HEGEDŰS LORÁNTNÉ,

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ,
HEGEDŰS LORÁNTNÉ, a Költségvetési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Én olyan módosító indítványainkkal szeretném kezdeni az összegző módosító javaslatnak a vitáját részünkről, amelyek sajnálatos módon nem kerültek bele ebbe a javaslatba, pedig úgy gondoljuk, úgy érezzük, hogy igenis rendkívül fontos javaslatokról lett volna szó.
Az egyik ilyen rögtön mindjárt, amely módosító indítvány szövegét egyébként ki is kértük külön szavazásra a Ház elé, arról szólna, hogy a köztisztviselői illetményalapot nyolc év után a Ház most már végre emelje fel tisztességes mértékben, mert úgy gondoljuk, szemben olyan kormányzati indokolásokkal, amelyek szerint ez az összeg megfelelő, elegendő, és kifejezetten büszke is rá a kormányzat, hogy nyolc éve ezen a 38 650 forinton van tartva, tehát ezzel szemben mi úgy gondoljuk, hogy igenis, egy külföldi szervezet diktátumáról van szó. Nevezetesen, az IMF diktátumáról van szó, amit még annak idején Gyurcsány Ferenc szégyenletes módon kötött meg, és ennek felel meg most is az Orbán-kormányzat, annak ellenére, hogy nem egy szabadságharcot már meg is vívott az IMF-fel.
Ehhez kapcsolódóan szeretném azt is elmondani, hogy azok az életpályamodellek, életpályamodell-ígéretek, amelyeket önök megfogalmaztak és beletettek ugyan a Miniszterelnökség fejezetbe, úgy gondoljuk, hogy ezek sajnálatos módon csak ígéretek fognak maradni. Tessék megnézni a szociális dolgozóknak ígért illetménykiegészítést, az is a tavalyi évhez képest jelentős csökkenést mutat, úgyhogy félő, hogy csak ígéretek, szép szavak, de a valóság az teljesen más lesz 2016-ban, mint amit önök itt most jelenleg ígértek.
A másik ehhez kapcsolódó pont a gépjárműadó kérdése, hiszen önök azt ígérték, hogy az adóterhet fogják csökkenteni minden esetben a lakosság egésze számára. Ez bizonyos értelemben részben meg is valósul, ugyanakkor viszont azt látjuk, hogy a települések mozgásterét jelentősen szűkítik egyfolytában a feladatfinanszírozás keretén belül, és azzal, hogy a gépjárműadó, ami egy szabadon felhasználható része lett volna a költségvetésüknek, jelentősen csökken. Már a tavalyi évben és az azt megelőző évben is csökkent, ezáltal arra kényszerítik a településeket, hogy jelentős terheket rójanak ki, emeljék a helyi adókat, illetve települési adót vessenek ki a lakosságra, ami viszont igenis jelentősen növeli az adóterheket összességében.
(12.10)
Államtitkár úr a bizottsági vitában arra kérdezett rá, hogy van-e ilyen kimutatás, amely szerint összességében nőnek az adóterhek, még akkor is, hogyha önök az szja-t, mondjuk, 1 százalékkal csökkenteni kívánják. Igen, van ilyen kimutatás, jelentősen nőnek az adóterhek.
A továbbiakban az európai uniós beruházásokkal kapcsolatos elvonásokról szeretnék beszélni, mert ez is jelentős mértékben fogja sújtani a településeinket, nevezetesen, hogy a 2007-2013-as pályázati projektek kapcsán hogyha úgymond a településeknek felróható okból bizonyos kifizetésekre nem kerül sor, akkor ezt önök megspórolják majd a településeken, magyarul a feladatfinanszírozás rendszeréből egyszerűen a havi nettó finanszírozás keretében le fogják vonni ezt az úgynevezett büntetést. Az persze, hogy mi az, ami felróható egy településnek vagy mi nem, az itt egy eléggé komoly tól-ig-on belül mozog, igenis jelentős e tekintetben a mozgástér a kormányzat számára, és tudjuk, hogy e tekintetben Lázár miniszter úr van felhatalmazva teljes joggal, hogy döntsön ebben a kérdésben. Úgy gondoljuk, hogy ez egy messze túlterjeszkedő és rendkívül önkényes dolog, amivel itt most szemben állunk.
Nagyon furcsa és meglepő számunkra, hogy újra meghazudtolja magát az Orbán-kormányzat a 103. pont szerint, nevezetesen az adósságkonszolidációban nem részesült településeknek a plusz fejlesztési juttatása, ami 12,5 milliárd forint. Tudjuk, ebben az évben is becsapták őket, hiszen a megígért összeg helyett csak közel 9 milliárd forintot kapnak, és a jövőre már betervezett 12,5 milliárdból is most az összegző módosító javaslat szerint elvesznek 1 milliárd forintot. Szégyenteljesen megbukott tehát igazságmondás tekintetében az Orbán-kormány ilyen értelemben is.
Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételeket önök 121 milliárdról fel kívánják emelni 140 milliárdra. Azt, hogy mi lehet ennek az alapja, mi lehet emögött, nem tudhatjuk, hiszen - mint tudjuk - a Ház nemrégiben elfogadta azt a törvényjavaslatot, miszerint titkosítani lehet a költségvetés tervezésével kapcsolatos bizonyos anyagokat, előkészítő munkákat és számításokat 2, illetve bizonyos értelemben 10 évre. Tehát arról, hogy valójában mit terveznek önök ezen a soron 140 milliárd forintnyi bevételként, csak sejtésünk lehet, hozzáteszem: ezek rendkívül sötét és rossz sejtések; bele sem merünk gondolni, hogy mi az, amit most éppen dobra kíván verni a Fidesz-kormányzat.
Meglepő módon a személyre szabott törvényalkotás keretében önök az egyedi önkormányzati támogatásokat is megemelik, most éppen a pesthidegkúti uszoda tekintetében. Egyébként hozzáteszem: üdvözöljük ezt a dolgot, hiszen önök ígérték meg, hogy járásonként, kerületenként egy új uszodája lesz Magyarországnak, Magyarország lakosságának. Igen, ez az ígéret is olyan, ami csak nagyon döcögve halad, és meglepő módon kizárólag fideszes települések, fideszes önkormányzatok részesednek belőle, és azok is csak ilyen egyedi döntések alapján, mint most például a pesthidegkúti kerület.
Végül, de nem utolsósorban rendkívül meglepő számunkra az, hogy a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatala mintegy 323 millió forinttal fog kevesebbet kapni, mint idén, akkor, amikor önök egyfolytában azzal kampányolnak, hogy micsoda hatalmas nagy teher, micsoda rettenetes kihívás Magyarország számára az a bevándorlóhullám, bevándorlóáradat - és ez, tegyük hozzá, így is van -, amely az utóbbi egy-két évben jelentkezett a déli határaink mentén. Szeretném megkérdezni mély tisztelettel, hiszen erre indokolás egy szó sincsen az összegző módosító javaslatban, hogy mi indokolja, hogy pont most, pont itt, pont ettől a hivataltól vegyenek el mind személyi, mind dologi kiadás tekintetében összességében 323 millió forintot. Ezt, azt gondolom, semmi módon nem lehet indokolni, semmilyen számmal nem lehet alátámasztani, hiszen ennek a hivatalnak a feladatai csak drasztikus mértékben növekednek és fognak is növekedni a jövő időszakban sajnálatos módon, tehát ha valamit, akkor ezt a hivatalt kéne igazából megerősíteni, és legalább ennyi pénzzel kiegészíteni a juttatásait, nemhogy ennyi pénzt elvonjanak tőle. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me