HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszter Úr! Az M29-es autópályaszakasz a korábbi tervek szerint kétszer két sávos lett volna, leállósávval, csomópontokkal és külön szintű kereszteződésekkel. Mindezt 110 milliárd forintból kívánták megvalósítani, azaz kilométerenként mintegy 4 milliárd forinttal számoltak. Megítélésem szerint az M4-es autópálya kilométerenkénti fajlagos költségének mértéke nem minősíthető irracionálisnak, nyilatkozta ön, miniszter úr egy éve. A fentiekben vázolt műszaki tartalom mellett is kiugróan magas összeget azzal magyarázta - idézem tovább -, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a speciális földmunkák elvégzése 28 milliárd forint ráfordítást jelent.
Nyilván a nagy magyar Alföld állíthatta jelentős kihívás elé az autópálya-építő lobbit, és ez tükröződik az árszabásban, amihez a választások előtt álló kormányzat különösen is érthető empátiával viszonyult. Most, túl a választásokon és túl a Simicska-barátságon, hirtelen feltűnt a kormányzatnak is a meglepően magas beruházási költség, és mint ahogy az egyértelműen kiderült, saját elhatározása alapján leállíttatta a munkálatokat. Újragondolták a terveket, és a múlt héten nyilvánosságra került újabb elképzelés szerin csak egy egyszerű gyorsforgalmi út valósulna meg alsóbbrendű utak szintbeni kereszteződéseivel, leállósáv nélkül és pihenőhelyek nélkül.
Tisztelt Miniszter Úr! Már eddig is 60 milliárd forintjába került a keményen dolgozó kisembereknek az M4. Most a félkész, de a tervek minimalizálásával feleslegessé váló műtárgyak visszabontása hány milliárd forintnyi közpénzt fog még felemészteni? Miért az eredeti tervek műszaki tartalmát butítják le, és miért nem a 4 milliárdos kilométerenkénti árat csökkentik elfogadható mértékűre?
És végül: miért az emberéleteken akarnak spórolni a biztonsági elemek elhagyásával? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me