzanak már végre a szakmai gyakorlatok körüli problémákkal, és oldják meg ezt a tarthatatlan helyzetet.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, válaszában most ne a jogszabályi háttérre térjen ki, azt én is ismerem. Válaszoljon arra, hogy hogyan hagyhatták, hogy ilyen esetek megtörténjenek. Milyen konkrét lépéseket terveznek ezen visszaélések felszámolása érdekében? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me