POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A bevándorlás, a gazdasági menekülők vagy a gazdasági megélhetés érdekében Európába, különösen Nyugat-Európába irányulók problémája az egész Európai Unióban súlyos felvetéseket, súlyos gondokat jelent.
Nem egységes az Európai Unió álláspontja arról, hogy hogyan kell ehhez a kérdéshez viszonyulni. Nem egységes az Európai Unió álláspontja arról, hogy mit lehet megtenni vagy mit kell megtenni annak érdekében, hogy ezek a gazdasági okokból menekülők a saját hazájukban találják meg a boldogulásukat, és ne Európában vagy máshol igyekezzenek új otthonra találni.
Való igaz, hogy a rendőrség, amely a határőrizeti feladatokat is ellátja, csak a tegnapi napon 515 illegális határátlépőt fogott el. Ez azért is nagyon érdekes, illetve megdöbbentő szám, hiszen 2012-ben egész évben 2157 illegális határátlépő érkezett az országba, gyakorlatilag négy nap alatt a 2012-es szám teljesül. A növekedés rendkívül gyors ütemű, míg Európában a menedékkérők száma 30 százalékkal nőtt, addig Magyarországon ebben az időszakban 800 százalékos volt ez a növekedés. A kérelmek számának a növekedése - ahogy ezt képviselő úr is kiemelte - az idei évben is folytatódik, hiszen idén már 52 838 fő nyújtott be menedékjogi kérelmet.
Itt le kell szögeznünk, hogy a menedékkérők jelentős része nem valódi menekült, hiszen a hazájában nincs háború, nem üldözik őt, sem a családját, nincs életveszélyben, nincs a vallása miatt üldözve. A legtöbb menekült a szerb-magyar határon keresztül érkezik, és például Koszovóból koszovói albánok menekülnek vagy érkeznek nagy számban Magyarországra, és nyilván az Európai Unióba, egyértelműen a jobb megélhetés a céljuk.
A menekültügyi kérdéssel kapcsolatos változás érezhető Németországban és Ausztriában is. Az osztrák belügyminisztérium részéről már olyan kijelentések is megfogalmazódtak, hogy autóbuszokkal visszaszállítják a magyar határra azokat a menekülteket, akik illegálisan érkeznek Ausztriába. Így bizony az a helyzet állhat elő, hogy Magyarország nyugati részén, ahol eddig közvetlenül még nem találkoztak az emberek a menekültek kérdésével és a menekültügy problémáival, közvetlenül válhatnak első számú elszenvedőivé, illetve érzékelőivé ennek a problémának. Jelen pillanatban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a befogadó intézményekben helyezi el a menedékjogot kérelmezőket, és erre tavaly 2,4 milliárd forintot költöttünk.
Való igaz, hogy a baloldal ma élesen támadja a kormány bevándorlási politikáját. Az egy érdekes tény, hogy amikor a kettős állampolgársággal kapcsolatos kampány folyt, akkor éppen Magyarország jobb gazdasági helyzetére hivatkozva jelölték meg azt, hogy a magyar állampolgárságot elnyerő, majdani magyar állampolgárok menekültként vagy bevándorlóként jelennek meg Magyarországon. Valóban nagyon érdekes az a pálfordulás, hogy mondjuk, a koszovói vagy a szír, vagy a pakisztáni menekülteket ilyen értelemben szívesebben látják itt, mint a magyar származásúakat, hiszen Gyurcsány Ferenc például 800 ezer magyarnak az anyaországba költözésével riogatta az országot. (Az elnök a csengő kocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Egyértelmű, hogy a kormánynak mindent meg kell tenni, hogy saját hatáskörben dönthessünk arról, hogy kit fogadjunk be. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(15.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me