DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de elég sok valótlanság hangzott el az elmúlt percekben itt az Országgyűlésben. Először is, államtitkár úr, én nem tudom, miről beszél, amikor egymillió forint fölötti fizetésekről beszél. Ilyen törvény soha nem volt hatályban a Magyar Országgyűlés előtt, és higgye el nekem, hogy nem örülne annak, valóban tagja voltam én is annak a bizottságnak - sok ilyen bizottság volt, de volt, amelyiknek én is tagja voltam -, amelyik a képviselői javadalmazásokat volt hivatott előkészíteni, nem örülne neki, ha összeszedném azt, hogy fideszes és KDNP-s képviselőktől milyen javaslatok érkeztek akkor a képviselői javadalmazást illetően.
Az biztos viszont, tényszerű, hogy önöknek azt sikerült elérnie, hogy a 200 fős parlament ma az adófizetőknek lényegesen többe kerül, mint annak idején a 400 fős parlament került. Lényegesen több pénzt emészt fel a költségvetésben ma a 200 fős parlament működése, mint korábban a közel 400 fős parlament működése. Na, ezt sikerült önöknek elérni költségtakarékosság címén. Gratulálok, államtitkár úr! Úgyhogy azt gondolom, hogy ehhez tartsa magát, amikor ilyen megjegyzéseket tesz.
Az, hogy egyébként a juttatásokat milyen módon adja oda a képviselőknek, na, ezzel lehet trükközni. Azt gondolom, hogy egy dolog az, ami mutatja azt, hogy mennyi kiadást jelent az országnak a parlament működése és a képviselők javadalmazása, ha ránéznek a parlamenti költségvetésre, ami, még egyszer mondom, több, mint ami a mi időszakunkban volt, lényegesen, feleakkora képviselői létszámmal.
Amit a jobbikos képviselőtársamnak mondok: tudja, elhiszem, hogy ez egy jó próbálkozás önöktől, hogy ez nekünk fáj. Tudja, eddig sem volt másként. Nem volt másként! (Farkas Gergely: De szeretnétek.) Egyetlenegy pártingatlant nem béreltünk ki. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: De szerettétek volna.) Egyetlenegy pártingatlan kibérlésére a jelenlegi jogszabályok alapján nem látott lehetőséget az Országgyűlés Hivatala. Akkor mondja meg nekem, milyen változás fáj nekünk?! (Farkas Gergely közbeszól.) Mi? Mondja meg nekem, legyen szíves, képviselőtársam! Eddig sem volt, ezután sem lesz. Ez a helyzet. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Magyarán, semmi nem változik a kárunkra, ezt hiába próbálja nekünk elmagyarázni és hiába próbálja ennek a számlájára írni azt, hogy nem támogatjuk ezt a javaslatot. Ezek olyan tények, amiket kár tagadni, bárki megnézheti ezeket az adatokat, aki kíváncsi rá, kikérheti az Országgyűlés Hivatalától.
A másik, képviselő úr, segítsen nekem, hogy azon kívül, hogy a benzinkártyával nem lehet vásárolni autópálya-matricát, azon kívül milyen változások vannak még a decemberihez képest? Ugyanis a legfőbb pontjai egyébként (Farkas Gergely: Az előbb azt mondtad, hogy ugyanaz.), nagyon érdekes, pont Novák Előd képviselőtársam fölszólalását idéztem, érdekes, ő akkor is azokról a rendelkezésekről beszélt, amik ma itt vannak benne.
Az, hogy a benzinkártyával ma nem autópálya-matricát, hanem mondjuk, BKV-bérletet lehet venni, ez talán egy változás. De ezen kívül a regionális tanácsi tagságnak az összeférhetővé tétele abban is benne volt, ebben is benne van. Az, hogy a lakásbérlési lehetőség hogy alakuljon, magyarán szólva, hogy nagyobb lakást is lehessen bérelni, abban is benne volt, ebben is benne van. Az, hogy a frakciókereteket át lehessen csoportosítani; az, hogy a következő ciklusra át lehessen vinni a maradványértéket, abban is benne volt, ebben is benne van. Hol az a nagy különbség, képviselő úr, amiről ön beszél? (Farkas Gergely: Azt mondtad, hogy ugyanaz.) Ja, hogy ugyanaz - azt kifogásolja, hogy nem 100 százalékig, csak 90 százalékig ugyanaz. Elismerem, képviselő úr, módosítom az előző felszólalásomat, nem 100 százalékosan ugyanaz, csak 90 százalékosan ugyanaz.
Az pedig nyilván Vejkey képviselőtársam szerint is egy abszolút reális lehetőség, hogy a nemzetiségi szószólók, illetve a nemzetiségek bizottsága, amikor benyújtotta a saját javaslatát, akkor utána úgy döntött magától, saját megfontolás alapján, hogy: ó, visszavonom, és még beteszem azt is, ami decemberben nem sikerült elfogadni.
Képviselő úr, ne nézzük egymást hülyének! Köszönöm szépen. (Dr. Vas Imre: Nagy taps nem volt?)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me