KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Ahogy itt elhangzott, ma van az ápolók nemzetközi napja, de azt gondolom, hogy közel 100 ezer, az egészségügyben dolgozó szakembernek ez a fekete kedd. Nekem volt lehetőségem másfél héttel ezelőtt az Ápolók Országos Egyesületének kongresszusán ott lenni és meghallgatni őket; nem mintha nem tudtam volna, hogy milyen helyzetben van az egészségügy. Tudják, a parlamenti pártok mindegyike meghívást kapott ide, és egyetlenegy párt volt, amelyik nem jött el: az a Fidesz, aki kormányoz. Azt gondolom, hogy ez egy üzenet az egészségügyben dolgozók felé.
Azt érzékeltük ezen a konferencián, illetve kongresszuson és természetesen itt az országban is, hogy az egészségügyben dolgozók helyzete egyre rosszabb. Az ápolók háromnegyede folyamatos betegmozgatás miatt két vagy három mozgásszervi betegségben szenved. Ezt ott mondták el a szakdolgozók a kongresszuson. Egy ápoló gyakran 40 beteget lát el egyedül. A szakdolgozók túlterheltek, a fekvőbeteg-ellátási osztályok többségénél nincsenek pihenőszobák, az ápolók nem kapnak védő- és munkaruhát, és kapaszkodjanak meg: a Központi Statisztikai Hivatal adatait hozom ide, az átlagjövedelmük mindössze 97 ezer forint. Hangsúlyozom: az átlagjövedelmük 97 ezer forint. Ez az összeg 40 ledolgozott év után sem éri el a bruttó 160 ezer forintot. Ennek következtében egyre nagyobb a leszakadás más ágazatokhoz képest is. És bizonyára önök is hallották a Tárki legfrissebb kutatását: soha nem látott kivándorlás fenyegeti Magyarországot.
Kedves Barátaim! Nem szeretnék riogatni, de a társadalombiztosítási alrendszerek finanszírozása néhány éven belül az összeomlás határára fog kerülni, ha ilyen mérvű az aktív dolgozók, az aktív foglalkoztatott korúak kivándorlása az országból. 2010-12 között, ha megnézzük a statisztikai adatokat, radikálisan nőtt a migrációs potenciál; valamelyest csökkent 2013-ban, és ’14-ben újra dinamikusan növekedett.
Tavaly óta ismét megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők aránya, a kivándorolni szándékozók aránya pedig az 1990 óta mért legmagasabb értéket mutatja minden egyes mutatóban. Radikálisan nő a rövid távú munkavállalási hajlandóság, radikálisan nő a hosszú távú munkavállalási hajlandóság, és a múlt évhez képest, kedves barátaim, áprilisban duplájára nőtt a kivándorolni hajlandók száma. Semmit nem csökkent - ahogy látom - az egészségügyi dolgozók migrációja az elmúlt évben. Ezrével kérik most is a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól. Tessék megkérdezni, hogy milyen adatokat tudnak produkálni!
Az orvosok közül legtöbben a múlt évben, 59-en háziorvosi képesítéssel vándoroltak ki az országból. Az aneszteziológusok követték őket, 53 távozott az országból; a belgyógyászok 51-en. A távozók között 35 sebész volt, 33 csecsemő- és gyermekgyógyász, 22 szülész-nőgyógyász, 20 pszichiáter, 16 klinikai onkológus és neurológus. 95 fő távozott, mióta beadtam az interpellációmat két héttel ezelőtt. Hangsúlyozom: két héttel ezelőtt adtam be egy interpellációt, és azóta 95 egészségügyi dolgozó hagyta el az országot. És kapaszkodjanak meg: már nemcsak Nyugatra mennek, hanem Romániába is. (Csenger-Zalán Zsolt: Jézus!)
És itt elmondták a követeléseiket az egészségügyi dolgozók. Engedjék meg, hogy én is elmondjam most, mert nincs ember, aki elmondja az Országgyűlésben, hogy mit követelnek az egészségügyi szakdolgozók.
Elsősorban azt követelik, hogy ágazati stratégia az egészségügyi szakdolgozók élet- és munkakörülményeinek javítására kerüljön elfogadásra. Második követelésük: a szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését kérik. Harmadik követelésük: a bértárgyalás azonnali megkezdését és szektorsemleges megvalósítását kérik. Negyedik pontként kérik az 50 ezer forint/hó alapilletmény emelését 2015-ben. Ötödik pont: a változó béreknek a már rendezett alapilletmény szerinti bérszámfejtését kérik. Hatodik pont: a szakdolgozók közösségi közlekedésének támogatását kérik. Hetedik pont: a szakdolgozók kafetériarendszerének bevezetését kérik. Nyolcadik pont: védő- és munkaruha, valamint munkacipő minden egyes szakdolgozónak. Kilenc: nővérszállók létesítése mindenhol. Tíz: szakdolgozói hatáskörök tisztázása. Tizenegy: ágazati stratégia a hiányszakmák felszámolására. Tizenkettő: az ápolásügy képviseletének megerősítése az egészségügyért felelős államtitkárság struktúrájában.
És én hozzáteszek még egyet: a bíróság megítélte az egri nővéreknek a kafetéria kifizetését, és kérem, hogy a kormány azonnal fizesse ki minden egyes egészségügyi szakdolgozónak. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me