DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ, a Költségvetési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A Szocialista Párt kisebbségi véleménye, amely benyújtásra került a bizottság ülésén, az alábbiakról szól.
Álláspontunk szerint a benyújtott központi költségvetésről szóló törvényjavaslat a határozati házszabály 44. § (1) bekezdés d) pontjában rögzített jogalkotás szakmai követelményeinek, feltételeinek nem felel meg, tekintettel arra, hogy a költségvetésben meghatározott egyes előirányzatok nem tekinthetőek megalapozottnak. Nem tekinthető a jogalkotás szakmai követelményeivel összhangban álló körülménynek, hogy a költségvetés állami vagyonnal kapcsolatos bevételei között szereplő 115 milliárd forintos egyéb értékesítési, hasznosítási bevételi előirányzat tartalmáról, indokairól semmit nem lehet tudni. Ez a kockázat ugyanakkor már alkalmas arra, hogy veszélyeztesse az államháztartást és a hiánycélt, illetve az Alaptörvényből is eredő, ezeknek a hiánycéloknak a csökkentését.
Álláspontunk szerint az Alaptörvény 36. cikk (2) bekezdésében foglaltaknak sem felel meg a benyújtott törvényjavaslat, pedig ezt a határozati házszabály 44. § (1) bekezdés a) pontja előírja. A központi költségvetésről és annak végrehajtásáról szóló törvényjavaslatoknak azonos szerkezetben, átlátható módon és ésszerű részletességgel kell tartalmazniuk az állami kiadásokat és bevételeket. Álláspontunk szerint ezen rendelkezés alapján a költségvetés nem felel meg ennek a követelménynek, hiszen van egy 115 milliárdos bevétele az államnak, ami az állami vagyon értékesítése és hasznosítása keretében nem kellően körülírt.
Álláspontunk szerint a Magyarország 2016. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat előkészítése számos hibában szenved. Hazánk számára ugyanis semmilyen előny nem származik abból, hogy ilyen időben, ennyire előrehozottan fogadjuk el ezt a törvényt. Bizonyára a tisztelt Ház is emlékszik arra, képviselőtársaim is emlékeznek rá, hogy legutoljára, amikor ehhez az eszközhöz folyamodtak, akkor egy év alatt az elfogadásáig hét alkalommal kellett a következő éves költségvetést módosítani. Arról nem beszélve, hogy az Európai Unióban nincs ilyen szabályozás sem, illetve nincs ilyen példa sem, amely ezt mutatná, illetve ennek az előremutató és a stabilitást mutató jeleit mutatná.
Ahogyan a megalapozó törvényjavaslatban is olvashattuk, Varga miniszter úr a költségvetéssel kapcsolatos adatok túlnyomó többségét nem is hozná nyilvánosságra, illetve természetesen nem is férnek még hozzá, hiszen tényadatok nincsenek, és Varga miniszter úr ebben a versenyképességre hivatkozik. Azonban Magyarország, mi úgy gondoljuk, hogy a versenyképességben most is sereghajtó a visegrádi négyek között, tehát nem gondoljuk, hogy ezeket az adatokat titkolni kellene.
Érdemes megemlíteni a Költségvetési Tanács véleményét is, ugyanis a törvényjavaslat benyújtásának a pillanatában a tanács szerint nem felelt meg minden hatályos közpénzügyi előírásnak a benyújtott költségvetés. Magyarán: a kormány által benyújtott költségvetés jóváhagyását a magyar jogszabályok értelmében egész egyszerűen meg kellett volna tagadnia a Költségvetési Tanácsnak.
A költségvetésnek egyébként érvényesítenie kell a stabilitási törvényben szereplő adósságképletet. Erről maga Matolcsy miniszter úr azt nyilatkozta, hogy ez egy modern képlet, ez a képlet segít nekünk, az EU legmodernebb szabálya ez az adósságszabály, gazdaságtörténetileg is komoly fegyvertény. Ezt az adósságképletet nem alkalmazták, és a Matolcsy György jegybankelnököt is magában foglaló Költségvetési Tanács mégis véleményt alkotott a költségvetésről. Igaz, a Tanács véleményét Matolcsy György jegybankelnök nem írta alá.
Véleményünk szerint Magyarországon a költségvetés nem enyhít azokon a problémákon, amelyekkel Magyarország küzd. Magyarországon számos ágazat küzd problémákkal, több éve nem emelkedett a családtámogatás, a szociális ellátás összege, sőt volt, amelyiket 20 százalékkal is csökkentették. Például a rokkantsági és rehabilitációs ellátásokra jövőre ismét kevesebbet fog fordítani a kormány, közel 13 milliárd forinttal, a 2012. éves előirányzathoz képest, tehát az átalakítás előtti évhez képest pedig 35 milliárd forinttal jut majd kevesebb ezekre a költségekre.
A rokkantsági és rehabilitációs ellátások jövőre tovább csökkenő előirányzatának indokolásaként az szerepel, hogy a felülvizsgálatok várható hatásán alapul, hogy kevesebbet kell költeni. Magyarul: egyre többen fogják majd azt látni és a törvényben olvasni, hogy meggyógyultak, a nyugdíjkassza évek óta változatlan mértékben ad lehetőséget a rendkívül alacsony összegű nyugdíjak méltányossági emelésére, és ahogyan az Orbán-kormány a korábbi években is 100 milliárdot vont ki a közszolgáltatások területéről, így jelentősen csökken az oktatási, szociális és egészségügyi kiadások mértéke.
Úgy gondoljuk, hogy ezek az emberek egyébként többet érdemelnek, ezért béremelésre tettünk javaslatot azokért a dolgozókért, akik ezekben a szférákban dolgoznak, és úgy gondoljuk, hogy ezeket a dolgozókat becsapta és kihasználta az Orbán-kormány.
A gazdaság területén sem indokolt az az optimizmus, ami a kormányt övezi. Úgy gondoljuk, hogy a régió országaihoz képest továbbra is le vagyunk maradva, hiába büszke a Fidesz a 0,6 százalékos növekedésre, hiszen ez Szlovákiában 0,8, Lengyelországban 1 százalék, Romániában 1,6 százalék, Csehországban pedig 2,8 százalékkal bővült a gazdaság a tavalyi negyedévihez képest. 4600 cég szűnt meg.
Az adócsökkentés költségvetése - az idézőjelet most nem tudom kimondani - csak arra elegendő, hogy ebből a 120 milliárdból, amennyit nem szed be az állam, 80-90 milliárd forintot a leggazdagabbaknál ott hagyjon, pont azokhoz nem jut pluszjövedelem, akik a lehető legrosszabbul élnek ma ebben az országban.
Éppen ezért az MSZP olyan módosító javaslatokat nyújt be, ami valós megoldást képes nyújtani a problémára, mert amíg a magyar fizetésekből egész egyszerűen képtelenség megélni, addig semmit nem ér ez az 1 százalékos szja-csökkentés.
Célunk, hogy a közszférában, ezen belül elsődlegesen a szociális szféra, az oktatás és az egészségügy területén foglalkoztatottak bérfejlesztésére, életpályamodelljére biztosított forrásokat több mint a duplájával megemeljük úgy, hogy nem csupán a költségvetés egyensúlya nem kerül veszélybe, de a kitűzött hiánycélt sem szükséges megemelni.
Ez a Szocialista Párt véleménye. Kérem szépen, hogy a módosítóinkat majd támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me