VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tulajdonképpen azzal, hogy a közbeszerzési törvény a Ház elé került, valóban egy nagyon - mondjuk úgy, hogy - érdekfeszítő expozét hallgathattunk meg a miniszter úrtól, és így azért érdemes arra is kitérni vagy időszakonként visszatérni, amit ő elmondott, hiszen mindazt, ami elhangzott, mondhatta volna ellenzéki padsorból is bárki, például azzal, hogy a közbeszerzési törvénynek is hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a magyar bürokráciát érdemben lehessen csökkenteni, hiszen a fejlett államok 13 százalékos létszámához képest Magyarországon 20 százalékos az az állami bürokrácia, ami működik. Ezt önök öt éve építgetik és fejlesztgetik ahelyett, hogy érdemben csökkentették volna.
Vagy azt is megemlíthetném, hogy a közbeszerzési törvényre ugyanúgy érvényes, mint ahogy az adóbevallásokra, hogy távol kerültünk - és most ismét idéztem miniszter urat - a söralátétes megoldástól, és elképesztő mennyiségű bürokrácia van az életünkben. Remélem, hogy ez majd nem kerül ki az általa is jelzett jegyzőkönyvi módosítások eredményeként, és remélem, hogy mindez tanulságos lesz majd a törvény véglegesítésénél és elfogadásánál.
Mint ahogy az is meglepetés lehet akár, hogy miniszter úr rácsodálkozott arra, hogy egy EU-állampolgár hódmezővásárhelyi padjának a bevásárlásánál rácsodálkozik, hogy miért az ő pénzéből kell ezt finanszírozni. Hát, ezt tessék megkérdezni a hódmezővásárhelyi polgármestertől, mert valóban semmi értelme nincs, hiszen önök az elmúlt évek alatt is csak beszéltek arról, hogy a gazdaság finanszírozását és támogatását hogyan lehet segíteni. Hát, itt bizony ez így nehézkes lesz!
Ennek eredményeként az a közbeszerzési törvény, amely ezt a gazdaságot segíteni igyekszik, vagy éppen az, amit kötelező önöknek megtenni, miért került egyáltalán ide a parlament elé, hiszen a közbeszerzési irányelvek változására való hivatkozás elhangzott, a tapasztalatok valóban nagyon súlyosak, és érdemes módosítani, de egy harmadik szempont biztosan kimaradt, mert legfeljebb az újságból olvashatjuk azt, hogy az Európai Unió érdekében felvállalt kötelezettségek is idetartoznak.
Ebből a szempontból inkább azt hallhattuk, hogy a szuverenitásunk egy részéről lemondunk - ezt többször is hallottuk a miniszter úrtól -, miközben arról a forrásról beszélünk jelentős részben, de nyugodtan tegyük hozzá a magyar nemzeti forrásokat is, amelyeket illik átláthatóan, azaz azoknak az irányelveknek megfelelően, amelyek egyébként az elmúlt húsz év alatt nem változtak, tehát az átláthatóság, a nyilvánosság, az ellenőrizhetőség, a tisztességes verseny biztosítása, a kis- és középvállalkozások támogatása és az európai uniós irányelvekkel való összhang biztosítása, ami bekerült itt utólag. Tehát ezek az irányelvek nem változtak az elmúlt időszakban, és önök sem tettek ehhez hozzá.
Ennek megfelelően nézzük végig, hogy ezen elvárások, ezen célok tekintetében meddig jutottak önök ebben a törvényi módosításban, és mit tudtak nekünk biztosítani.
Kezdjük az átláthatóság és a nyilvánosság kérdéskörével, ami talán még a jégverés közepette is megmarad a végére. De mindenesetre a közzététel feltétele vagy a közzététel elvárása valamennyi közbeszerzési eljárás eredményéről szól, az úgynevezett összegzést a Közbeszerzési Hatóság által vezetett adatbázisban közzé kell tenni. Én csatlakozom azon képviselőtársaimhoz, akik egyértelművé tették, hogy a mai kor lehetőségei mellett ezt valóban a lehető leghamarabb kell megtenni, azért, hogy ezeknek a pénzeknek és ennek a hatalmas pénzmennyiségnek az elköltése átlátható legyen, és feleljen meg annak, amit önök célul tűztek ki.
A javaslatra mondhatnám azt is, hogy pozitív, mivel az egyes eljárásokról a jelenleginél több információt nyújt, ha ez bevezetésre kerül. De az üzleti titokra való hivatkozásra vonatkozó elemmel kapcsolatban - amellyel az eddigi lehetetlen helyzetet kívánják felszámolni - szeretném felhívni a figyelmet, hogy ameddig ezzel a módszerrel eljutottak, a nagyon sok kivétellel, ezzel még nem jutottak el a célhoz. Tehát értelmes és érdemes bővíteni jelentősen azt, hogy az üzleti titkok sorában vagy azok keretében felsorolt kivételeket csökkentsék.
Ugyanebbe a kategóriába tartozik a becsült érték meghatározásának a törvényi szerepe, amely a beszerzés értéke, a pénzügyi fedezet biztosítása mellett az, hogy meghatározásra kerüljön az, miszerint egy adott eljárást az európai uniós értékhatárt elérő, egyben szigorúbb, úgynevezett európai uniós eljárási rend, avagy nemzeti eljárási rend szabályai szerint kell lefolytatni. Ebben önök egy jelentős értékmódosítást hajtanak végre, éppen ezért elfogadhatatlan az, hogy a kézi beszerzés, a meghívásos beszerzés értékhatárát jelentősen növelik, és majd ismét előáll a 24 millió 990 ezer forintos értékhatár, és ezen ajánlatokon túl bekerülnek majd a 499 millió 990 ezer forintos ajánlatok is. Ez megfelel annak a maffiaállami működésnek, amely szakmai berkekben úgy működik, hogy hozz magaddal még két vállalkozást, és onnantól kezdve az, akit önök már kinéztek, a pályázati kiíró kinézett a közbeszerzési eljárás nyertesének, hoz magával még kettőt, és onnantól kezdve ezek az eljárások visszaszorítják azt a valódi célt, amit korábban önök elöljáróban kitűztek, azaz hogy az átláthatóság, a versenyképesség mind ennek része legyen. Ez pedig ellentmond annak, amiről mind ez idáig beszéltünk.
Tehát a „hozz magaddal még két vállalkozást” módszertana helyett tisztelettel ajánlom önöknek a teljes nyilvánosságot és az elektronikus megoldást annak érdekében, hogy az önök által hangoztatott irányelvek ne csak megvalósulni tudjanak, hanem a gyakorlatban is érvényesüljenek. (Sic!) Így teljesen nyilvánvaló, hogy ha önök ezt az értékhatárt ilyen módon tartják fenn, akkor jóval nagyobb arányú lesz a nemzeti eljárási rendben lebonyolított három-ajánlattevős megoldás, amit lehet szép szavakkal illetni, ilyen jelzőkkel ellátni, de ez az önök rendszerének egyik fontos eleme: hozz magaddal még két vállalkozást!
Éppen ezért javaslom, hogy a két eljárási rend közötti határ változatlanul a legmagasabb piaci érték mint becsült érték legyen, mellyel a törvényi célok többsége biztosítható és érvényesíthető. A cél ugyanis, hogy a kétféle eljárási rend azonos elvek mentén, azonos nyilvánosság, ellenőrzés és tisztességes verseny biztosítása mellett támogassa valóban a kis- és középvállalkozásokat, de ne csak az önök néhány kiválasztott vállalkozását, hanem általános érvényű lehessen. Figyelemmel arra, hogy a törvényjavaslat szerint az uniós eljárási rend egyébként a nyilatkozati elv érvényre juttatásával bevezetésre kerül az úgynevezett egységes európai közbeszerzési dokumentum alkalmazásával, melyben elegendő nyilatkozni. Önök nagy érdemként tekintenek erre a megoldásra, ez valóban így van, de van, ahol ez már tíz éve működik a magyar jogrendben. Így volt ez a pályázatírás keretében a 2007-től kezdődő ciklus időszakában, ahol csak a szerződéskötésnél kellett minden ilyesmi feltételt igazolni, és ennek megfelelően, kedves képviselőtársam, ez így nagyon helyes, és örülök neki, hogy ezt továbbviszik. Ez egy támogatható elem, hiszen ez jelentősen csökkentheti a bürokráciát, amelynek éppen itt az ideje.
A tisztességes verseny biztosításánál az ajánlatértékelésekkel érdemes kezdeni, és azt a második kérdéskört is körbejárni, hogy a tisztességes verseny biztosítására azok a kezdeményezések, amelyeket önök tesznek, valóban érdemben hathatnak, vagy pedig inkább elfedik annak a jelentőségét.
(16.00)
Ebben önök szívesen hangoztatják, hogy mostantól kezdve nemcsak a legalacsonyabb ár… - hanem ennél összetettebb bírálati rendszert fognak alkalmazni. Összességében véve - hiszen itt több minden vélemény elhangzott - megállapítható, hogy a javaslat értékelési rendszere szinte valamennyi alapelvi rendelkezéssel szembemegy. Tehát az, amit önök az átláthatóságról, a tisztességről, a versenyképességről mondanak a törvény elején, az itt alkalmazott és ebből következhető alkalmazások, amelyeket önök bevezetni kívánnak, ez mind-mind szembemegy. Az új értékelési szempontrendszer igen széles körben ad lehetőséget a szubjektív megközelítésre az ellenőrizhetetlen vállalásoknak, ennek folytán nem biztosítja az ajánlatok objektív értékelését, és ezáltal a verseny tisztasága, az átláthatóság törvényi alapelveinek érvényesülése szinte kizárható azzal, amit önök itt most gondolnak mindezzel szemben. A jelenlegi, egyébként ismert rendszernek egy kibővítése érdemben előrelépést hozhat, de úgy tűnik, hogy e vonatkozásban, ami az ajánlatok értékelésére vonatkozik, önök ezt nem akarják előrébb vinni.
Az egy különlegesen érdekes lehetőség, hogy a jelen megoldás szerint a közbeszerzési eljárás végeredményeként létrejött szerződések módosítására érdemben nincs lehetőség, ezt most önök feloldani kívánják. Ez beláthatatlan következményekkel jár, hiszen a kiíró és éppen a kivitelezést végző szerződéskötés utáni megállapodása szinte teljesen feleslegessé teszi azt a megállapodást, illetve azt a pályázati kiírást, ami előtte történt, hiszen ha utólag önök bármiben lehetőséget biztosítanak a megállapodásra, akkor értelmetlen volt mindaz, ami előtte történt, és így az felpuhítja a jelenlegi szabályozást. És szíves figyelmüket felhívom az uniós bírósági gyakorlatra való hivatkozásra, hogy ez szöges ellentétben van azzal, amit miniszter úr itt az elején mondott, hogy igyekeznek annak megfelelően eljárni, és ez szinte egy uniós közbeszerzési törvény lesz. Hát, pontokat lehet sorolni egymás után, amikor ennek semmi köze nincs ahhoz, éppen a kijátszására tesznek kísérletet.
A harmadik pontban pedig itt zárásként engedjék meg, hogy a kis- és középvállalkozások támogatására hívjam fel a figyelmet. Amire önök hivatkoznak, hogy ez majd sokat fog segíteni, mint ahogy korábban említettem már, a nyilatkozati elv érvényesítése helyes, hogyha itt átvezetésre kerül, de éppen a kis- és középvállalkozásoknak okozza majd a legnagyobb nehézséget az, ami az értékhatárokra vonatkozik, és így számukra ez nem egyszerűbb eljárás lesz, hanem számukra kizárásos eljárás lesz.
A nemzeti eljárási rendben lelhetők fel olyan lényegi változások, amelyek a többi részben már elismert, ismertetett változásokkal együtt hatva ezen eljárási rendben történő közbeszerzések megvalósítása során rendkívül sok aggály fogalmazható meg, és ezek a szabályok éppen a kis- és középvállalkozások ellen hatnak. Így összefoglalva azt kell mondjam önöknek, hogy vannak elemek, amelyek az elektronikus közbeszerzés bevezetésére vonatkozóan például egyértelműen támogathatók, az eljárási határidők csökkentésére tett lépések egyértelműen támogatandók, de az viszont elutasítandó, hogy a becsült érték és ezáltal az eljárási rend megválasztása szabályának enyhítését végzik el, ez elfogadhatatlan, a nemzeti eljárási rend új szabályozása ebben a formában elfogadhatatlan és a közbeszerzési szerződés módosítása (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) nem támogatható semmilyen körülmények között. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me