IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Jelenleg a mentődolgozók úgy érzik, mintha a közmunkaprogram II.-ben vennének részt, a fizetésük, a munkakörülményeik és a megbecsülés hiánya miatt legalábbis ezt érzik. De a felszerelés hiányosságából adódó feszültséget is rajtuk vezetik le az emberek. Ennek ellenére a mentősök a kockázati pótlékukért továbbra is a bíróságra kénytelenek járni.
Ezért kérdezem tehát: a részükre jelenleg megállapított munkahelyi pótlék 120 százalékos mértékét elegendőnek, a végzett munkával arányosnak gondolják? Ha figyelembe vesszük a riasztásra való kivonulás és a sürgősségi betegellátás jelentette stresszt, vagy hogy például gyakran nehezen kezelhető drogosokhoz, alkoholistákhoz hívják ki őket, akkor önök szerint valóban ennyit érdemelnek a mentésben dolgozók? Miért van, hogy lényegesen veszélytelenebb munkakörökben jár a gépjárművezetői pótlék, míg a mentőautó-vezetőknél erről szó sincs? Miért jár magasabb alapbér és számtalan más pótlék a hivatalban dolgozóknak, míg az életüket és egészségüket is kockáztató mentőknél erre szándék sincs a kormányzat részéről? Arányosnak tartják, hogy amíg a kivonuló mentőápolónak havi 95 ezer forintos összegből kell gazdálkodnia, addig a mentőszolgálat vezetői közel milliós fizetéseket visznek haza? Miközben a fejlesztések során jelentkező problémák, az egyre több műszak, a szakember- és eszközhiány terhei nem a központban vezetők munkáját teszik még nehezebbé.
Ha nem hajlandók a mentők alapbérét, fizetési besorolását magasabb kategóriába tenni, akkor elvárható lenne, hogy a végzett munka jellegéből adódó pótlékok járjanak a kivonuló állománynak. Miközben a fegyveres testületeknél fizetésemelési program indul, a mentősök mikor számíthatnak hasonló arányú fizetésemelésre, vagy mikor kapnak a fegyveres testületek dolgozóihoz megközelítő fizetést? Várom államtitkár úr válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me