IKOTITY ISTVÁN,

Full text search

IKOTITY ISTVÁN,
IKOTITY ISTVÁN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Egy olyan törvénymódosítási javaslat fekszik előttünk, amelynek célja talán üdvözlendő, de az alkalmazott eszközök leleplezik azt a koncepciótlanságot, ami mögötte van, és a szabályoknak a farigcsálását. Orbán Viktor a napokban azt mondta, hogy napestig sorolhatná a kormányzásának hibáit. Ez minden bizonnyal így van. Ez a törvénymódosítás az egyik fontos mellényúlás, a távközlési cégek különadója által okozott károkat igyekszik helyrehozni, megkésve, részlegesen és kifogásolható megoldásokkal.
Miért mondom azt, hogy hiba volt a telekommunikációs különadó? Hiszen akik követték az LMP munkáját, tudják, hogy szeretnénk, ha a multicégek is kivennék végre részüket a közteherviselésből. Először is azért, mert a szektorra kivetett különadók végül mindig az emberek, a fogyasztók hátán csattannak. Akárhogy is bizonygatta a Fidesz, az összes különadót a családokra hárították. Talán voltak, akik nem vették észre, hogy valójában a kormány sanyargatja őket, ilyen értelemben politikai hasznot hozhatott a Fidesz-KDNP részére ez a megoldás. De a gazdasági és társadalmi hatások ugyanolyanok voltak, mintha közvetlenül az embereket sarcolta volna a kormány. Másodszor, a különadó kivetése, majd meghosszabbítgatása rombolja a jogbiztonságot, az államtól elvárható kiszámíthatóságot. Olyan környezetet teremt, ahol a tisztességes szereplőknek kockázatos és nehéz a helytállás. Csak azok boldogulnak könnyen, akikre eleve rászabják a törvényeket, akik bennfentes információkból értesülnek a kormány szándékairól, vagy akiket a kormány külön kárpótol zsíros megbízásokkal.
Harmadszor, a telekommunikációs különadónak a hatásmechanizmusa is igen káros volt. Bevezetése óta gyakorlatilag leállt a telekommunikációs hálózatok fejlesztése. Az eddigiek tükrében ez nem is csoda. Az a csoda, hogy a kormány erre nem gondolt annak idején. A közelmúltban egy gazdasági konferencián Varga Mihály szakminiszter is elismerte, a kormány az Európai Unió felé kötelezettséget vállalt, majd a „Digitális nemzet” fejlesztési programról szóló kormányhatározatában meg is erősítette: 2018-ra az ország teljes területén elérhetővé teszi a minimum 30 megabites sebességű internet-hozzáférést. Ez azonban komoly ütemű fejlesztést igényel, távközlési cégek részéről, amit az ágazatot sújtó adóterhek hátráltatnak. Jelenleg ugyanis minden egyes újabb méternél lefektetett vezeték újabb adóterhet generál a cégeknek, emiatt pedig a fejlesztések gyakorlatilag befagynak. Pedig Magyarország a lakossági internetszolgáltatásban igencsak elmarad a fejlett országok átlagától. Kevesen használják a netet, és arányosan az informatikai ágazat is kevesebb embernek ad munkát.
A meglévő közműadó nem a nagy szolgáltatókat, hanem éppen a magyar kis- és közepes vállalkozásokat sújtja legjobban. Van olyan cég, amelyiknek egy-egy kistelepülési hálózatszakaszon több az adója, mint a bevétele. Emiatt a fejlesztések is éppen azokon a területeken szünetelnek, ahol a legnagyobb pozitív hatást lehetne velük kifejteni.
A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség adatai szerint van olyan település, ahol havonta előfizetőként több mint 8 ezer forintot kell adóként fizetni a szolgáltatónak. Ez több, mint egy előfizetőtől beszedett havidíj. Többtucatnyi településen pedig az adó ezer és 8 ezer forint között alakul. Emellett még több száz olyan település van, ahol a szolgáltatóknak nem a teljes bevételét, de a teljes nyereségét elviheti az adó havonta, és előfizetőként több száz forintos a mértéke. Ez óriási hiba! A Világbank tanulmánya szerint az internetpenetráció 10 százalékos növekedése a GDP 1 százalékos növekedését okozza, azaz minél többen interneteznek, annál gazdagabb egy ország.
Egy olyan szabó juthat eszünkbe a kormány ténykedéséről, aki mindig előbb nyúl az ollóért és csak utána a mérőszalagért. Szabásmintáról pedig talán még nem is hallott. Végül pedig csodálkozik, hogy a ruhái nem illenek senkire. Ez az ötletkormányzás, ami ellen ötödik éve emeljük fel a szavunkat.
Tisztelt Képviselőtársaim! A most tárgyalt törvénymódosítás a fenti hibákat igyekszik utólag, legalább részben jóvátenni. A telekommunikációs hozzáférés és az infrastruktúra telepítésének engedélyezését egyszerűsítené, úgymond akadálymentesítené. Az elektronikus hírközlési építményeket meglehetősen leegyszerűsített eljárásban építhetik ki, ezek szerint akár a magántulajdont is korlátozva. Ez pedig komoly környezeti és egészségi érdekeket sérthet.
Összességében tehát azt kell mondanom, a céllal egyetértünk, de ebben a formában a Lehet Más a Politika erősen aggályosnak tartja, a kormány előterjesztését ebben a formában nem fogja tudni támogatni. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me