DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A témaválasztás is jól mutatja valamelyest az LMP fáziskésését. Ezek az események teljesen sajtónyilvánosan zajlanak, a Diákparlament a Felsőházi teremben ülésezik, mindenki bejöhet, a sajtó munkatársai is ott vannak és erről közvetítést tartanak. Nyilván ezeket a kérdéseket fel lehetett volna tenni tavaly november-decemberben, rögtön azután, hogy ezek elhangzottak itt a diákok részéről. De úgy látom, azt, hogy az LMP melyik témát mikor hozza elő, nem a valóság vagy a konkrét tapasztalataik határozzák meg, hanem éppen az, hogy az internetes sajtóban melyik téma mikor jelenik meg. Ezért ha eltelik közben fél év, az fel sem tűnik az LMP-nek. Bár ezek már hónapokkal ezelőtt elhangzott javaslatok voltak, hónapokkal ezelőtt megvitatott témák, de mivel az interneten a főcímekben most olvasták, azt hitték, hogy ez most történt meg és éppen most aktuális. Ebből is látszik, hogy kicsit közelebb kerülhetne az LMP a valósághoz.
Ami magát az ülést illeti: ha részt vett volna rajta az LMP vagy elolvasta volna a tudósításokat, tudná, hogy a korábbi diákparlamentes javaslatok nyomán egy kis füzetkét készítettünk a diákok számára. A korábbi ajánlásaikra, a korábbi javaslataikra a válaszok elég részletesen ebben a kiadványban kerültek megszövegezésre és terjesztésre, tehát minden diák a korábbi években megfogalmazott javaslataira a választ megkaphatta. S adott esetben nyilvánvalóan volt olyan jogszabály is, amely ugyanabba az irányba változott, mint ahogy azt a diákok 2011-ben az Országos Diákparlamentben is megfogalmazták, abban az irányban igyekeztünk megtenni ezeket a döntéseket. Különleges szavazások voltak ott, például Kövér elnök úr megszavaztatta az ott lévőket, hogy a tojáslevest hányan kedvelik az iskolaétkeztetés kapcsán. Tehát javaslom, hogy jöjjön el, érdekes részelemei vannak ennek.
Ami a köznevelési törvényben a délutáni foglalkozásokat illeti, amelyek 16 óráig tartanak: ez egyrészt az intézmény autonómiájába tartozik, hogy pontosan hogyan illeszti bele a saját programjába, másrészről ennek a saját célja, a kormányzati célja az volt, hogy akik nem tudják megfizetni a délutáni foglalkozásokat, azoknak is biztosítsunk ilyen lehetőséget. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me