DEMETER MÁRTA,

Full text search

DEMETER MÁRTA,
DEMETER MÁRTA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A dohai módosítást az Országgyűlésnek az idei év során ratifikálnia szükséges, ugyanakkor uniós cél, hogy a ratifikáció 2015 május-júniusáig megtörténjen, tekintettel arra, hogy a 2015 végén Párizsban tartandó részes felek konferenciáján a 2013-as, a varsói konferencián elfogadott menetrend szerint már a módosított jegyzőkönyvet felváltó, 2020-tól érvényes új globális egyezményről kell majd dönteni.
A fentiek értelmében a jegyzőkönyv dohai módosítását ezért törvényben szükséges kihirdetni. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 1997. évi konferenciáján elfogadott kiotói jegyzőkönyvét a részes felek 18. konferenciáján módosították. Ez a dohai módosítás, amely a 2012. december 31-éig érvényes kiotói jegyzőkönyv érvényességét meghosszabbította 2020-ig. Az így elfogadott módosítás nyomán 2013. január 1-jétől második kötelezettségvállalási időszakába lépett a kiotói jegyzőkönyv, a kibocsátás csökkentésére vonatkozó előírásokkal együtt.
Tekintettel arra, hogy az MSZP egyetért a kiotói jegyzőkönyvben megfogalmazott éghajlatvédelmi intézkedésekkel, a javaslatot az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja, eddigi álláspontjával összhangban, támogatja. Ugyanakkor a javaslat vitája során kiemelten felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormánynak sokkal nagyobb léptékben kellene haladnia a célok megvalósításának az érdekében, így például a megújuló zöldenergiák részarányának növelésében is. És nagyon jó lenne, ha előrelépések történnének, nem pedig olyan visszalépések, mint ahogy láthattuk a termékdíj kivetésénél és a napelemadó bevezetésénél.
Tehát mindenképpen előrelépésekre számítunk a kormány részéről, és támogatjuk a javaslatot.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me