ORBÁN GÁBOR

Full text search

ORBÁN GÁBOR
ORBÁN GÁBOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! 2015 márciusában új egyezményt kötöttünk Luxemburggal a jövedelem- és vagyonadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről. Az elmúlt évtizedek politikai, gazdasági változásai, a nemzetközi sztenderdek fejlődése szükségessé tette a ’90-es éveket megelőzően tárgyalt egyezmények felülvizsgálatát. Ebben a szellemben került sor az elmúlt években a német, brit, amerikai, dán és a svájci egyezményünk újratárgyalására. A szokásos rendnek megfelelően a miniszterelnöki határozatban kapott felhatalmazás alapján folytattuk le az egyezmény egyeztetését, és a kormánydöntést követően Brüsszelben írtuk alá a luxemburgi féllel.
Az egyezmény alkalmazása kizárja a magánszemélyek, illetve a vállalkozások jövedelmének kettős adóztatását, meghatározva, hogy az egyes jövedelemfajták, illetve vagyontípusok tekintetében melyik szerződő államnak milyen körben van adóztatási joga.
Az egyezmény rögzíti az egyenlő elbánás elvének alkalmazását, továbbá lehetővé teszi mindkét szerződő fél számára kölcsönös egyeztető eljárás kezdeményezését a másik félnél, amennyiben úgy látja valamelyik fél, hogy a másik adóztatása nem felel meg az egyezmény rendelkezéseinek.
Az egyezmény az adóelkerülés, adókijátszás megakadályozása céljából több garanciális intézkedést tartalmaz, valamint biztosítja a szerződő felek illetékes hatóságai, az adóhatóságok számára a jelenlegi nemzetközi sztenderdnek megfelelő, teljes körű, pénzügyi adatokra is kiterjedő információcsere igénybevételének a lehetőségét.
A magyar-luxemburgi egyezmény tartalmát tekintve megfelel a nemzetközi gyakorlatnak, az OECD-modellegyezménynek és annak kommentárjában elfogadott elveknek és szabályoknak, emellett összhangban van az általunk eddig megkötött más kétoldalú egyezményekkel, és jól szolgálja a kétoldalú kapcsolatok fejlődését és a befektetői érdekeket.
Ahhoz, hogy a napirenden szereplő nemzetközi szerződés a belső jog részévé váljon, szükséges kötelező hatályának elismerése és jogszabályban való kihirdetése.
(12.40)
Tekintettel arra, hogy az egyezmény kizárólagos törvényhozási tárgyat érint, kihirdetésére csak törvényben kerülhet sor. Ehhez kérem a tisztelt képviselők támogatását, kérem, hogy ezt a törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me