LÁZÁR JÁNOS

Full text search

LÁZÁR JÁNOS
LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Igen tisztelt Országgyűlés! Először is szeretném megköszönni mindazoknak a hozzászólását, akik eddig a vitában részt vettek, és szeretném jelezni az előterjesztők képviseletében, hogy készen állunk a benyújtott módosító indítványok megfontolására és a parlamenti konszenzus megteremtésére.
Most itt azt a megjegyzést mindenféleképpen szeretném megtenni, hogy tisztázni kell, hogy a mi javaslatunk, ötünk javaslata, szándékaink szerint nem érinti a jelenleg hatályos hadiözvegy- és hadiárva-ellátást, ami egy jelentősebb összeg ennél. Vargha Tamás államtitkár kollégám részletes tájékoztatást fog majd adni a bizottsági fázisban a módosító indítvány megtárgyalásakor, hogy jelen pillanatban a hadigondozásról szóló jogszabály alapján kit mi illet meg; hogy abban az esetben például, amikor Afganisztánban veszítettünk el katonát, akkor erről a magyar állam hogyan gondoskodott.
Ezeket a szabályokat szeretnénk nem megváltoztatni, hanem kiegészíteni. Tehát amiket önök felvetettek, hogy a mostani javaslat mennyiben rontja vagy befolyásolja a korábban hatályos, hadiárvákra vagy hadiözvegyekre vonatkozó ellátmányokat, azokat részletesen meg fogjuk vizsgálni. Nem az a célunk, hogy ez romoljon, nem az a célunk, hogy ezt visszább soroljuk, hanem az a célunk, hogy ez rendben legyen. Eddig nem merült fel, hogy ezzel probléma lenne, de ezt részletesen meg fogjuk vizsgálni. A technikai módosító indítványok, amelyek a jogalkotás okán a pontosításra vonatkoznak, természetesen befogadásra kerülnek részünkről, illetve az Igazságügyi Minisztériumhoz is fordultunk azoknak a kérdéseknek a tisztázása és pontosítása céljából, amelyeket felvetett a Magyar Szocialista Párt vezérszónoka, Harangozó képviselőtársam is. Tehát ezeket mind készek vagyunk megfontolni.
Én az összegszerűséget is természetesen megfontolandó dolognak tartom, meg kell nézni, hogy más hasonló nyugdíj-kiegészítések, illetve a kárpótlás logikája alapján, méltányosságból, hősiesség vagy szenvedés elismeréseképpen nyújtott nyugdíj-kiegészítések milyen összegűek. Erről is fogunk a vita kapcsán táblázatot és összesítést készíteni, hiszen jó néhányan részesülnek Magyarországon - azok is, akiket 1945 előtt ért sérelem, és azok is, akiket 1945 után ért sérelem - egyfajta nyugdíj-kiegészítésben; ezeknek az összegszerűségét is érdemes megnézni havi lebontásban.
Ezeket az elmúlt időszakban jelentősen emelte egyébként a kormány, tehát jóval nagyobb tételekről van szó, mint itt, de ezt is ki fogjuk munkálni, hogy tájékoztatni tudjuk korrektül az Országgyűlésben tevékenykedő képviselőtársaimat arról - hogy legyen viszonyítási alapjuk -, hogy hogyan juttatunk nyugdíj-kiegészítést azoknak, akik 1945 és 1990 között voltak politikai üldözöttek, vagy azoknak, akik 1945 előtt, adott esetben az 1938 után meghozott zsidótörvények áldozatai voltak és azoknak a törvényeknek a hatálya alá kerültek. Ezt részletesen kimunkáljuk, hogy legyen összehasonlítási alapjuk, beszélni fogunk a gazdasági minisztériummal is és a nyugdíjbiztosítóval, illetve a nyilvántartásokat meg fogjuk részletesen vizsgálni ismét, hogy körülbelül hány emberről lehet szó, mert nyilván a költségvetési mozgásteret az érdemben befolyásolja, hogy 100 ezer emberről van szó vagy 18 ezer emberről van szó.
A mi vélelmünk az - nagyon érdekes egyébként, csak szeretném az Országgyűlést tájékoztatni -, hogy már 10 ezer alatti sajnos azoknak a száma, akik holokauszttúlélők és nyugdíj-kiegészítésben részesülnek, és megdöbbentő párhuzam, hogy 10 ezer alatti azoknak a száma, szinte megegyező az arány, akik ’45 utáni politikai megbélyegzés, üldöztetés vagy ítélet alapján kapnak nyugdíj-kiegészítést. Tehát a két csoport szinte ugyanolyan nagyságrendű számmal képviselteti magát a kompenzációs rendszerben, ami évről évre jelentősen csökken, sajnos az a helyzet, hogy öt-tíz éven belül ez a kérdés már nem jelent költségvetési terhet az ország költségvetése szempontjából. Ha itt 15-18 ezer emberrel számolhatunk, akkor nagyjából ki lehet számolni, hogy az a következő öt-tíz évben mit jelent. Ezeket a számításokat még csatolni fogjuk az előterjesztéshez.
Köszönöm szépen a konstruktív hozzáállásukat, várjuk a vita folytatását. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me