DR. SZŰCS LAJOS,

Full text search

DR. SZŰCS LAJOS,
DR. SZŰCS LAJOS, a Költségvetési bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Mélyen tisztelt Államtitkár Urak! Kedves Képviselő Hölgyek és Urak! Az Országgyűlés Költségvetési bizottsága 2015. június 10-ei és 2015. június 11-ei ülésén értékelte a törvényjavaslathoz benyújtott, részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatokat, és azokról állást foglalt.
A Költségvetési bizottság megtárgyalta a törvényjavaslatot, és az összegző jelentés mellékletében szereplő módosító javaslatokat megvizsgálva egyben azt is, hogy azok megfelelnek-e a határozati házszabály 42. §-ában, illetve a 44. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek.
A módosító javaslatokról történő állásfoglalás mellett a Költségvetési bizottság további módosításra irányuló szándékot fogalmazott meg és fogadott el, amellyel az előterjesztő egyetértett. A bizottság az általa támogatott, részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatokat, valamint az általa megfogalmazott módosítást tartalmazó összegző módosító javaslatot nyújtott be. A módosítások összességében nem befolyásolják a költségvetés fő irányait, illetve főbb számait. A javaslat benyújtásával a 2016-os uniós módszertan szerinti 2 százalékos hiánycél változatlan marad. Mindösszesen egy érdemi változás van, hogy az Országvédelmi Alap előirányzata 100 milliárd forintról 70 milliárd forintra csökken.
Továbbá az adótörvényekhez benyújtott, a bankadó összegét mérséklő intézkedés hatását vezeti át a költségvetésen, ami 10 milliárd forinttal fogja csökkenteni a bankszektor terheit, és remélhetőleg növeli a hitelezési hajlandóságot. Az összegző módosító javaslat részben jogtechnikai módosításokat, pontosításokat vezet át a jogszabályon, részben a korábban benyújtott és a bizottság által támogatott módosító indítványokat tartalmazza, részben pedig új rendelkezéseket illeszt be a javaslatba.
Tisztelt Ház! Mivel a 87 oldalas teljes összegző módosítás részletes ismertetése meghaladja e felszólalás kereteit, valamint az egészében elérhető az Országgyűlés honlapján, ezért engedjék meg, hogy most csak a legfontosabb tartalmi módosításokra térjek ki.
A nemzetgazdasági miniszter a nemzetgazdasági támogatások előirányzatának 3 milliárd forintos támogatása helyett 15 milliárd forintot irányoz elő, tekintettel az előzetesen jelentkező többszörös igényekre, továbbá hat új nagykövetség megnyitásának egyszeri költségeire 3871 millió forintot, a Sulinet 2884 darab végpontja sávszélességének bővítésére 300 millió forint értékben, a nemzeti sportközpontok fenntartásába kerülő és fenntartásában lévő új létesítmények, például a Tüskecsarnok és uszoda, a tanuszodák, a Nemzeti Kézilabda Akadémia és a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, valamint a felújított mátraházi edzőtábor üzemeltetési költségeinek biztosítására 797,8 millió forintot biztosít, a 100 Tagú Cigányzenekar részére 30 millió forint egyedi támogatást biztosít, és a 2016. évi nyári olimpiai játékokra való felkészülésre 552,3 millió forintot különített el. A Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes székhelyéül szolgáló Budai Vígadó épületének felújítására a 2016. évi teljesülést biztosítja.
(12.00)
Mindezekre tekintettel szeretettel kérem képviselőtársaimat, hogy az összegző módosító javaslatot támogassák, illetve a holnapi napon a költségvetést szavazzák meg. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me