DR. VEJKEY IMRE

Full text search

DR. VEJKEY IMRE
DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánk számára stratégiai érdek Magyarország GMO-mentességének megőrzése. Figyelembe véve a GMO-k ökológiai, egészségügyi, valamint gazdasági kockázatait, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy hazánk GMO-mentes állapotát megőrizzük, gondolva a jövő nemzedékekre, a környezet biztonságára és nem utolsósorban a GMO-mentes státusunkból fakadó és fokozatosan növekvő piaci versenyelőnyünkre, továbbá arra, hogy a GMO-mentesség feladásának a jövőbeni következményei nem beláthatóak.
(23.30)
Itt csak utalnék arra, hogy például a múlt század ’40-es éveiben bevezetett DDT rovarirtó szer Nobel-díjban részesült, majd néhány évtizedre rá már betiltották az emberi szervezetre gyakorolt rendkívül káros hatása miatt.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Országgyűlés öt parlamenti párt egyetértésével fogalmazta meg Magyarország GMO-mentes stratégiáját, továbbá az annak eléréséhez és megőrzéséhez szükséges feladatokat, mely stratégia nem változott, vagyis nem csökkent az elutasításunk a GMO-s termékekkel szemben, sőt a legfőbb jogi norma által erősödött akkor, amikor 2012. január 1-jén hatályba lépett az új Alaptörvény, mely Magyarország GMO-mentes mezőgazdaságának fenntartását írja elő. Magyarország pedig kitart döntése mellett, és azóta vezeti azt a küzdelmet, melynek eredményeként olyan EU-irányelv született 2015. január 13-án, hogy a tagállamok maguk dönthetnek GMO-mentességükről. Ez a magyar álláspont győzelmét jelenti az Európai Unióban.
Mindezek alapján pedig a törvényjavaslat célja az, hogy a GMO-ra vonatkozó uniós irányelv alapján elsőként Magyarország fogadja el a GMO teljes tiltására vonatkozó törvényt. Az irányelv értelmében a tagállamok kétféleképpen tilthatják meg vagy korlátozhatják a GMO köztermesztését. Az első opció alkalmazása esetén az engedélyezési eljárás során a tagállam az Európai Bizottságon keresztül kérheti az engedélykérelmet benyújtó céget, hogy módosítsa a bejelentését annak érdekében, hogy az uniós engedély területi hatálya ne terjedjen ki az adott tagállam területének egy részére vagy egészére. Ebben az esetben tehát az eredeti kérelem és az ez alapján kiadott engedély területi hatálya módosul. Amennyiben a kérelmező nem ért egyet a tagállam kérésével, és továbbra is fenntartja eredeti kérelmét, a tagállam a második opció alapján is megtilthatja az adott GMO-s növény termesztését. A második opció alkalmazása esetén a tagállam az engedélyezést követően szabadon dönthet a tiltásról vagy korlátozásról, jelezve a Bizottság felé annak részletes indokait. A tagállam mérlegelésétől függ, hogy figyelembe veszi-e a Bizottságtól esetlegesen kapott észrevételeket vagy nem. A második opciót abban az esetben is lehet alkalmazni, ha az első lehetőséggel a tagállam nem élt.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A magyar jogszabály az Alaptörvény alapján a teljes tiltást, a zéró toleranciát alkalmazza. A mostani törvénymódosítási javaslat mellett dolgoznak egy feliratozásra vonatkozó rendeleten is, mely előírná majd, hogy milyen tájékoztatást kell szerepeltetni az élelmiszereken a GMO-val kapcsolatban. Ez azért fontos, mert így már a határon kiszűrhetők és kitilthatók lesznek a nemkívánatos GMO-s importáruk. Több tagállam is érdeklődik azon magyar javaslat iránt, hogy az EU GMO-mentes övezet legyen, továbbá Magyarország érdeke is az, hogy környezetében minél több ország GMO-mentes maradjon, tekintettel arra, hogy a pollenek a határokon átszállnak.
Végül engedjék meg, hogy külön megköszönjem Font Sándor képviselőtársunknak, a magyar kormánynak heroikus küzdelmét, és megköszönjem az ellenzék támogatását is abban, hogy Magyarország továbbra is fenntarthassa GMO-mentességét. Kérem, támogassák a T/4818. számú törvényjavaslatot, a KDNP frakciója támogatja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me