DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Két furcsa dolgot fogok tenni most. Az egyik az, hogy dicsérni fogom az előterjesztést. Én úgy gondolom, hogy erre most, ha már alkalom adódik, akkor természetesen azt fogjuk mi is javasolni a tisztelt Háznak, hogy ezt az előterjesztést fogadja el. A másik dolog, hogy én rögtön rátérek az előterjesztésnek a tárgyalására.
Itt a jövedelem- és a vagyonadókra terjed ki ez az egyezmény: személyi jövedelemadó, társasági adó, telekadó és építményadó, illetve a magánszemélyek jövedelemadója, társasági adó, kommunális, kereskedelmi adó.
Álláspontunk szerint egyébként több olyan része is van ennek az egyezménynek, amely miatt elfogadásra javasoljuk, legfőképpen az, hogy kiszámíthatóvá teszi a kétoldalú adóztatási kapcsolatokat, illetve a vállalkozások jövedelmének kettős adóztatását pedig kifejezetten kizárja.
Az egyes jövedelemfajták és vagyontípusok tekintetében pedig megegyezésre jutott a két fél abban a tekintetben, hogy melyik félnek van adóztatási joga. A kötelező egyeztetési eljárást természetesen minden tekintetben támogatjuk, még akkor is, ha az egyezmény erre úgy nyújt lehetőséget, hogyha az egyik fél ebben nemcsak megszegi a kötelezettségét, de a másik fél egyébként felhívja arra a kötelezettségét, hogy nem megfelelően adóztatja az adóalanyokat.
Kiemelnék egy-két pontot, amely álláspontunk szerint is az elmúlt időszakban olyan problémás gócpont volt, amely miatt egyébként Luxemburgnak, illetve több európai államnak is olyan volt adó tekintetében a híre, amilyen volt, és egyébként ezt a helyzetet a szerződés meg tudja szüntetni.
A nem természetes személyek, belföldi illetőség, kettős illetőség esetén a tényleges üzletvezetés helye határozza meg az adófizetésnek a kötelezettségét. A hajózásból, légi forgalomból, belvízi szállításból származó nyereség a tényleges üzletvezetési helyének államában adózik.
A kamatra nincs forrásadó, a jogdíjra sincsen forrásadó. Ami a legfontosabb, amit kiemelnék, hogy az OECD-modellegyezmény 2008. évi felülvizsgálata alapján ebbe az egyezménybe is belekerül az, hogy az információcseréről akként rendelkeznek, hogy teljes körű legyen ez az információcsere. Tehát nem lehet arra hivatkozni, hogy nincs olyan belföldi érdek, amely miatt akár banktitkot, akár tulajdonosi érdekeltségre vonatkozó bármilyen adatot meg lehetne tagadni, ennek a kiadását.
Ezért mi úgy gondoljuk, hogy ez mindenféleképpen az átláthatóságot, illetve az adózási szabályoknak a megkerülését, urambocsá!, az adóoptimalizációnak a lehetőségét megfelelően csökkenti, és abba az irányba hat, amelyet mindannyian elfogadhatónak tartunk.
(12.50)
Mi úgy gondoljuk, hogy ennek az egyezménynek a megkötése kedvezőbb, áttekinthetőbb gazdasági és jogi hátteret biztosít mindkét szerződő fél számára, ezért az MSZP-frakció támogatni fogja ezt az előterjesztést. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me