DR. BÁRÁNDY GERGELY,

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY,
DR. BÁRÁNDY GERGELY, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Galambos képviselőtársam elmondta azt, hogy valóban nem a teljes törvényjavaslatról folyt a vita a Törvényalkotási bizottságban, hanem annak egy szegmenséről, ez a tiltott szerencsejáték szervezése. Mivel képviselőtársam is beszélt a kisebbségi álláspontról, én ezt most rövidre fogom.
Gyakorlatilag a Jobbik képviselője azt vetette fel, hogy bizonyos elkövetési magatartások nem sokban különböznek más, egyébként a törvény által nem tilalmazott magatartásoktól. Így például, mondjuk, egy kártyaasztal rendelkezésre bocsátása lehet egy törvény által nem tiltott magatartás, és ugyanez a magatartás, ha azért bocsátja rendelkezésre, hogy az a tiltott szerencsejátékot segítse elő, illetve annak a szervezését, akkor itt már bűncselekményről van szó.
Itt az államtitkár úr elmondta, és e tekintetben osztom én is az álláspontját, hogy valóban a szándék a döntő, tehát attól függ, hogy ezt azzal a szándékkal teszi-e, azzal a tudattartalommal és szándékkal, hogy ezt a tevékenységet segíti elő, vagy pedig nem ezzel a tudattartalommal, és akkor értelemszerűen másról van szó. Azt gondolom, hogy itt ez a döntő. Az, hogy egyébként, ahogy ennél a törvénytervezetnél, úgy más, egyébként hasonló törvényhelyeknél ezt néha nehéz megítélni, ez tény. Tehát ugyanez a helyzet, amikor egy előkészületi magatartás is lehet egyébként, ha a szándékot levesszük a cselekménysorból, egy törvény által nem tilalmazott magatartás. Természetes, hogy ha valaki azért vesz a gazdaboltban egy fejszét, hogy fát aprítson vele, akkor az nyilvánvalóan nem bűncselekmény, de ha ugyanazt a fejszét azért veszi meg, hogy azzal más embert megöljön, akkor az már az emberölés előkészülete.
Az MSZP-nek alapvetően valóban jogdogmatikai kifogásai voltak, ahogy képviselőtársam elmondta; itt konkretizálhatom, hogy konkrétan nekem. Bővebben a felszólalásomban fogok erről beszélni, de a lényege az volt ennek, hogy az én megítélésem szerint az előkészületi magatartást nem lehet azonos mércével mérni, mint a befejezett bűncselekményt, és azonos módon szankcionálni. Ez szerintem egy dogmatikai hiba, egy jogszabályszerkesztési hiba, de erről bővebben majd akkor a rendes felszólalásomban fogok szót ejteni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me