TÖRŐ GÁBOR,

Full text search

TÖRŐ GÁBOR,
TÖRŐ GÁBOR, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány kulturális örökségünk védelme érdekében újabb, az emberiség közös örökségének megóvását segítő törvényjavaslatot, a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvény módosítását terjesztette az Országgyűlés elé, amely - mint az elnevezés maga is mutatja - az emberiség természeti környezetének, múltjának, történelmének, művészetének egyetemes, legkiemelkedőbb értékeit foglalja magában.
(21.20)
A világörökség az egész emberiség közös kincse, melynek megóvása mindannyiunk kötelessége.
Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnos, maguk is tanúi annak a visszafordíthatatlan pusztításnak, amelynek az ókori Kelet műemlékei estek és esnek áldozatul. Ezen világörökségi helyszíneket a jövő nemzedékek már nem láthatják, épp ezért különösen nagy a felelősségünk aziránt, hogy a hazai világörökségi helyszíneket megóvhassuk és a maguk teljességében megmutathassuk a világnak.
Tisztelt Országgyűlés! Büszkén számolhatok be önöknek arról, hogy a magyar kormány világviszonylatban is élen jár a nyolc hazai világörökségi helyszínünk megóvásában. Nemcsak csatlakozott az UNESCO által elfogadott, a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló világörökségi egyezményhez, hanem a világon az elsők között önálló törvényt is alkotott, mely hazánk kiemelkedő természeti és kulturális értékeinek védelmét a hazai jogrendszerbe illesztve határozza meg.
A Magyar Országgyűlés 2011. június 14-én ellenszavazat nélkül fogadta el a világörökségről szóló 2011. évi XXVII. törvényt, hogy megteremtse a világörökségi helyszínekre vonatkozó átfogó szabályozást, meghatározza a hazai világörökségi területek kezelési elveit, a védelem költségvetési és szakmapolitikai kereteit.
A magyar kormány a világörökségi törvény hatálybalépése óta jelentős költségvetési forrásokat, eddig közel 600 millió forintot fordított világörökségi helyszíneink megóvására, kezelésére, ezzel is példát mutatva a világnak. A világörökséggel kapcsolatos hazai és nemzetközi feladatokat a Miniszterelnökség parlamenti államtitkársága látja el. L. Simon László miniszterhelyettes úr vezetésével az idén újabb 141 millió forintot szán kifejezetten világörökségi célokra, egyrészt a világörökségi helyszíneken működő világörökségi gondnokságra, másrészt a világörökségi törvény végrehajtására.
A nyolc világörökségi gondnokság 2013-ban és 2014-ben összesen 160 millió forint támogatásban részesült, melyet 2015-ben újabb 80 millió forint egészít ki. E forrásból látják el a gondnoksági feladatokat, végzik a helyszíneken sürgőssé vált felújításokat, továbbá rendezvények szervezésével, kiadványok megjelenítésével teszik ismertté a világörökség ügyét. 2014-2020 között európai uniós forrásokat is nyerhetnek a helyszínek, mely bizonyítja hazánk elkötelezettségét értékeink megóvása és bemutatása iránt.
A magyar kormány elszánt a világörökségi értékek védelme, a magyar állam tulajdonának jogszerű használata megteremtése iránt. Ennek jegyében 2014-ben megtörtént a világörökségi területen lévő, állami tulajdonban álló vagyonelemek használatának és hasznosításának felülvizsgálata, melynek köszönhetően ismét a magyar állam léphetett birtokba a Citadellán, megszüntetve az addig fennállt kaotikus viszonyokat és jogszerűtlen használatot a budapesti világörökségi helyszín részét képező, a nemzeti vagyon körébe tartozó műemlék ingatlanon. 2015-ben várhatóan elkészülnek a világörökségi kezelési tervek és az azokat kihirdető kormányrendeletek, melyek révén a kormány hosszú távon is tanúsítja elszántságát a világörökségi területek megőrzése, értékeik védelme iránt.
Hölgyeim és Uraim! Engedjék meg, hogy beszámoljak a hazai világörökségi értékek jövőjéről is. 2015-ben lezárult a világörökségi várományos helyszínek vizsgálata, amely alapján épp egy hete, 2015. június 2-án jelent meg a világörökségi várományos helyszínek jegyzékét kihirdető MvM-rendelet. Ez alapján hazánk a nyolc világörökségi helyszínen túl összesen tíz várományos helyszínnel rendelkezik, melyek reményeink szerint érdemesek a világörökségi cím elnyerésére.
Reményeink szerint a várományos helyszínek közül elsőként a római limes nyerheti el a világörökségi címet, mely tanúságot tesz arról, hogy hazánk a régmúltban is Európa része, a Római Birodalom védőbástyája volt. Hazánk földjében olyan kimagasló római kori emlékek rejtőznek, mint a Seuso-kincs, amely természetesen, dicsekszem vele, hogy a választókerületemben található, Polgárdi és Szabadbattyán környékén, vagy a Hadrianus-palota, amely a kormány szándékai szerint hamarosan ismét látható és ennek maradványai is a Hajógyári-szigeten úgyszintén, vagy a Brigetio és a többi nagyszerű római kori város Pannóniában. L. Simon László miniszterhelyettes úr és államtitkársága eltökélt abban, hogy Magyarország a limes várományos helyszínt már jövő év januárjában az UNESCO elé terjeszti.
Tisztelt Képviselőtársaim! Hazai világörökségi értékeinkért való felelősségünk nemcsak abban testesül meg, hogy törvényt alkotunk, hanem abban is, hogy számba vesszük tapasztalatainkat, áttekintjük a törvény eddigi végrehajtását, és módosítsuk, ahol ez szükséges.
Jelen törvényjavaslat fő célja, hogy az eljárásokat az eddigi tapasztalatok figyelembevételével egyszerűsítse, hogy elkerülje a felesleges költségeket és terheket, hogy a világörökségi címre hazánk polgárai büszkék lehessenek, a helyiek pedig ne felesleges korlátozásnak ítéljék meg. A törvénymódosítás révén a világörökségi helyszínek védelme lép előtérbe, a várományos helyszínek használatát csak a lehető legkisebb mértékben korlátozzuk.
Tisztelt Ház! A világörökségi területek értékőrző hasznosítása mindannyiunk közös ügye, melyet a kormány kiemelten és felelősségének teljes tudatában segít elő. Bízom abban, hogy az Országgyűlés e szándékunkat segíti és a törvénymódosítást támogatólag fogadja. A világörökségi cím híd, mely összeköt bennünket a világ országaival. Járjunk ezen a hídon a kellő felelősséggel, erre kérem most önöket is. A törvényjavaslatot elfogadásra javaslom. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me