L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy a törvényjavaslat különösebben nagy vitát nem fog kiváltani. Ez már abból is látszik, hogy a vezérszónoki felszólalási körön kívül további felszólalást nem hallhattunk. Alapvetően minden képviselőtársam egyetértett a törvényjavaslat szándékaival, céljaival, legfeljebb Ikotity képviselőtársam szkepticizmusa az, amely ezt valamennyire árnyalja. Novák képviselő úr volt egyedül az, aki kitért arra, hogy milyen módon lehet minden háztartásba eljuttatni a legalább 30 megabit/szekundum sávszélességű internetet.
Én pontosan fogalmaztam az előterjesztői expozéban, ezért szeretném megismételni, tehát én nem azt mondtam, hogy mindenkinek a lakásába bevezetjük az internetet, hanem azt mondtam, szó szerint idézem saját magamat, hogy az a célunk, és akkor innen jön az idézet: „2020-ig a gyors, szélessávú kapcsolat az Európai Unió teljes lakossága számára legyen elérhető, azaz mindenki számára biztosítani kell a legalább 30 megabit/szekundum sávszélességű internethez történő hozzáférés lehetőségét.” Ez nem ugyanaz, mint hogy bevisszük a házába, ez azt jelenti, hogy mindenki számára biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy bevihesse a házába, és ugye, úgy folytattam, hogy a magyar kormány felismerve a szélessávú fejlődés jelentőségét, a „Digitális nemzet” fejlesztési programmal ezen célkitűzés elérésének a határidejét előrehozta 2018-ra.
(21.00)
Ez az első lépés. Utána lehet arról beszélni, hogy vajon mi az oka annak, hogy ilyen drága Magyarországon az internetszolgáltatás, és ezen a területen mi a felelőssége az államnak. Egyet azért szögezzünk le, nem az áfa, tehát itt nem az áfa a legfontosabb probléma. Úgyhogy szerintem ez mindenki számára egyértelmű. Viszont az előttünk fekvő törvényjavaslatnak nem az a feladata, amiről Novák képviselő úr beszélt. Ezt nem ez a törvényjavaslat kell hogy megoldja. Ez a törvényjavaslat az infrastrukturális fejlesztések előtt tornyosuló adminisztratív és technikai, fizikai akadályokat kívánja leküzdeni.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Egyébként, ha Novák képviselő úr figyelt volna, akkor azt is egyértelműen elmondtam, hogy a sorrend az, hogy állami tulajdonú területen lehet elhelyezni, csak azért, mert itt volt egy konkrét példája egy adótoronnyal kapcsolatosan, önkormányzati tulajdonúra és legvégső esetben lehet elhelyezni infrastrukturális elemet, egységet magántulajdonú ingatlanra. Az pedig, hogy az intézkedési határidőt, illetve a felek közötti megegyezési határidőt 45 napban korlátozzuk, szerintem nagyon helyes. Hiszen ne lehessen végtelenné, parttalanná tenni a vitát, mert különben soha az életben nem fognak megegyezni. És egyszer csak át kell vágni ezt a gordiuszi csomót, és azt kell mondania a hatóságnak, hogy jó, ti nem tudtok megegyezni, akkor ez szolgálja a közösség érdekét, ezért így és így fogunk eljárni, ennek és ennek kell megtörténnie.
Mondjuk, ha tetszik, bizonyos emberek önkényeskedése, szabotázsa ne tudja akadályozni azt, hogy az infrastruktúra fejlődjön. Egészen extrém példákat lehetne mondani innen, a közelből. Gondoljanak csak a trolibuszra az V. kerületben, hogy mi mindenen múlik az, hogy nem tudják normálisan az egész közösség érdekét szolgáló infrastruktúrát kiépíteni, fejleszteni, használni.
Úgyhogy összességében azt tudom mondani, Novák képviselő úr, minthogy a világörökségi törvény fog jönni, és az örökségvédelmi terület kérdéséről fogunk a következő napirendnél tárgyalni, azért nincs áramforrás itt a Házban, mert ez egy kiemelt műemlék, ahol minden fából van, az összes pad és szék, és tűzvédelmi okokból nem engedélyezi az örökségvédelmi hatóság (Novák Előd a páholyból közbeszól.), nem engedélyezi az örökségvédelmi hatóság a 220 bevezetését. A Ház felújításakor pedig még abban az értelemben korszerű kisfeszültségű rendszerek nem álltak rendelkezésre, ahogyan ma egyébként már rendelkezésre áll. Egy következő felújításnál azt érdemes lesz megfontolni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm, hogy a vitában ilyen aktívan részt vettek. Láthatólag támogatják a törvényjavaslatot, amit megköszönök. Amennyiben módosító indítványaik vannak, azt is szívesen látjuk. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me