BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő egyezmény egy azon lépések sorában, amelyekkel a Luxemburgi Nagyhercegséggel való kapcsolatrendszerünket erősítjük, néhány szót azonban érdemes szólni az előzményekről és a tágabb környezetről is.
A magyar-luxemburgi diplomáciai kapcsolatok felvétele Brüsszelből akkreditált ügyvivővel 1924. február 9-én történt. A Luxemburgi Nagyhercegségben 2001 és 2009 között önálló magyar nagykövetség működött. Jelenleg Luxemburgban magyar-osztrák konzuli, valamint magyar-osztrák diplomáciai kollokációs egyetértési memorandum van hatályban.
A magas szintű találkozók sorában fontos kiemelni Henrik nagyherceg és Áder János köztársasági elnök 2014. májusi luxemburgi találkozóját, amelynek során a köztársasági elnök magyarországi látogatásra hívta meg a nagyherceget.
2013 végén a luxemburgi ügyek felelőseként magyar diplomata kihelyezése valósult meg. A Csehországgal kötött konzuli képviseleti megállapodásunk eredményeként 2011 őszétől a brüsszeli konzulátus havonta kihelyezett konzuli fogadónapokat tartott a luxemburgi cseh nagykövetség épületében, illetve 2013 januárjától az osztrák nagykövetségen.
Luxemburg tiszteletbeli konzulja Magyarországon Horváth István nyugalmazott nagykövet. Magyarország látja el Luxemburg vízumképviseletét Almatiban és Kisinyovban. Az Országgyűlésben a magyar-Benelux baráti tagozat keretében tartjuk a kapcsolatot a luxemburgi partnerekkel.
Benelux-V4 körben rendszeresek az európai igazgatói egyeztetések, ezeknek azonban nem elsősorban Luxemburg a kezdeményezője. Felix Braz luxemburgi igazságügyi miniszter 2015. május 22-én látogatott Budapestre. A látogatás kiemelt napirendi pontja az ország soros EU-elnökségének előkészítése volt.
És ami a gazdasági kapcsolatokat illeti: a luxemburgi reláció méreteinél és gazdaságpolitikai irányultságánál fogva nem játszik jelentős szerepet külkereskedelmi forgalmunkban, ugyanakkor külkereskedelmi egyenlegünk pozitív. Fontos, hogy a jelenleg viszonylag alacsony kétoldalú árucsere-forgalmat folyamatosan növeljük.
Az MNB hivatalos statisztikái alapján Luxemburg Németország után a második legjelentősebb befektető Magyarországon. Nagyra értékeljük a luxemburgi befektetőket, és fokozottan számítunk rájuk, főleg a termelő szektorokban.
Oktatási és kulturális kapcsolataink erősítése érdekében 1986-ban került aláírásra kormányközi kulturális egyezmény, amelynek alapján kormányközi vegyes bizottságot hoztak létre. A legutóbbi tudományos, oktatási és kulturális munkaterv az 1998-2000-es évekre szólt.
A 2014-15-ös tanévben egy fő ösztöndíjas és négy fő önköltséges, összesen öt luxemburgi hallgató folytat tanulmányokat Magyarországon. A BKF, az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem ápol kapcsolatokat luxemburgi felsőoktatási intézményekkel.
A kulturális diplomáciai szakfeladatokat a brüsszeli bilaterális nagykövetségünk látja el. Kulturális együttműködési megállapodás Luxemburg és Magyarország viszonylatában nincs, Luxemburgban nincs kulturális intézetünk. A brüsszeli Balassi Intézettel kapcsolatosan merült fel az igény, hogy működését Luxemburg irányában is terjessze ki.
Fontosabb egyezményeink: az 1970. évi egyezmény a légi közlekedés tárgyában, az 1988. évi egyezmény a közúti árufuvarozásról, a 2004. évi egyezmény az idegenforgalom területén való együttműködésről, a 2009. évi megállapodás a vízumok kiadásáról és a biometrikus adatok gyűjtéséről, a 2014. évi kollokációs megállapodás a luxemburgi osztrák nagykövetséggel és a mostani, 2015. március 11-ei egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről.
Ez az általunk tárgyalt adóegyezmény elősegíti a magyar-luxemburgi kétoldalú gazdasági kapcsolatokat. Kedvezőbb, áttekinthetőbb gazdasági és jogi hátteret biztosít a magyar és a luxemburgi befektetők, gazdasági szereplők számára.
Ahogy az államtitkár úr is mondta, az adóegyezmény fő célja a kettős adóztatás elkerülése, elsősorban a jövedelem- és a vagyonadó területén. Jelentősége, hogy alkalmazásával kizárja a magánszemélyek, illetve vállalkozások jövedelmének kettős adóztatását oly módon, hogy meghatározza, hogy az egyes jövedelemfajták és vagyontípusok tekintetében melyik szerződő félnek milyen körben van adóztatási joga.
Az egyezmény a szerződő felek illetékes hatóságai számára teljes körű információcserére nyújt lehetőséget, biztosítja továbbá azt, hogy bármelyik szerződő fél egyeztető eljárás lefolytatását kezdeményezze a másik félnél, amennyiben úgy látja, hogy annak adóztatása nem felel meg az egyezmény rendelkezéseinek.
Képviselőtársaim is érzékelhetik, hogy ez az egyezmény új lehetőséget nyit a Luxemburgi Nagyhercegséggel való kapcsolatrendszerünkben, ezért kérem, kérjük, hogy támogassák annak elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me