SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a törvényjavaslatban több olyan kritikus pont van, amit vissza kellene vonni, ha a kormány valóban az emberek érdekében szeretne kormányozni, és ha valóban azt szeretné, hogy az ország jobban teljesítsen. Ezek a kritikus pontok az LMP részéről az általános vitában elhangoztak, és ezek ma is elhangoztak. De sajnos megint ugyanazt a gyakorlatot kellett megtapasztalnunk, mint a múlt év végén, hogy a kormánytöbbség azt nézte, hogy ki nyújtja be, és nem azt, hogy mit. A javaslatokat egyáltalán még csak megfontolni sem volt hajlandó, hanem egy egyszerű kézmozdulattal lesöpörte az asztalról.
Én most azt a négy pontot szeretném kiemelni, amelyek szerintünk a legfontosabb kritikus pontok: a titkolózás, az adatok titkosítása; a reklámpiac; az állami pénzmosoda; és az adósságképlet módosítása ahelyett, hogy megszüntették volna.
A költségvetési adatok titkolásával kapcsolatban már ma is elhangzott, hogy a kormány gyakorlatilag felmenti magát az átláthatósági elvárások és a háttérszámítások bemutatásának a követelménye alól. Törvényben van lefektetve, hogy a kormánynak el kell készítenie a központi költségvetés éves és középtávú finanszírozási tervét és stratégiáját, ugyanakkor a frissen benyújtott módosító indítvány az erre vonatkozó adatokat két évig titkosítaná. Mi azt gondoljuk, hogy ez gyakorlatilag az Országgyűlés lehetőségét is csökkenti, hiszen a költségvetés vitájában nem ismerhetjük meg ezeket az adatokat, ugyanis az Országgyűlés nyilvános, és ha az adatok titkosítva vannak, akkor hogyan tudnánk ezekről tárgyalni. Ugyanakkor ehhez tartozik az is, hogy a költségvetés tervezése során keletkezett háttérszámítások, illetve tervezési adatok tíz évig nem nyilvánosak. Igazából akkor lehet megítélni megfelelő módon egy költségvetési tervezetet, ha megismerhetjük az ehhez kapcsolódó háttérszámításokat és tervezési adatokat.
A reklámpiachoz kapcsolódóan ma már többször elhangzott, hogy ez nem helyes, ezt vissza kellene vonni. Ez az intézkedés egyetlen csapással sok-sok magyar kis- és középvállalkozást tehet tönkre, indokolatlanul és mindenféle magyarázat vagy közérdek bizonyítása nélkül változtat meg a piacon egy alapvető működési rendszert.
Az állami pénzmosodáról a mai interpellációmban is szóltam. Nemcsak adócsalásból, hanem súlyos bűncselekményből származó pénzeket is tisztára mos az állam. Ez elfogadhatatlan.
Végül az adósságképlet módosítása. Ezt azért is tragikomikusnak tartjuk, mert eddig is alkalmatlan volt a kitűzött cél elérésére, csak PR-fogás volt, és a mostani is alkalmatlan, nem anticiklikus, ráadásul alaptörvényellenes is.
Azt kérjük, gondolja végig még egyszer a kormánytöbbség, és ezeket a javaslatokat, módosító javaslatokat vonja vissza. Ez a törvényjavaslat ebben a formában elfogadhatatlan.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me