FUZIK JÁNOS

Full text search

FUZIK JÁNOS
FUZIK JÁNOS nemzetiségi szószóló: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a tisztelt Országgyűlésnek, a tisztelt képviselőknek, akik véleményükkel megtisztelték törvényjavaslatunkat. Nyilván a véleményeket két csoportba kell sorolnom, és elsősorban Bárándy Gergely szocialista képviselő úrnak szeretnék válaszolni.
(16.00)
Ön jogvégzett ember, én nem vagyok az, de nem értem azt a felvetést, hogy mi valamilyen módon törvénytelenül nyújtottuk volna be ezt a törvényjavaslatot, hiszen az Alaptörvény 6. cikk (1) bekezdése, amelyre hivatkozunk is a benyújtásnál, meghatározza, hogy törvényt a köztársasági elnök, a kormány, az országgyűlési bizottság és az országgyűlési képviselő kezdeményezhet. A Magyarországi nemzetiségek bizottsága az Országgyűlés bizottsága, tehát azt hiszem, hogy ön egy - ahogy régebben mondtuk - alkotmányos jogunkat kérdőjelezte meg.
A másik már egy nehezebb dolog, tehát az megdöbbentett, hogy mi valamiféle zsarolásnak lettünk volna kitéve, és én utaltam volna erre a felszólalásomban. Én erre nem utaltam, nem is utalhattam, hiszen ez nem lett volna igaz, ilyesmi természetesen nem történt. Azt mondtam, hogy amikor a helyzet úgy változott, hogy kibővíthetjük az eredeti javaslatunkat, a rövidített változatot, akkor a bizottságunk mérlegelte azt, hogy ez milyen következményekkel jár, mit jelent az esélyeink tekintetében. Mi ezt akkor egyhangúlag úgy láttuk, úgy értékeltük, hogy növeli az esélyeinket, sőt meggyőződésünk volt, amit külön is mondtam, hogy szolgálatot teszünk az Országgyűlésnek is, a képviselőknek, képviselőcsoportoknak, ha az általunk megkezdett törvényalkotási folyamatot ilyen irányban folytatjuk.
Ugyanakkor, nagy tisztelettel az Igazságügyi bizottsággal szemben is - ahogy ezt Vas Imre képviselő úr a decemberi általános vitában is megemlítette -, az Igazságügyi bizottság egyhangúlag támogatta azt az indítványt, amelyet benyújtottak. Változott azért némileg az az indítvány azóta, hiszen az 1. §-a nem szerepelt akkor benne. Ez szól arról, hogy a 38. alcímet vagy a független képviselőkre vonatkozó szabályozást kiterjesszék a nemzetiségi szószólókra is, ami egy fontos kérésünk volt.
Természetesen én is áttanulmányoztam az általános vita anyagát is az Országgyűlési Naplóban, valóban találkoztam Novák Előd úr felszólalásával, Sallai R. Benedek úr szólt hozzá, és még egy jobbikos képviselő, Szávay István, de egyetlenegy szocialista képviselő sem. Nekem meggyőződésem volt, hogy tulajdonképpen a szocialista frakció is teljes mértékben azonosul és egyetért ezzel az indítvánnyal.
A közelmúltban egy egyeztető megbeszélésünk során valaki azt mondta nekünk, hogy a nemzetiségi képviselők örülhetnek, hogy nincs szavazati joguk, mert nem állnak a párt- és politikai csatározások homlokterében. Nem örülünk annak, hogy nincs szavazati jogunk, de úgy látszik, hogy azért a csatározásokat sem tudjuk elkerülni, de én azt hiszem, azért vagyunk itt, hogy valóban képviseljük a nemzetiségeink érdekeit. Hogy tudnánk ezt tenni, ha a magunkét sem tudjuk képviselni?
Felvetődött az is, hogy egyáltalán ez egy nemzetiségi napirendi pont lehet-e, hiszen nemzetiségi szószólók javadalmazásáról és nem a nemzetiségek egészét érintő kérdésről van szó. Én azt hiszem, hogy ha a hazai nemzetiségek elérték azt, hogy van képviseletük az ország házában, az Országgyűlésben, akkor az sem mindegy, hogy ezek a nemzetiségi szószólók milyen feltételek mellett dolgoznak, nem éri-e őket hátrányos megkülönböztetés. Ha ezt sem tudják valamilyen formában - és nem mindig könnyű ez - kiharcolni és elérni, akkor nehezebben érnek el más célokat is, többek között a teljes érvényű országgyűlési, parlamenti képviseletet a nemzetiségi parlamenti képviselők számára, amelyet természetesen kitűztünk magunk elé, és amelyért nyilvánvalóan dolgozni fogunk.
Tehát tapossuk a magunk útját, nyilvánvaló, hogy nem mindig könnyű ez az út, de azt hiszem, hogy korrekten és tisztességesen jártunk el, és valóban abban a reményben, hitben, hogy az Országgyűlés munkáját is támogattuk. Köszönöm azoknak a pártoknak, frakcióknak, amelyek indítványunkat támogatják; reméljük, hogy valóban törvénymódosítás lesz belőle. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me