SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Az Illatos úti vegyszerszennyezés története az egyik tipikus ügye a környezetbiztonsággal kapcsolatos kockázatoknak. Az elmúlt időszakban arra kaptunk ígéretet, hogy a teljes kármentesítés meg fog történni, és a Miniszterelnökséget vezető miniszter úr is azt mondta, hogy a következő időszakban erre minden kormányzati törekvés meglesz.
Ehhez képest jelen pillanatban arról tudunk, hogy a szivárgó hordók elszállítása megtörtént, azok egy része ártalmatlanításra került, egy másik része ideiglenes tárolásra. Nyilvánvalóan felmerül a kérdés, hogy ha a költségvetés Kármentesítési Alapjában nincs forrás 2016-ban arra, hogy erre érdemi forrásokat tudjon fordítani a kormányzat, illetve szervei, akkor miből és hogyan fog megvalósulni a teljes kármentesítés. Bizonyára államtitkár úr számára is ismert az a Greenpeace-es kutatás, ami kilométerekre kimutatta még a DDT jelenlétét is a lerakattól, ebből adódóan nyilvánvalóan azt lehet mondani, hogy az élő szervezetbe, a helyben lakókhoz is eljutott a méreg.
Az lenne a kérdésem, hogy hol és milyen formában elérhető a nemzeti kármentesítési prioritási lista, amelynek alapján sorba lehetne rendezni a legsürgősebb kárelhárítási feladatokat; ha vannak más ilyen méreglerakatok is, akkor nyilvánvalóan felmerül a kérdés, hány ilyen lehet még az országban. Az utóbbi években milyen szervezett keretek között és szakértői háttérrel történt a lista aktualizálása, valamint a további szennyező források feltérképezése? - ez a második kérdésem. Végül kérdezem azt, hogy immár a letagadhatatlan veszélyhelyzetek ismeretében mennyi pénzt biztosít az állami költségvetés a jövő évben elkülönítetten környezeti kármentesítés céljára.
Nyilvánvalóan a kérdés annak kapcsán is felmerült, hogy Balmazújvárosban is nagy csinnadrattával be lett jelentve a teljes kármentesítés, ehhez képest a mai napig ott több dolog áll, nem történt meg a teljes mértékű kármentesítés. Azt szeretnénk látni, hogy vajon ugyanez a sors vár-e az Illatos útra is. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me