DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársam! Az indulatát értem, csak a címzettet tévesztette el. Ugyanis a környezetszennyező cégek felelőtlen és jogszabálysértő magatartása az, ami ilyen helyzetet eredményezhet. A felszámolók felelőtlen magatartása, a környezeti károk felszámolására kiadott hatósági határozatban előírtak nem teljesítése az, ami ilyen helyzetet eredményezhet. A kormánynak ezek miatt a felelőtlenségek miatt kell a következményeket közpénzből, a lakosság terhére megoldania.
Magyarországon törvény rögzíti azt az alapelvet, hogy a környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy az megelőzze a környezetszennyezést és a környezetkárosodást. Ennek megfelelően a veszélyes anyagok és hulladékok kezelését, tárolását szigorú jogszabályi előírások szerint és hatósági felügyelet mellett kell végezni. A középeurópai régióban Magyarország elsőként indított környezeti kármentesítési programot. A program tervezői akkor 35 ezerre becsülték a kivizsgálást igénylő, potenciálisan szennyezett területek számát, aminek kármentesítési feladatait 50-60 évben és ezermilliárd forintokban határozták meg.
Konkrét kérdésére válaszolva tájékoztatom képviselőtársamat arról, hogy a prioritási számításokat a környezetvédelemért felelős tárca szakértői háttérintézményében számolják, az országos környezeti kármentesítési program keretében kidolgozott módszertan szerint. Felhívom a figyelmet arra, hogy a potenciálisan és igazoltan szennyezett területek sorba állítása csak viszonylagos, dinamikusan változó lehet, nem jelent kőbe vésett sorrendet. A potenciálisan szennyezett és kármentesítendő területek országos számbavételére és szakmai rangsorolására az országos környezetvédelmi információs rendszer kármentesítési információs alrendszere, a Kárinfo szolgál. Az adatok a környezetvédelmi hatóságon keresztül kerülnek a nyilvántartásba.
Azt szeretném még elmondani önnek, hogy összesen több mint 250 milliárd forintot biztosított a magyar állam a költségvetésben, ebből az összegből 2015-ben 19 milliárd forintot kaptak a tárcák a felelősségi körükben elvégzendő kármentesítési feladatra. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me