DR. SZŰCS LAJOS

Full text search

DR. SZŰCS LAJOS
DR. SZŰCS LAJOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Azért egy dologról mégiscsak meg kell győznünk egymást, amiről talán nem is kellene nagyon meggyőzni, hogy igazából a 2016-os év az adócsökkentésről fog szólni. Erről a költségvetésről sok mindent elmondtak már, én is mondtam többször, de egyet biztosan állíthatunk: ez a költségvetés mindenképpen tervezhető, előrelátható, kiszámítható, és ami nagyon fontos, be is tartható, hiszen az elmúlt három évben bebizonyítottuk, hogy a költségvetés számai megállják a helyüket, és az elmúlt időszakhoz képest, amit én is itt a parlamentben töltöttem, a legkevesebbszer történt meg az évközi módosítása a költségvetésnek. Tettük ezt például a tavalyi évben is úgy, hogy választási év volt, és mégis betartottuk, kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, és Magyarország biztos lábakon kezdett állni.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A jövő évben ennek az egyik fontos eleme a személyi jövedelemadó 15 százalékra való csökkentése, ezzel pedig összességében mintegy 4 millió ember fizetése fog emelkedni, és 120 milliárd forintos nagyságrend az, ami a családoknál marad. További cél - természetesen ez is többször elhangzott -, hogy a személyi jövedelemadó egy számjegyű legyen, ezért dolgozunk, remélem, mindenki megérti.
Itt egy picit közbevetőleg szeretném elmondani Z. Kárpát Dániel képviselő úr előző mondataira a választ, hogy önök már jó néhányszor észrevették, csak még mindig nem értették meg, hogy a jövedelemadó típusú adózásból a magyar adórendszer áttért a fogyasztási típusú adózásba. Így azok a számok, amiket Z. Kárpát Dániel elmondott, tökéletesen igazak, és egy olyan országban, amelyben nő az emberek fizetése, nőni kell a személyi jövedelemadó befizetett összegének is, hiszen ez egyenes arányban áll ezzel a dologgal.
(13.00)
A jövő évben fogjuk csökkenteni 5 százalékra a sertéshús áfáját, ez is körülbelül 25 milliárd forintnyi összeget hagy a fogyasztók zsebében. A kétgyermekes családok családi adókedvezménye mintegy 350 ezer családnál többet hagy ott, átlagkeresetű család esetében 114 ezer forinttal, minimálbéreseknél pedig 85 ezer forinttal marad több a család költségvetésében. Havi bontásban ez mintegy 9500, illetve 7100 forint lesz. 2016-ban a jelenlegi 10 ezerről 12 500 forintra fog nőni, a következő évben pedig ugyanilyen mértékben nő majd ez a kedvezmény. Folytatódik a gyermekétkeztetési program azért, hogy Magyarországon senki ne szenvedjen hiányt a gyermekek vonatkozásában.
Tovább bővül a foglalkoztatás, kiterjesztjük a közfoglalkoztatást. Reményeink szerint a jövő évben már rendelkezésre fognak állni az uniós források, amelyek 60 százalékát mindenképpen gazdaságfejlesztésre és ezzel együtt munkahelyteremtésre fogjuk költeni. A nyugdíjak reálértékét és értékállóságát is garantálja a kormány; a jövő évben nemcsak kormányzati, hanem több elemző cég előrejelzése a 2,5 százalékos GDP-növekedés és a költségvetés már módosításokkal is elfogadott részében a 2 százalékos hiány, a 73,3 százalékos államadóssági ráta az év végére. A családok és munkavállalók terheinek további csökkentése a jövő évi adótörvénnyel és költségvetéssel együtt segíti a magyar gazdaságot. A 110 ezer legalacsonyabb keresetű és a három- vagy többgyermekes családoknak gyakorlatilag a bruttó keresete marad a zsebében.
2016-ban folytatódik a közszféra béremelési programja, ismét lesz pedagógusbéremelés, ami ki fog terjedni a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőkre és az örökbefogadási tanácsadókra. Jövőre is folytatódik a fegyveres és rendvédelmi dolgozók, valamint az ápolók és orvosok bérrendezése, és elindul a kormánytisztviselői életpályaprogram. Az egészségügyi alapszolgáltatást végző orvosok munkáját azáltal is támogatni kívánja a kormány, hogy a helyi iparűzési adóról szóló törvény módosításával lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok kedvezményt, mentességet adjanak a háziorvosoknak, amelynek révén évi mintegy 1,5 milliárd forint maradhat náluk. Ez mintegy 6300 háziorvost érint, a kedvezmény összege pedig évente elérheti a 200 ezer forintot.
Az a célunk, hogy a magyar munkavállalók fizessék Európa legalacsonyabb személyi jövedelemadóját. Erről már beszéltünk. A társasági adózásban bevezetjük a növekedési adóhitelt. Azok a vállalkozások, amelyek egyik évről a másikra ötszörösére növelik adózás előtti eredményüket, elhalaszthatják az adó megfizetését, így több forrásuk marad tevékenységük bővítésére.
Azt hiszem, képviselőtársaim, mindezek alapján nyugodtan állíthatjuk, hogy ez a költségvetés egy jó költségvetés, bár a nyár közepén készül el, annak végrehajtása 2016-ban kezdődik, de biztos alapokat teremt arra, hogy a magyar növekedés állandó legyen, a magyar emberek pedig boldoguljanak. Mindezek alapján kérem önöket, hogy támogassák szavazatukkal a 2016. évi költségvetést. Köszönöm a figyelmet, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me