FARKAS GERGELY,

Full text search

FARKAS GERGELY,
FARKAS GERGELY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azzal kell kezdeni, hogy alapvetően a nemzetiségi szószólók jogainak, illetve lehetőségeinek bővítéséről van szó, amit támogatni tudunk, ahogy előzetesen jeleztük is a számukra, ezekkel egyetértünk és természetesen a törvényjavaslat ezen részével is, sőt a törvényjavaslat többi részével is.
Egyetlenegy dologgal nem értünk egyet. Rögtön reagálásként is mondom Bárándy Gergely képviselőtársamnak, hogy Novák Előd azon szavaival igenis egyetértünk, miszerint a jelenlegi javaslatban található összeférhetetlenségi tiltások felhígítását nem tartjuk elfogadhatónak. Annak lehetővé tételével ugyanis, hogy térségi fejlesztési tanácsi tisztséget tölthetnének be képviselők, nem értünk egyet. Viszont erre vonatkozólag van beadva egy módosító javaslat. Bízom benne, hogy ezt elfogadja a Ház, és ebben az esetben a teljes törvénytervezetet mi is tudjuk támogatni.
Az súlyos tévedés Bárándy Gergely részéről - és a „tévedés” nem is biztos, hogy itt helytálló, mert szerintem ön is tudja -, hogy igaztalan mondatokat mondott, miszerint itt ugyanarról a törvényjavaslatról lenne szó, mint ami decemberben előttünk volt. Ez tévedés, és ezt ön is tudja (Dr. Bárándy Gergely: Miben más?), Bárándy Gergely képviselőtársam. (Dr. Bárándy Gergely: Miben más?) Számos dologban más, többek között abban a pontban, amely decemberben komoly visszhangot keltett, miszerint a képviselők a benzinkártyájuk terhére például autópálya-matricák vásárlására is jogosultak lehetnék. Ez a pont például nem szerepel benne. És van még néhány olyan pont, amellyel akkor mi sem tudtunk egyetérteni, és nem is szerepel ebben a törvényjavaslatban. Úgy gondolom, hogy ez színtisztán nyomon követhető. Kérem ezért, hogy módosítsa azon álláspontját, amit többször is elmondott, és tényszerűen nem igaz, miszerint ugyanarról a törvényjavaslatról beszélnénk.
Ugyanakkor nagyon fontos dolgokat tesz ésszerűvé, logikussá ez a törvényjavaslat. Nem véletlen például, hogy előszeretettel szeretnénk támogatni azt a jó módosítást, azt a részét ennek a törvénynek, amely kimondja, hogy pártingatlant tilos lesz bérelni. És akárhogy is erről nem beszélt Bárándy Gergely képviselő úr, de ez önöknek igenis nagyon fáj. Beszéljünk akkor erről az önök számára kicsit kellemetlen részéről is! Ugyanis az elmúlt hónapokban önök voltak azok, akik komoly lépéseket próbáltak tenni annak érdekében, hogy oly módon próbálják finanszírozni a súlyosan eladósodott pártjukat, hogy a képviselői keretből, annak terhére az önök számára meglévő pártingatlanban lévő irodákat béreljék ki. Most ez a törvénytervezet igenis megtiltja ezt. Megtiltja, hogy a képviselők ily módon béreljenek irodákat, sőt a frakció sem bérelhet párttól pártingatlant. Úgyhogy azért tegyük tisztába a dolgokat! És örülnék, ha erről is nyíltan beszélne, hogy önöknek fáj ez a módosítás, ez az egyértelművé tétele a törvénynek, ugyanis eddig ez nem volt egyértelmű. Most ez a javaslat egyértelművé teszi, és ezáltal egy tiltott pártfinanszírozási formát szüntet meg.
Több logikus ésszerűsítés is található ebben a törvényjavaslatban. Nem hiszem, hogy az például bárkinek is ellenére lenne, hogy a 35 és 50 négyzetméteres lakásbérlési korlát, a méretre vonatkozó korlát eltörlésre kerül. A keret nem változik, ez egy nagyon fontos szempont. Számtalan esetben ütköztünk, ütköztek képviselőtársak abba a problémába, hogy ilyen szoros keretek között nagyon nehéz ingatlant találni, és ez a lehetőség akár még azt is lehetővé teszi, hogy az eddiginél olcsóbban tudjunk akár egy külső kerületben albérletet bérelni, annak köszönhetően, hogy eltörlésre kerülnek ezek a négyzetméterkorlátok. Lehetne még mondani néhány ilyen logikus, ésszerű pontot, mert a kereteket nem növelő - és ez nagyon hangsúlyos része a dolognak - módosítási javaslatról van szó, amellyel szerintem ön is egyetért, csak politikai okokból kifolyólag ezt nem mondhatja el.
Összességében még egyszer azt kell hangsúlyoznom, hogy a nemzetiségekre vonatkozó szabályok, lehetőségek bővítését támogatjuk, az ésszerűsítést néhány keret esetében, a keret nem növelésével szintén támogatjuk. Annak kifejezetten örülünk, hogy a tiltott pártfinanszírozás lehetősége tiltva lesz innentől kezdve, és ezt egyértelművé teszi a törvény.
Azt pedig még egyszer hangsúlyozom, hogy a térségi fejlesztési tanácsi tisztségre vonatkozó összeférhetetlenség kivételét szeretnénk kérni, és ehhez is szabnánk a törvény támogatását. De mivel erre vonatkozólag van egy módosító javaslat benyújtva, bízom benne, hogy elfogadásra is kerül, és ily módon mi is tudjuk támogatni ezt a javaslatot. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me