DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Törvényalkotási bizottság 2015. június 4-ei ülésén tárgyalta az egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló T/4643. számú törvényjavaslatot.
A bizottsági ülés során a tagok megtárgyalták az Igazságügyi bizottság 9 pontos módosító javaslatát, mely technikai jellegű módosításokat a bizottság 25 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett támogatott.
A Törvényalkotási bizottság saját módosításra irányuló szándékot fogalmazott meg, amelyet a bizottság 25 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett elfogadott.
Szeretnék kitérni arra, hogy a Törvényalkotási bizottság ülésén a törvényjavaslat 32. §-ának a módosítása körül alakult ki jogdogmatikai vita, ha szabad így fogalmaznom. Az MSZP képviselője, Bárándy Gergely úr módosító javaslattal élt, amelyről külön szavazást is kért, a tiltott szerencsejáték szervezése tényállásának az elemein belül. Nem is a tényállási elem, bocsánat, hanem a büntetési tétel vonatkozásában, amely esetében a c) pontban javasolta, és erről külön szavazást is kért, tehát aki a tiltott szerencsejátékban való részvételre nagy nyilvánosság előtt felhív, ott egy egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő klauzulát javasolt képviselőtársunk.
A tárca álláspontja ezzel ellentétes volt, és azt gondolom, hogy én is egyetértek azzal, hogy helyesebb a bírói jogalkalmazásra bízni a tól-ig határon belüli tétel alkalmazását, nem pedig a törvényben meghatározni azt, hogy egy alacsonyabb tételt alkalmazzunk.
Az is fontos véleményként elhangzott államtitkár úr részéről, hogy ez egy szándékos bűncselekmény. Tehát mielőtt belementünk volna abba a vitába, hogy ezt milyen módon lehet elkövetni, és ebben vita volt a jobbikos képviselőtársammal, Szilágyi képviselőtársunkkal, hogy mit pönalizál tulajdonképpen ez a 32. §. Én is egyetértek abban, hogy ez egy szándékos bűncselekmény, tehát a pontosítás szándékával előterjesztett törvényalkotási bizottsági javaslat megállja a helyét, és így koherens álláspontom szerint.
A törvényjavaslat egésze azokat a törvénymódosításokat tartalmazza, amelyeket az új büntetőkódex hatálybalépése óta a joggyakorlatban felmerült problémák tesznek szükségessé. Ezek elsődlegesen büntető tárgyú jogszabályok, a Btk.-t, illetve a büntetőeljárásról szóló törvényt módosítják. Nem kívánok belemenni a részletes vitát megelőző általános vitaszakaszban elhangzottakra, sok olyan intézmény van, amelyet mindenképpen támogatandónak tekintünk, illetve magát az egész törvényjavaslatot. Csak hadd utaljak az egyik fontos elemére, az egyik fontos, de nem legfontosabb eleme a reintegrációs őrizet kérdése. Ezekben a kérdésekben nem is hangzott el kritika, illetve ellenvélemény. Azt gondolom, hogy a bizottság így az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést 25 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett elfogadva ajánlja az Országgyűlésnek is elfogadásra. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me