FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Nem is olyan rég volt, hogy a kormány által a felsőoktatásból kivont milliárdok miatt számos intézményben nem vagy csak késve kapták meg az ösztöndíjukat a hallgatók. Nem kellett sokat várni a következő ilyen problémára, hiszen az osztatlan tanárképzésben részt vevő hallgatók ebben a hónapban sem kapták meg időben az ösztöndíjukat.
A probléma nem egyedi és nem is egyszeri, hiszen a Klebelsberg képzési ösztöndíj utalásának fennakadásai szinte folyamatosak. A havi 25 ezer és 75 ezer forint közötti összeg folyamatos csúszása miatt rengeteg hallgató kerül nehéz helyzetbe, hiszen sokaknak csak ez az ösztöndíj jelenti az egyetlen bevételi forrást. Kiadás pedig annál több jelentkezik egy ilyen egyetemistánál. Ebből kell fizetniük a lakhatást, az egyre emelkedő kollégiumi vagy albérleti díjakat, az egyre dráguló könyveket, jegyzeteket, befizetni a számlákat, és természetesen a mindennapi megélhetést is ebből kell finanszírozni.
Joggal merül fel sokakban a kérdés, hogy az állam hogyan várhatja az állampolgároktól a határidők betartását, ha magára nézve nem tartja azokat kötelezőnek. Egy állampolgár ilyenkor már büntetést kap, késedelmi díjat kell hogy fizessen, ellenben az állam minden következmény nélkül megteheti, hogy több hetet késsen az ösztöndíjak kifizetésével. Ráadásul a jövő pedagógusai szerződésben vállalják, hogy a későbbiekben egy köznevelési intézménynél munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesítenek, tehát ezáltal egyfajta munkabérként is felfogható ez az ösztöndíj, így még súlyosabb ez a késés az önök részéről.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem ezek alapján, hogy miért hozzák ilyen nehéz helyzetbe rendszeresen a jövő pedagógusait. Hogyan fordulhat elő az, hogy egy állami intézmény rendszeresen késve fizeti ki az ösztöndíjakat? Ki a személyi felelőse ennek, és milyen következményei lesznek a késésnek rá nézve? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me