DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Abban a részben nyilván egyetértünk, hogy óriási és emberfeletti az a teljesítmény, amit a paralimpikonok nyújtanak, és a magyar államnak feladata, hogy az ehhez szükséges forrásokat megteremtse. Viszont azt ön is tudja, tisztelt képviselő úr, hogy 2012 óta egy teljesen más finanszírozási rendszerben tudja az állam ezért a nagyon fontos feladatért a finanszírozást adni ezeknek a szervezeteknek, és ezáltal is elősegíteni, hogy minél több sportoló érje el ezeket a szép eredményeket, amelyeket látunk, hiszen most már jó, hogy nemcsak a rendes olimpiai játékokon, hanem utána a paralimpiai játékokon is tudunk drukkolni a magyar versenyzőknek.
2012. január 1-je óta azonban a magyar sport parlamentjeként működik a Magyar Olimpiai Bizottság, teljes mértékben önállóan, autonómiát élvezve, és a MOB fogyatékosok sportját képviselő tagozata mellett a Magyar Paralimpiai Bizottság is rendelkezik a fogyatékosok sportjához kapcsolódó kizárólagos jogosítványokkal a paralimpiai mozgalommal és paralimpiai felkészüléssel összefüggésben. Így tehát a magyar államnak van egy nagyon hosszú felsorolása, hogy az EMMI-n keresztül milyen feladatokat kell finanszíroznia, ez a törvényben a-r) pontig terjed, ezt most nem olvasnám föl önnek, de a Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül látja el Magyarország ezt a feladatát. (Dúró Dóra: A kérdésre válaszolj!) Igyekeztünk ennek minél nagyobb mértékben eleget is tenni, hiszen ha megnézzük, hogy a fogyatékosok sportjára mennyit költött az állam (Dúró Dóra: A feltett kérdésre válaszolj!), akkor míg ez 2012-ben 230 millió forint volt, 2013-ban már 280 millió forintra nőtt, 2014-ben 327 millió forintra (Novák Előd: És most halljuk a választ!), 2015-ben pedig 513 millió forint mértékű volt az az állami támogatás, amit nyújtani tudtunk. (Zaj az ellenzéki padsorokban.)
Az elmúlt napokban valóban képviselő úr is sajtótájékoztatót tartott, többféle cikkezés indult el, azt hiszem, egy névtelen levél után, ugyanakkor megvan a Paralimpiai Bizottságnak az az eljárása, amely teljes mértékben független, ahogy a támogatás is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), úgy az eljárás is a kormányzattól, és a Magyar Paralimpiai Bizottság felügyelőbizottsága fogja kivizsgálni ezt az ügyet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me