SOLTÉSZ MIKLÓS,

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS,
SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! 1899. május 11-én Salkaházi Sára Kassán született. Az a néhány évtized, amely során Kassa még akkor magyar városként nevelte őt, megtanította arra, hogy becsülje az ott élő nemzetiségeket, becsülje az ott élő szlovákokat, németeket, magyarokat egyaránt. De megtanította arra is, hogy becsülje azokat is, akik más vallásúként, akár reformátusként, evangélikusként, akár zsidóként élték az életüket.
Sajnos az első világháború pusztítása, majd az azt követő trianoni békediktátum az ő életét is nagymértékben kettétörte. Egyrészt már akkor vállalta bátran azt a tettet, miszerint nem volt hajlandó fölesküdni az akkori Csehszlovák állam követésére, és ezzel utat mutatott sok-sok magyarnak; utat mutatott sok-sok magyarnak a következő évtizedek felvidéki küzdelmében. Másik oldalról pedig végig kiállt a kisebbségi magyarokért, a kisebbségbe került magyarokért az akkori Csehszlovákiában.
Salkaházi Sára másik nagy életpéldája, amit érdemes követni, egyértelműen az, amikor a Szociális Testvérek Társaságának tagjaként karitatív tevékenységet végzett, gyermekkonyhát, illetve szegények otthonát vezetett. De azt gondolom, hogy mindenképpen a leginkább kiemelhető az életpályájából, és hozzáteszem, a szociális testvérek tevékenységéből az 1940-es évek szörnyű diktatúrája, ami elkezdődött, és aminek következtében sok tízezer, sok százezer honfitársunk, többnyire zsidó honfitársunk életét tették tönkre, üldözték el vagy végezték ki őket.
(9.50)
Kár, hogy ezalatt, míg ön képviselőként Salkaházi Sáráról beszélt, van olyan frakció, amelyik ezen csak mosolygott, és nem figyelt oda erre a történetre. (Dr. Staudt Gábor közbeszól.)
Mindamellett pedig ki kell emelni annak az embermentő tevékenységnek a küzdelmét, amit a szociális társaság nővérei végeztek, hiszen több mint ezer zsidó gyermeket, illetve édesanyát, édesapát mentettek, közülük százat maga Salkaházi Sára. És ő volt az, aki 1944 decemberében, december 27-én vállalta a halált maga is, vállalta, hogy mindazokkal, akiket ő addig bújtatott és mentett, őt is a Dunába lövették azok a szélsőjobboldali, fasiszta, náci gondolkodók, akik nem tűrtek el más ideológiát rajtuk kívül. Éppen ezért azt gondolom, hogy az életét mindenképp a mai világban is figyelemmel kell kísérni, mert az mindenképp példát ad a mai világban is; példát ad abban a tekintetben, hogy bármilyen ideológia ellen, legyen az a kommunizmus, legyen az a nácizmus vagy fasizmus, fel kell lépni. Legyen az bármilyen nép, népcsoport vagy vallási felekezet elleni fellépés, az ellen fel kell emelnünk a szavunkat, akár a múltban történt ez, akár a jelenben, mint sajnos a keresztényüldözés most sok-sok országban.
Éppen ezért köszönöm mindazoknak, akik Salkaházi Sára emlékét őrzik. Köszönöm a Szociális Testvérek Társaságának, hogy folytatják azt a szociális munkát, tevékenységet, amit közösen a második világháború előtt, majd azt követően is folytattak, és köszönöm önnek is, tisztelt képviselő úr, hogy ezt az emléknapot, a születésnapját ilyen tekintetben is megemlítette, és felelevenítette az életét. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok és az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me