IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Nemrég kerültek nyilvánosságra a Diákparlament jegyzőkönyvei, amelyek az elmúlt év vége felé készültek. Az ott elhangzott panaszokat megismerhettük. Számos problémát sorolnak fel ezek a jegyzőkönyvek, illetve az ott elhangzottak, és kérték az EMMI, illetve a KLIK kirendelt illetékeseinek a segítségét. A diákok által felsorolt mindennapos gondok pontos látleletet adnak a magyar közoktatás helyzetéről. 2015-ben ott tartunk többek között, hogy rendkívül túlterheltek a diákok, a felsőbb tagozaton rendszeresen nyolc órájuk van, késő délután érnek haza legkorábban. Az általános iskolákban hiába vezették be a kötelező napközit, az iskolák nem tudnak - az EMMI korábbi kommunikációjával ellentétben - színes és vonzó programokat kínálni a diákoknak, akik délután 4-ig unatkoznak, vagy legfeljebb házi feladatokat írnak, amit otthon kényelmesebb körülmények között is megtehetnének.
A diákok észrevétele visszaigazolja az LMP korábbi kritikáját a kötelező állami napközivel kapcsolatban. A kötelező napközi feltételeit a mai napig nem teremtették meg. Tornaterem és öltöző hiányában van az iskola, ahol bevezették az elméleti testnevelést, vagyis sporttörténetet és sportszabályokat tanulnak a diákok, esetleg sportközvetítéseket néznek a televízióban. Nincs ezzel baj, de így nem valósul meg az önök által kitűzött cél, a mindennapos testnevelés. Bár az előző tanév tankönyvbotránya után javult a helyzet, még most is jelentős számban fordul elő, hogy tankönyvek nem érkeznek meg az iskolába, és ez fennakadásokat okoz a tanításban. Sok helyütt arra sincs pénz, hogy papírt vegyenek vagy fénymásoljanak, a diákok saját maguk viszik be a dolgozatíráshoz az A4-es papírokat. S akkor még nem is beszéltünk olyan problémákról, hogy nincs WC-papír és szappan a mosdókban.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az LMP elkeserítőnek tartja, hogy 2015-ben ilyen problémákkal kell szembesülniük a diákoknak, tanároknak, szülőknek. Figyelembe veszik-e ezeket az észrevételeket? Kidolgoznak-e egy intézkedési tervet a problémák megoldására? Várom tisztelettel a válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me