DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy az ápolók napján is és az év többi napján is mindenki számára, aki ismeri a kórházi viszonyokat, és látja azt, hogy egy ápolónak milyen emberfeletti az a tevékenység, amit végeznie kell azért, mert beteg emberekkel foglalkozik, azért, mert nemcsak orvosi szempontból kell ügyelnie a dolgok rendben létére, hanem lelkileg és emberileg is sokszor támogatni kell az ottani betegeket… - éppen ezért nagyon helyes, hogy minél többször gondoljunk rájuk, minél többször ismerjük el az ő munkájukat. Ez az elismerés egyrészről jelenthet nyilván szimbolikus elismeréseket, akár a mai napon, akár Kossuth Zsuzsa születésének évfordulóján, akár bármilyen más napon, amikor az egészségügyi dolgozókat helyezzük a figyelmünk középpontjába, de ha kormányzati felelősségről, a költségvetés elfogadásáról beszélünk, akkor természetesen ennek a tiszteletnek, ennek a megbecsülésnek anyagi úton is meg kell nyilvánulnia.
Éppen ezért volt fontos ennek a kormányzatnak is, hogy abból a leszakadásból, ami 2006-2010 között keletkezett, főleg az egészségügyi bérekben, hiszen még 2006-ig úgy-ahogy követte az egészségügyi bérek alakulása a nemzetgazdasági átlagbérváltozásokat, de 2006-ban és főleg 2008 környékén, amikor a 13. havi juttatást is elveszítették az egészségügyben dolgozó közalkalmazottak (Moraj az MSZP soraiban. - Bangóné Borbély Ildikó: Vissza lehet adni!), akkor véglegesen és nagyon nagy mértékben érezhetően leszakadt az egészségügyi bér a többi bér növekedési ütemétől.
Ezért kellett ehhez a kérdéshez nagyon hamar hozzányúlni 2010-ben és segítséget nyújtani. Az egyik legfontosabb az alapellátásban dolgozók bérének a segítése volt, hiszen nekik már két évben 10 milliárd forintos plusztámogatással igyekeztünk a helyzetüket javítani, de ugyanolyan fontos volt a képviselő úr által említett ápolók esetében is a bérfejlesztésbe belekezdeni, és ugyanígy nyilvánvalóan az orvosok esetében is. Hiszen mindenki számára a rendszerváltás óta egyértelmű, hogy az a bér, amit az orvosok kapnak a kórházaktól, az egészségügyi rendszertől, az messze nem arányos azzal a munkával, amit végeznek. Ez nem egy egyéves, nem egy ötéves, nem egy tízéves, hanem 25 vagy lehet igazából, hogy 35 éves probléma Magyarországon, amelyet elkezdett ez a kormányzat orvosolni.
Ennek nagyon fontos része az egyeztetés fenntartása. Ön is jól tudja, képviselő úr, a hírekben is olvashatta, hogy az elmúlt hetekben is jártak a különböző szervezetek képviselői az államtitkárságon Zombor államtitkár úrnál. A legutóbbi egyeztetésen is az egyik fő téma a túlmunka, a túlórák kérdése volt, ahol megállapították, hogy ugyan vannak nyilván egyes intézményekben problémák, de általánosságban kifizetik ezeket a túlórákat, csak különböző elszámolási rendszerekben teszik ezt. Éppen ezért arra jutottak az egészségügyi szervezetek képviselői és az államtitkárság képviselői, hogy arra kell kidolgozni egy módszert, hogyan lehet 3 hónapos elszámolási időszakokban elszámolni a túlórákat, és azokat 30 napon belül utána ki is fizetni a dolgozóknak. Ez egy fontos és biztonságot teremtő előrelépés lehet az egészségügyben dolgozók számára.
Ön is utalást tett arra - és azt hiszem, ez is fontos, hogy elmondjuk -, hogy az egészségügyben dolgozók számára 2012-2013-ban indult el egy bérfejlesztés, amely átlag 24 százalékos béremelést jelentett 95 ezer dolgozónak. Ez körülbelül 76 milliárd forintos pluszforrást igényelt, amit a kormányzat biztosított is a számukra. A jövő évi költségvetés tervezése során is arra törekedtünk, hogy az ápolók esetében tovább folyjon ez a béremelés, 43 ezer ápolónak; akik kórházban dolgoznak, akár éjszakai műszakban is, nekik az alapbérébe épülne be a mozgóbér rész, ezzel biztosítva garanciát arra, hogy magasabb fizetést vigyenek haza.
(9.10)
Ez mintegy 15 milliárd forintos pluszforrást jelent majd az egészségügyben dolgozók számára. Ezen a 43 ezer ápolón kívül még 17 ezer orvos is részesülhet ebből a támogatásból. Ugyanígy fontos a rezidensek, a fiatal szakorvosok itthon tartása, az ő fokozottabb anyagi megbecsülésük.
A kormány az elmúlt időszakban is és a következő évben is törekedni fog pluszforrások igénybevételére. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me