DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Ismét szeretném megerősíteni, hogy a kormány nem tárgyalta a tárgybeli előterjesztést. Általában egyébként a kormány nem szokott állást foglalni az Országgyűlés működésére vonatkozó szabályokról.
Ezért képviselőként szeretném elmondani önöknek, hogy aki a Holdról jött, vagy nem volt 2010 előtt országgyűlési képviselő, annak szeméből bizonyára könnyeket fakasztott Bárándy Gergely hozzászólása és azok a mondatok, amelyek a gyermekéhezést vetették össze a képviselői juttatásokkal; esetleg azt feltételezik, hogy amikor ők voltak itt parlamenti többségben, akkor biztosan másként volt az országgyűlési képviselők juttatása. Nos, tisztelt Ház, talán éppen ketten Bárándy Gergellyel vagyunk a teremben azok, akik részt vettünk a legutolsó képviselői jogállást szabályozó törvény vitájában, tehát még az országgyűlési törvény előtt a 2006-2010 közötti ciklusban. Akkor egy bizonyos Göndör István, aki a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője volt, terjesztette elő önálló képviselői indítványban az országgyűlési képviselők jogállásáról és tiszteletdíjáról szóló szabályokat elszámolás nélküli költségtérítéssel, elszámolás nélküli szállásköltség-térítéssel és egymillió forintot meghaladó képviselői jövedelemmel.
(15.50)
Ezek voltak a Magyar Szocialista Párt akkori szociális érzékenységének a bizonyítékai. Úgyhogy azt tudom mondani, hogy felháborító az az álszent nyilatkozat, amit itt Bárándy Gergely tett, úgyhogy így értékeljék nyugodtan az MSZP hozzáállását ehhez a törvényhez. Tehát amikor ők megtehették, amikor ők kormányon voltak, akkor nem így néztek ki a képviselői juttatások, hanem körülbelül 20-30 százalékkal több elszámolás nélküli jövedelmet kaptak az országgyűlési képviselők.
Ezen változtatott az országgyűlési törvény, ezen változtatott az, hogy az országgyűlési képviselőknek most már semmiféle elszámolás nélküli jövedelme nincsen, hanem csak adózott jövedelme van, és természetbeni juttatások vannak az országgyűlési képviselőknek. Természetbeni juttatásként kapnak benzinkártyát, valamint a szállásuk esetében is kizárólag az Országgyűlés Hivatala köti meg a bérleti szerződést a lakásukra. Tehát abban az időben, amikor az MSZP ült itt az Országgyűlésben többségében, akkor egészen más szabályok voltak az országgyűlési képviselőkre, ezért nagyon helyesen tette annak idején 2012-ben az Országgyűlés, hogy megváltoztatta ezeket a szabályokat.
Tehát kérem nyugodtan a nemzetiségi bizottságot is, hogy mérsékelt valóságkritikaként fogadják el Bárándy Gergely MSZP-től jött kritikáját, és természetesen, akik már itt voltunk a parlamentben korábban is, azok pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy mik voltak a korábbi juttatásaink. Az országgyűlési képviselők egyébként érzékelik azt a különbséget, hogy mit jelentenek a mostani juttatások. A munkafeltételeik jelentősen javultak az országgyűlési képviselőknek, tehát a munkafeltételeik jelentősen javultak, a jövedelmük azonban egyáltalán nem javult, hanem inkább csökkent a korábbi időszakhoz képest. Természetesen a nemzetiségi szószólóknak az a munkafeltétel, ami eddig az országgyűlési képviselőknek megadatott, csak a jövőben adatik meg a nemzetiségi szószólóknak azzal, hogy ők is ugyanolyan infrastrukturális juttatást kapnak.
Tehát kedves képviselőtársaim, egy percig ne vegyék komolyan az MSZP véleményét ebben az ügyben. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me