TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormány által az elmúlt években megvalósított fegyelmezett fiskális politika, a külső egyensúly jelentős javulása, az állam és a háztartások eladósodottságának mérséklődése mind hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdaság immár fenntartható növekedési pályára állt. A legfrissebb makrogazdasági adatok is arról tanúskodnak, hogy a magyar gazdaság 2013-ban beindult növekedése tovább erősödött, és tartóssá vált, így kialakult egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb növekedési szerkezet. A kormány célja, hogy ezt a fejlődést és a gazdasági folyamatok kiszámíthatóságát 2016-ban is fenntartsa.
A 2016. évi költségvetés korai elkészítése és a parlament általi elfogadása a biztonságot és a kiszámíthatóságot hordozza magában azzal, hogy Magyarország már az év közepén rendelkezik a jövő évi költségvetés részletes számaival, a tervezett hiány és adósság mértékével.
(12.30)
A 2016. évi költségvetési törvényjavaslat ugyanúgy tudatos, előre megtervezett folyamat alapján készült el, mint a kormány által benyújtott korábbi költségvetések. A kormány költségvetés-politi-kájának középpontjában a kezdetektől a munkahelyteremtés, a családok támogatása és a gazdaságélénkítés egymástól elválaszthatatlan céljai állnak. Ezért a 2016-os költségvetés legfontosabb jellemzője, az emberek mindennapi életét megkönnyítő költségvetés tervezésének egyik fő szempontja a családok terheinek csökkentése. Jövőre több pénz marad a magyar családoknál, többet fordítunk a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatására, a nyugdíjak értékének megőrzésére, illetve munkahelyteremtésre.
A 2016. évi költségvetés az adócsökkentés költségvetése is. Ennek megfelelően 2016-ban a személyi jövedelemadó 16 százalékról 15 százalékra történő csökkentése 4 millió dolgozó magyar embernek jelent jövedelemnövekedést, az intézkedés 120 milliárd forintot hagy a magyar családoknál. A két gyermeket nevelő családok által érvényesíthető családi adókedvezmény négy év alatt fokozatosan a kétszeresére emelkedik, 2016-ban a jelenlegi havi 10 ezer forintról 12 500 forintra. A sertéstőkehús áfakulcsának 5 százalékra történő csökkentésével a kormány egy újabb intézkedéssel javít a családok helyzetén.
Az állami közszolgáltatások díjának, illetékének a csökkentése, az állami rezsicsökkentés 10 milliárd forint megtakarítást jelent a cégeknek, a családoknak. A kormány az ingyenes tankönyvellátás kiterjesztésével is támogatja a rászoruló családokat: 2016-tól a teljes alsó tagozaton ingyenessé válik a tankönyvellátás, a felsőbb évfolyamokon pedig a rászorultság figyelembevételével kerül biztosításra ez a szolgáltatás.
A családok támogatását és ezen belül a gyermekétkeztetési feladatok finanszírozását a kormány mindig is kiemelt feladatként kezelte. Az ingyenes bölcsődei és óvoda gyermekétkeztetés kiterjesztése keretében már 2015 őszétől a jelenleginél akár 230 ezerrel több gyermek étkezhet térítésmentesen. E kiemelt célkitűzés megvalósítása 2016-ban is folytatódik.
A 2015 júliusától átlagosan 30 százalékos emeléssel elinduló fegyveres és rendvédelmi életpályamodell keretében 2016-tól további 5 százalékkal nőnek a bérek. 2016 júliusától megkezdődik a kormánytisztviselői életpályamodell beve-zetése, amelyhez a céltartalékban áll rendelkezésre a megfelelő fedezet.
Folytatódik a pedagógusok béremelése az életpályamodellben foglaltak szerint. 2017-ig minden évben növekszik az ágazatban dolgozók bére, emellett 2016-ban a pedagógusok minősítésének előrehaladása is hozzájárul a bérek emelkedéséhez.
Az egészségügyi ágazat területén az egészségügyi szakdolgozók, orvosok tekintetében elsősorban a mozgóbérek területén, míg a fiatal szakorvosok vonatkozásában jövedelmi helyzetük javításában történik előrelépés. Mindezek mellett a szociális ágazati bérpótlék a következő évben is fennmarad. A már tavaly elindult és idén felfutó új pályázati ciklusnak köszönhetően jövőre mintegy 1000 milliárd forint uniós forrás juthat a kedvezményezettekhez. Ezt egészítik ki 100 milliárd forintos nagyságrendben a megyék és megyei jogú városok gazdaságfejlesztési programjaira jutó források.
Összességében tehát a 2016. évi költségvetés Magyarország hosszú távú gazdasági esélyeinek javulását, nemzetközi versenyképességünk növekedését és az emberek jólétének emelkedését egyaránt biztosítja.
Ennyit gondoltam a vita kezdetére. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me