DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szerintem mindenki egyetért itt a parlamentben azzal, hogy a menetősök számára a lehető legnagyobb erkölcsi és anyagi megbecsültséget kell adni, s amikor ezt pénzben kell kifejezni, akkor úgy, ha a munkakörülmények javításában, akkor úgy, ha pedig erkölcsi módon, akkor azon a módon kell ezt megtenni, hiszen olyan emberekről van szó, akik nap mint nap életeket mentenek, valóban sokszor teljesen embert próbáló körülmények között, s nemcsak fizikailag, de lelkileg is bírva. S ezt nap mint nap elviselni, akár éjszaka is, nyilván nem kis feladat, ezért is illeti őket nagy elismerés és megbecsültség.
Mi igyekeztünk az Országos Mentőszolgálat teljes költségvetésében megjeleníteni ezt a megbecsültséget. Talán ön is tudja, képviselő úr, hogy 2010-ben ez az összeg 23,4 milliárd forint volt, ezt 2014-re 33 milliárd forintra növeltük, a 2016-os költségvetési tervezetben - ha elfogadja a Ház - pedig 36 milliárd forintra nő. Tehát 23,4-ről 36 milliárd forintra nő az az összeg, amiből a mentőszolgálat gazdálkodhat. Emellett európai uniós forrásból mentőállomások építéséről és dinamizálásnak nevezett felújításáról ma már itt a Házban is szó esett; talán ön is itt volt, ezért ezt nem is emelném ki.
Az ágazati bérfejlesztés során 2012-ben és 2013-ban igyekeztünk az OMSZ-nél dolgozó orvosok, mentőtisztek, mentőápolók és mentőgépkocsi-vezetők bérét is emelni. Ez összességében átlagosan 40 ezer forintos emelkedést jelenthetett az ő esetükben, ami nyilvánvalóan nem a befejezése ennek a béremelési politikának, de fontos megemlíteni, hogy az előző négy évben is igyekeztünk ezért tenni.
A következő lépés, amiről már szó esett a parlament Népjóléti bizottsága előtt is és a sajtóban is: a 2002-ben befagyasztott béreknek, mozgóbérelemeknek az úgynevezett kiengedése nyilvánvalóan a folyamatos munkarendben dolgozó mentősök számára érezhető növekedést fog jelenteni, és a jövő évi költségvetésben 12,8 milliárd forint szerepel erre a pluszköltségre. Tehát bízunk benne, hogy a mentősök bére ezzel is nőhet a következő évben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me