VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A civilizáció társadalmai kegyelettel és büszkeséggel őrzik és ápolják hőseik emlékét. Intelem ez a nemzetek minden tagja számára és kötelesség, mert a felejtés és a közöny nem szolgálja a jövőt, nem építi azt, és nem neveli a gyermekeinket a békére.
Sajnálatos módon voltak országok, amelyek nemzettörténetében előfordulhattak időszakok, amikor meg kellett tagadni saját hősi halottaikat. Ilyen nemzetlélekrontó állapotba kényszerítették Magyarországot is a második világháborút követően. Súlyos vesztesége a magyarságnak, hogy ez a korszakváltás nem a magyar szellemiségben kimunkált erkölcsi értékek alapján történt - írta Görömbei András -, hanem egy nemzetelnyomó, idegen nagyhatalom érdekei szerint. A diktatúra minden polgári értéket száműzött, a nemzeti érzést egyenesen üldözte, és kirekesztette a nemzetből a Trianonban elszakított magyar nemzetrészeket.
A rendszerváltást követő évtizedekben igyekeztünk kilábalni abból a sokkból, amit a szégyenteljes 40 esztendő hagyott ránk örökül. 1994-ben törvény született a hadigondozásról, amely egyben elismerte, hogy a haza védelme, a hazáért vállalt felelősség, a hősiesség a legmagasabb rendű nemzeti érdekek között állnak. Így aztán szemben a korábbi évtizedek gyakorlatával, amikor is feledésből állítottunk emlékműveket, ma már kutatások, múzeumok, gyűjtemények és emlékművek őrzik hős honvédjeink nevét, akik a múlt század világégéseiben olyasmit éltek át a nemzet nevében, ami kitörölhetetlen tanulság a közös tudatban.
Ezért az elmúlt 70 évre tekintettel is, azzal a kitétellel, hogy nem kívánjuk minősíteni a háború történéseit, nem múló kötelességünk a Magyar Királyi Honvédség és Csendőrség soraiban szolgált hős katonáink hozzátartozóit, még élő családtagjait segíteni. Ezen az erkölcsi alapon ismételten elutasítva az 1949 után született, a hadiárvák járandóságáról szóló politikai döntést, amellyel megnyomorították és megalázták a magyar családokat, és tekintettel a határainkon túl élő nemzettársainkra is, kiknek felmenője a Magyar Király Hadsereg és Csendőrség kötelékében szolgált, de a párizsi békeszerződés következtében más országok állampolgárai lettek, valamint a jövő iránti felelősségének tudatában a magyar kormány támogatja a hadigondozásról szóló törvényt módosító egyéni képviselői indítványt. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me