SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tekintettel arra, hogy a kisebbségi hozzászólásban összefoglaltam az LMP javaslatait, most nem kívántam hozzászólni, de mégis az, ahogy Szűcs képviselőtársam összefoglalta a kormány költségvetésre vonatkozó javaslatait, néhány kérdésben mégiscsak hozzászólásra késztet.
Szűcs képviselőtársam úgy foglalta össze, hogy ez az adócsökkentés éve, és hogy ez milyen jó lesz az embereknek, és az az 1 százalékos személyi jövedelemadócsökkentés 120 milliárd forintot hagy ott az embereknél. Azt gondolom, azért ennél tovább kellene menni, és meg kellene nézni a részleteket. Összességében valóban 120 milliárd forint csökkentésről van szó, de ha megnézzük azt, hogy ennek kik lesznek a haszonélvezői, akkor nem lehet azt mondani, hogy ez azokhoz az emberekhez fog eljutni, akik keveset keresnek, akik a létminimum alatt élnek.
Tehát összességében ez az 1 százalékos csökkentés nem fogja csökkenteni azt a szakadékot, ami az egyre szűkülő gazdagabbak és eltömegesedő szegények között van. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, a kormánynak változtatnia kellene a társadalom- és gazdaságpolitikáján. Be kell látnia azt, amit most már többször a vitákban elmondtunk, hogy szakad szét a világ, és gyakorlatilag ez az óriási szakadék és az elszegényedés a fejlődés, a gazdasági fejlődés gátja. Tehát azt gondoljuk, hogy a Fidesznek ideje lenne felülbírálnia a társadalom- és gazdaságpolitikáját, és szakítani az egykulcsos személyi jövedelemadó koncepciójával.
Szűcs képviselőtársam kiemelte továbbá azt is, hogy a családoknál mennyivel több marad, és hogy a kétgyermekesek utáni adókedvezmény mennyit fog jelenteni a családoknak. De arról elfelejtett beszélni, hogy 2008 óta a családi pótlék és a gyes összege nem emelkedett. Tehát ha ezt is összességében nézzük, akkor már most hozzá kellett volna nyúlni ahhoz, hogy a családi pótlékot is meg kellett volna emelni. Az szja-csökkentés, ugye, a sertéshús az áfáját jelenti… - viszont arra már nem vettek bátorságot, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját is lecsökkentsék 5 százalékra; ez az egyik fele.
A másik fele pedig az, hogy gyakorlatilag azoknál az ágazatoknál, szociális ágazat, egészségügy, oktatás hasonló szinten marad a támogatás, illetve a költségvetési keret, mint ami az előző évben volt.
(13.10)
Gyakorlatilag kivéreztetett ágazatokkal nem lehet a humán erőforrást fejleszteni Magyarországon, és azzal kell előbb-utóbb szembenéznie a kormánynak, hogy nem egy, hanem számos olyan tüntetés, demonstráció fog az elkövetkezendő időszakban megtörténni, mint amit az elmúlt időszakban a szociális és egészségügyi dolgozóknál megtapasztalhattunk.
Összességében mi azt gondoljuk, hogy a kormány egyáltalán nem lehet büszke erre a költségvetésre. Ez a költségvetés gyakorlatilag azt a társadalom- és gazdaságpolitikát betonozza be, amit eddig tettek, vagyis arra fogja a társadalmat kárhoztatni, hogy a szétszakadás tovább fog nőni az országban. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me