DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A törvényjavaslat a nemzeti infokommunikációs stratégiában és a „Digitális nemzet” fejlesztési programban lefektetett célkitűzéseknek megfelelően módosítja az elektronikus hírközlési szabályozást. A szabályozás főbb pontjait, logikáját az Európai Unió irányelve világítja meg legjobban. A 2014/61. számú európai irányelv a hálózatok kiépítésének költségét kívánja csökkenteni, és fejleszteni az ágazati koordinációt, továbbá kihasználni az ágazatközi szinergiákat.
Az irányelv-átültetés kötelezettségének tehát a törvény a fenti elvekre figyelemmel lévő szabályozás révén tesz eleget.
Az Unió célja olyan digitális gazdaság létrehozása, amely fenntartható gazdasági és társadalmi előnyöket ígér. A hálózatok kiépítését jelentősen megkönnyíti, ha tud építeni a már meglévő hálózatos közművek nyomvonalaira és infrastruktúrájára, ahogy arra államtitkár úr utalt az expozéjában. Az építési munkálatok ennek keretében szükségtelenné teszik azt, hogy a társadalmi és környezeti költségek és összességében a versenyképesség hiánya hátráltassa ezt a munkát, illetve a versenyképesség javuljon.
A kiváló minőségű digitális infrastruktúra a modern és innovatív gazdaság gyakorlatilag minden ágazatát támogatja, a társadalmi és területi kohézió szempontjából is kiemelt jelentőségű.
(20.30)
Minden polgárnak, valamint a magán- és az állami szektornak is lehetőséget kell kapnia arra, hogy a digitális gazdaság részévé váljon. Célkitűzés, hogy az Európai Unió területén csökkenjenek a szélessávú technológiák kiépítésének költségei, valamint az adminisztratív terhek is mérséklődjenek. Ennek eredménye lehet a közszféra minél teljesebb körű digitalizálása, az e-közigazgatás elterjesztése és - ahogy államtitkár úr is utalt rá - az ügyfélkapun keresztül azoknak az előnyöknek a kihasználása, amelyek már most is jelentkeznek, illetve a következő uniós fejlesztési időszak esetében a pályázatok döntő többsége, közel 100 százaléka elektronikus úton vehető igénybe. Ezért is hangsúlyos és kiemelt ezen hálózatok szélessávú elérésének a biztosítása.
Ezen túlmenően természetesen cél az, hogy az e-közigazgatás révén az állampolgárok - és itt hadd utaljak a tegnapi sajtóközleményben megjelent információkra: az e-közigazgatás területén is alapul szolgálnak azok a felmérések, amelyeket most elvégeznek a különböző területi kormányablakok, hogy a közigazgatási rezsicsökkentés során melyek azok a tételek, amelyeket az állampolgárok szeretnének kivenni a rendszerből, illetve amelyeket e-közigazgatás révén szeretnének igénybe venni. Azt gondolom, mindezek alátámasztják azt, hogy miért van szükség arra, hogy ezeket a szélessávú elérhetőségeket jogi eszközökkel is elősegítsük és könnyítsük.
A törvényjavaslattal érintett jogszabályok közül az első érintett jogszabály az 1997. évi LXXVIII. számú törvény, az épített környezet átalakításáról és védelméről szóló törvény módosítása. Ez a módosítás szabályozza a településrendezési szerződést, amely rugalmas kereteket biztosít annak érdekében, hogy a településrendezési eszközöknek a településen megvalósítani kívánt beruházásokhoz szükséges módosításában az érintett közjogi és magánjogi jogalanyok együttműködjenek. A jogintézmény hatékonyabb működése és a szélessávú internetkapcsolatok biztosításához szükséges beruházások felgyorsulása várható, a szerződéskötési eljárást a felek számára tervezhető módon és időbeli korlátok közé szorítja. A jelenlegi szabályozás nem állapít meg határidőket, így ezzel a változással az önkormányzati autonómia csorbítása nélkül nemcsak a beruházásról szóló döntés, hanem a megvalósítását szolgáló szerződés kérdése is belátható időn belül rendeződni tud majd.
A másik jogszabály, amit érint a törvényjavaslat, a 2003. évi C. törvény, amely az elektronikus hírközlésről szóló törvény. A módosítás célja e körben a megfelelő átviteli sebességet biztosító, úgynevezett NGA-hálózatok engedélyeztetési szabályozásának egyszerűsítése, a jelenlegi akadályozó szabályok leépítése, mindezeket a digitális nemzeti fejlesztési program célkitűzéseivel összhangban.
Az internetszolgáltatások nyújtását biztosító infrastruktúra engedélyeztetési eljárása az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályozás alá tartozik. A jelenlegi szabályozás szerint az idegen ingatlan tulajdonosának az építési munkához való hozzájárulása vagy a területhasználati engedély megszerzése előzi meg a hálózatépítést, ennek érdekében teszi szükségessé a jogi helyzet rendezését.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szolgalmi vagy más használati jogot alapító határozatával az érintett ingatlan tulajdonosát korlátozhatja a használatában. A 2013/14-es nemzeti média- és hírközlési hatósági rendelet szerint az építtető az építési jogosultságát hozzájárulással, határozattal, ezt pótló jogerős bírósági döntéssel vagy hatósági határozattal köteles igazolni. A gyakorlatban ez a szabályozás elhúzódó folyamatokat eredményez, ezért indokolt a módosítása.
Az Alaptörvény XIII. cikke szerint mindenkinek joga van a tulajdonhoz, ennek megfelelő védelem alatt áll az ingatlan használatához és a tulajdonjog más részjogosítványaihoz fűződő tulajdonosi jog. Ennek korlátozása csak a szükségesség-arányosság vizsgálata után lehetséges, tehát ha a korlátozás súlya a közérdekkel arányban van, illetve nem sért alapjogot.
A tulajdonjogi formák egyenrangúságának elve szerint az állami tulajdont nem lehet sem pozitív, sem negatív módon megkülönböztetni. Sok esetben a szabályozás a bírósági joggyakorlat által kimunkált elveket emeli törvényi szintre, amelyek jellemzően a tulajdonosok érdekeire figyelemmel lévő, a rendeltetésszerű joggyakorlás kereteit biztosító döntésekben jelölték ki a hatóság jogalakító tevékenységének határait, valamint a jogalakítást megelőző feltételek megfelelő érvényesülésének garanciáit.
A gyakorlat alapján az elektronikus hírközlési szolgáltatót fokozottabb felelősség terheli, mivel minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy a megállapodás konszenzuálisan létrejöjjön. Az egyik alapvető feltétele ennek, hogy birtokában legyen minden olyan információnak, ami ehhez szükséges.
Olyan módosítások az előbb említettek mindkét törvényt illetően, amelyek a tulajdonjog korlátozását továbbra is csak az arányosság követelményének megfelelően engedélyezik, valamint a tulajdonosokat terhelő eljárási kötelezettségek bevezetésével, a hozzájárulások beszerzésével kapcsolatos bonyodalmak kiküszöbölése, illetve az eljárások leegyszerűsödése várható.
Kérem, hogy az elmondottak alapján támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me