DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azért a kérdéskör szerintem komolyabb annál, semmint amilyenné itt a hangulat változott az elmúlt percekben. Először is úgy gondolom, az egészségügyben dolgozók helyzetén érezhetően csak akkor lehet segíteni, ha több forrást is biztosítunk számukra. Én nem értek egyet a Jobbik álláspontjával, hogy pluszforrás nélkül is lehet érdemi segítséget nyújtani. Ebben az évben 6 százalékkal nőtt az egészségügyi ágazat teljes költségvetése, ehhez még hozzáadódik az a 60 milliárd forint, amit a kórházak adósságállományának a csökkentésére tudunk fordítani.
Bízunk benne, hogy még további források is rendelkezésre fognak állni az egészségügyben. Csak ezekkel a pluszforrásokkal lehet elérni azt, amit a diplomás ápolók esetében sikerült az elmúlt öt évben, hogy egy diplomás ápolónak 41 ezer forinttal nőjön a keresménye. Nyilván jó lenne, ha ennek a többszörösét tudnánk elmondani, csak mi nem választjuk azt az utat, amit a szocialisták, akik hitelből emeltek fizetéseket, mi arra törekszünk, hogy az ország gazdasági teljesítményének a növekedéséből ágazatonként előbb a pedagógusoknak, valamelyest az egészségügyi dolgozóknak, a rendvédelmi dolgozóknak, a fegyveres testületek tagjainak, kormánytisztviselőknek nyújtsunk béremelést. Ebben természetesen fontos, hogy az egészségügyi béremelés is tovább folytatódjék.
Összességében, ahogy mondtam már a mai napon, 24 százalék volt az ágazatban az a béremelés, amit 95 ezer embernek tudtunk garantálni. 76 milliárd forint értékben sikerült pluszforrásokat teremtenünk az egészségügyi bérnövekedés fedezésére; mindezt úgy, hogy igyekeztünk az ágazat képviselőivel külön-külön és együtt is minél több alkalommal egyeztetni és találkozni. Ennek az egyik fontos következménye az, amiről a múlt héten a Népjóléti bizottságban is be tudott számolni Balog Zoltán miniszter úr, hogy 2016. január 1-jétől újabb 43 ezer ápolónak nyílik meg az a lehetőség, hogy a korábbi mozgóbér helyett alapbéremelésben részesülnek 15 milliárd forintos pluszforrásból, és ez még további 17 ezer orvos számára jelenthet forrásokat.
(9.30)
Felmerült itt többször, teljesen indokoltan az orvosok elvándorlásának kérdése, ami Magyarországon és sok másik országban is problémát jelent, hiszen ez nem egy specifikusan magyar probléma. 2,5 milliárd forintot törekszünk arra fordítani a következő évben, hogy a fiatal szakorvosokat is itthon tartsuk, hiszen a korábbi években is már több milliárd forint volt az az összeg, amivel fiatal rezidensek ösztöndíját, plusz 100 vagy 200 ezer forintját igyekeztünk megadni ahhoz, hogy ők a magyarországi munkavégzést, a magyarországi szolgálatot válasszák, és ne vándoroljanak ki Magyarországról, ne máshol folytassák tevékenységüket.
Bízunk benne, hogy akik most a rezidensidőszakból kikerülnek, azok fiatal szakorvosként, ha megkapják ugyanezt a pluszjuttatást, ugyanezt a nettó 100 vagy 200 ezer forintot, akkor a továbbiakban szakorvosként is itt dolgoznak Magyarországon. Ez egy olyan program, amelyik körülbelül három éve fut. Ha a korábbiakban is lett volna ilyen, akkor sok másik orvost is sikerült volna Magyarországon tartani. De ez csak az utóbbi években indult el, éppen ezért az eredmények is ezekből az évekből mondhatók, de több ezer fiatal orvost sikerült már ennek a programnak a révén Magyarországon tartani.
A háziorvosok számára évente 10 milliárd forintos többletforrást biztosítottunk, immáron kétszer is. Bízunk benne, hogy a háziorvosok esetében az egyik legégetőbb problémát, az elöregedést tudja oly mértékben orvosolni, hogy fiatal, végzett orvosok is a háziorvosi praxist válasszák, és itthon tevékenykedjenek háziorvosként. Fontos törvénymódosítási lehetőség vagy törvényben biztosított lehetőség egy friss kormányzati beterjesztés nyomán, hogy az önkormányzatok a helyi iparűzési adót is elengedhetik a háziorvosoknak, ezzel is csökkentve terheiket. Bízunk benne, hogy minél több önkormányzat él ezzel, és tartja településén a háziorvosokat.
Fontos volt a béremelésen kívül nyilván az a fejlesztés, ami az ön által említett munkakörülményeken igyekezett javítani, összesen 500 milliárd forint értékben. Fontos a chipsadó bevezetése, ami pluszforrást jelentett, és amit kifejezetten, pántlikázottan az egészségügyi bérekre kell fordítani. Fontos volt a várólisták csökkentésével kapcsolatos 8,5 milliárd forint, amit az elmúlt másfél évben erre költöttünk. Fontos az adósságkonszolidáció, ami most is zajlik, hiszen ezekben a napokban véglegesedik az, hogy pontosan mely kórház milyen támogatást kap, hogyan váltjuk meg az adósságukat.
Az egészségügyi szakközépiskolák újraindítása azt a fajta szakemberhiányt hivatott orvosolni, amit ön mondott. Ez 2300 fiatalt jelent, 14 ezer szakdolgozónak térítésmentes képzést biztosítottunk, pályaválasztási, pályaorientációs ösztöndíjra pedig a következő években 2,2 milliárd forint áll rendelkezésre, pontosan azért, hogy minél többen válasszák az egészségügyi pályát.
Bízom benne, hogy ezek az intézkedések tovább folytatódnak a következő években, nem források nélkül, ahogy ön mondta, hanem további források biztosításával, és még a következő években is beszámolhatunk hasonló vagy ennél nagyobb mértékű béremelésekről. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me