BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az összegző módosító javaslat vitája, sajnos azt kell mondjam önöknek, a beadott módosító indítványok fogadtatása és részben kormánypárti tartalma tekintetében csalódást okozott számunkra.
Azok a módosítási szándékaink, úgy néz ki, rendre elvéreznek, amivel ezt a törvényjavaslatot próbáltuk javíthatóvá tenni. Az MSZP képviselőcsoportja világossá tette úgy az általános vitában, mint a bizottságokban a részletes vita során, hogy nem ért egyet azzal a kormánypárti törekvéssel, amely az átláthatóság növelése helyett a titkolózás növelésére tett, úgy tűnik, eredményes kísérletet e törvényjavaslatban. Nem értünk egyet azzal, hogy a költségvetést megalapozó háttértanulmányok, számítások titkosításra kerülhetnek, ezzel ellenőrizhetetlenné válnak olyan fontos számítások, amelyek a költségvetés megalapozását megerősíthetik vagy megkérdőjelezhetik.
A második érdemi kifogásunkról szó esett már ebben a mai vitában is. Nem értünk egyet azzal a törekvéssel, hogy a kormány határozott szándéka, úgy néz ki, a magyarországi pénzmosás lehetőségeinek kiszélesítése, megkönnyítése. Korábban is vitattuk azt a szabályt, amely lehetővé teszi, hogy itthon bizonytalan eredetű jövedelmeket betéve a stabilitási megtakarítási számlára lényegében az adóhatóság keze közül az illető magánszemély kibújhat. Ez akkor is így van, ha egyébként a jövedelme megalapozott és legális forrásból származott, de egyébként akkor is így van, ha mindez nem igaz. Ebben a törvényjavaslatban önök ezt a szabályt nem szigorították, nem megnehezítették a pénzmosás további terjedését Magyarországon, hanem kifejezetten megkönnyítették, és a bizottsági vitákban az ezzel összefüggésben beadott módosító indítványunkat, amely ezt a könnyítést megakadályozta volna, leszavazták.
Végül szeretnék arról szólni röviden, hogy hogyan fulladt kudarcba önöknek az a törekvése, hogy Magyarországon Európa legszigorúbb adósságszabályát alkalmazzuk. Annak idején, amikor ezt a szabályt önök törvénybe iktatták, ezt korszakos jelentőségűnek minősítették. Igaz, hogy Matolcsy György, aki akkor miniszterként jegyezte ezt a törvényjavaslatot és korszakos jelentőségűnek nevezte a saját indítványát, már felfelé bukott, és most a Magyar Nemzeti Bank élén gondoskodik arról, hogy több százmilliárd forint értékben herdálja a magyar közpénzeket a saját közgazdasági nézeteinek oktatására különböző alapítványokon keresztül.
A magyar adósságállomány az önök kormányzása során nem csökkent, hanem növekedett. Sőt, azt kell mondanom, hogy azt az ambiciózus célkitűzést, hogy a magyar adósság mértékét a gazdaság összteljesítményéhez mérjék és ezen belül érjenek el csökkentést, ahogy azt egyébként a különböző mutatókban Európában a maastrichti kritériumok meg is követelik, ezt a tevékenységüket is mérsékelt siker koronázta. Itt a csökkentés ugyan kimutatható, de korántsem a korábbi ambiciózus mértékben, mindössze néhány százalékponttal. Ezt is azok után, hogy önök mintegy 3000 milliárd forintnyi nyugdíj-megtakarítást, mintegy 3 millió ember megtakarítását, amellyel majdani nyugdíját részben fedezhette volna, egész egyszerűen a törvény erejével elvették az emberektől. Ezt szándékaik szerint az adósságcsökkentésre fordították, azonban ez az adósság adataiban gyakorlatilag kimutathatatlan, mert amennyit önök egyáltalán ezzel az elrabolt pénzzel csökkenteni tudtak az adósságállományon, lényegében a forint gyengítésével az összes ezzel kapcsolatos törekvésüket lenullázták, és az adósságállomány, köszöni szépen, hízik továbbra is.
Ezt a néhány százalékpontos csökkenést, amely a GDP-hez viszonyított arányokban tagadhatatlanul kimutatható, és amelyet az ambiciózus célokhoz képest szerény mértékűnek minősítettem, ráadásul mindenféle trükkökkel tudják csak elérni, visszaélve azzal a lehetőséggel, hogy egy kitüntetett naptári nap mindössze az az intervallum, amikor ennek a mutatónak meg kell felelnie a hatályos normáknak. Mindenféle pénzügyi trükkökkel biztosítják, hogy ezen az egy napon a mérséklés kimutatható legyen, független attól, hogy előtte vagy utána való nap az adósságállomány újra nagyon magas mértéket mutat. Egyébként ez évről évre egyre több pénzbe kerül, önöknek ezen a napon most már több százmilliárd forintot kell annak érdekében megmozgatniuk, hogy ezt a kreatív csökkentést, ami, még egyszer mondom, még így is csak szerény mértékű, egyáltalán produkálni tudják.
Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az összegző módosító javaslat vitája, az azt megelőző bizottsági részletes vita egy dolgot bizonyított be: nevezetesen azt, hogy a kormánypárt magatartása és ez a törvényjavaslat javíthatatlan. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me