FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2004-ben közismerten csatlakoztunk az Európai Unióhoz, és akkor már az Európai Unió megengedte, hogy a géntechnológiai bizottsághoz benyújtott, termesztésre ajánlott növényeket a fajtatulajdonosok kezdeményezésére az adott tagországok termeszthessék, illetve el kellett dönteni, hogy a csatlakozásnál kérünk-e moratóriumot a termesztés tiltására. Magyarország élt ezzel a lehetőségével, a hivatalos okmányt 2005 januárjában nyújtottuk be az akkor egyedül várható, Magyarországon termesztett fajtára, a kukorica Monsanto 810-es kódú kukorica-hibridjére. Ez a moratórium akkor csak néhány évre védett meg bennünket. 2006 őszén újratárgyalásra került a kérdés, és az akkori kormány döntés elé került, hogy milyen törvénymódosítást nyújt be az akkor már létező ’98-as géntechnológiai törvény módosítása kapcsán.
A benyújtott változatot a Mezőgazdasági bizottság mint első helyen kijelölt bizottság elutasította, nem vette tárgysorozatba, mert gyakorlatilag egy rendkívül megengedő, a koegzisztencia szabályait olyan lazán értelmező változat került benyújtásra, amelyben gyakorlatilag mi is kinyitottuk volna a GMO-termesztés lehetőségeit. Miután a fő bizottság, amelyet már akkor is én vezettem, elutasította ezt a benyújtott törvénytervezetet, általános vitára való alkalmasságát, elindult egy belső egyeztetés, hogy akkor hogyan tovább. Érezhető volt, hogy a kormánypárton, az akkori kormánypárton belül is vannak, akik a kormány benyújtott törvénytervezeti szándékával nem értettek egyet.
Ennek megerősítésére közösen, az akkori kormánypártokkal való egyeztetés után kezdeményezésemre 2006. november 22-én egy parlamenti nyílt napot szerveztünk, amelyben azt vitattuk, hogy vajon a mezőgazdasági géntechnológia, elsőgenerációs GM-növények termesztése milyen előnnyel/hátránnyal járna Magyarországra nézve. Azt tudni kell, hogy közben a törvénytervezet vitája zajlott, a végszavazás felé közeledtünk, és rendkívül sok, nagyon szigorú módosító indítványt nyújtottunk be, amely gyakorlatilag teljesen átírta a kormány által benyújtott törvénytervezetet, és megtiltotta volna, a felállított szigorú szabályokon keresztül megtiltotta volna, ellehetetlenítette volna a GMO-s növények magyarországi termesztését. Olyan védősávot és olyan előzetes feltételrendszereket írtunk elő, amely szinte betarthatatlanná tette volna a termeszteni kívánó gazdálkodók számára a termesztést. Azonban a törvény vitája nem zárult le, és ezen a konferencián, amelyen mind a GMO-pártiak, tehát a fajtatulajdonosok magyarországi képviselői mind jelen voltak - itt a Felsőházi ülésteremben tartott a közel 8 órás vita, mintegy 600-an vettünk rajta részt -, a zárszóra érkezett meg Gráf József miniszter úr, aki jelezte, hogy most érkezett a kormányülésről, és gyakorlatilag a kormány elfogadta az ellenzék által kezdeményezett, de közben az akkori kormánypárt által is támogathatónak látott nagyon szigorú módosító indítványokat, amelyek a tiltás egyértelmű kifejezését jelezték. Ekkor vált egyértelművé, hogy akkor hosszú távon most már törvényi szinten is a tiltást fogjuk választani.
Közben nagyon fontos nemzetközi események történtek, például hogy a 2005-2009-es időszakra Angela Merkel lett a Német Köztársaság kancellárja. Ez azért izgalmas, mert Németország abban az időszakban még megengedő volt, szintén engedélyezte a GMO-s növények termesztését. A másik nagyon fontos fordulat, hogy 2007-ben Nicolas Sarkozy lett Franciaország köztársasági elnöke. Ez azért fontos, mert Franciaország Sarkozy kormányfővé választásáig szintén engedélyezte a GMO-s növények termesztését. Igazából Ausztria, Magyarország és a skandináv országok voltak az élenjárók, akik tiltakoztak, és már akkor követelték, hogy helyezzük nemzeti hatáskörbe a GMO-termesztés kérdéskörét. De azzal, hogy első lépésben egyébként Franciaország utasította el Sarkozy hatására a GMO-termesztést, majd egy évvel később Németország is ezt az utat választotta, egyértelművé vált, hogy teljes arculatváltozás következett be az európai viselkedésben; talán mondhatjuk, ez volt az előszele a magyar és osztrák zászlóvivésnek, melyben mi kategorikusan tiltakoztunk a GMO-s növények termesztése ellen, és saját hatáskörbe szerettük volna már akkor is hozni ezt a döntési lehetőséget.
Természetesen ez nem ment ilyen egyszerűen, miniszter úr több fordulatban utalt arra a küzdelmi sorozatra, amelynek például az egyik fordulata, hogy 2011-ben Magyarország az EU elnökségét vezette. Már akkor a mezőgazdasági bizottságok európai uniós elnökeit hívtam itt össze egy találkozóra, külön a GMO-s kérdés volt napirenden. Rendkívül érdekes vita bontakozott ki, hogy mely országok milyen logika alapján engedélyezik, és mely országok milyen logika alapján szeretnék megtiltani és tiltják is a GMO-s növények termesztését, köztermesztésbe vonását. Ugyanakkor ezen EU-elnökséget használtuk fel arra 2011-ben, hogy gyakorlatilag kidolgoztuk a tiltás alapjait, hogy véleményünk szerint milyen indokrendszerrel lehet az adott országnak a teljes tiltást bevezetni.
Az Európai Unió ekkor ezt még távolságtartással figyelte. 2012-ben Dánia volt az a logikánk mellé csatlakozó ország, szintén EU-s elnökséget vezetett, amely kőkeményen a tiltás logikai rendszerét szerette volna kidolgozni. Sajnos ez akkor még nem sikerült, és úgy, ahogy miniszter úr említette, 2014-ben egy GMO-s kukoricafajta termesztését engedélyezte a növénytermesztést engedélyező európai uniós hatóság. Na, és ekkor elszabadultak az indulatok.
A hazai jogalkotásban nem szabad megkerülni a 2012 januárjától élő Alaptörvényünket, amely az utolsó fordulatában ugyan, a módosító indítványok között - aki ezt figyelte, szintén alaptörvényi szinten a GMO-s növények köztermesztésbe vonása ellen nyújtottunk be egy módosítást, amely végül is elfogadásra került. Tehát ezzel azt gondoltuk, hogy teljes egészében a jogszabályi környezetet megteremtettük mind a szakmai vonalon, mind pedig az alaptörvényi vonalon, hogy egyértelmű utalást adjunk a környező és az európai uniós országoknak.
Azért mondom a környezőt, mert Románia megengedi ezt a termesztési módot, és sajnálatos módon volt is belőle problémánk, amikor illegális módon Romániából - most már bizonyítottan tudott -, Romániában termesztett GMO-s szaporítóanyag került át nem engedélyezett módon magyar gazdákhoz.
(23.20)
Ebből komoly eljárás következett: ki kellett szántani és kártalanítani kellett a fajtatulajdonosnak a gazdákat. Ez közismerten már az előző kormány miniszterségéhez, Fazekas miniszter úr tevékenységéhez tartozott, amikor ezt az eljárást le kellett folytatni.
Hogy miért izgalmas ez a kérdés? Talán sokan nem is értik és nincs is időnk arra, hogy megvitassuk a GMO-s növények előnye-hátránya kérdéskört. Mi egyértelműen a hátránya érvrendszert látjuk nagyon súlyosnak, ezért is helyezkedtünk akkor, mind az öt parlamenti párt… - tehát 2006-tól kezdve mind az öt parlamenti párt egyértelműen és azóta is a GMO-s növények ellen érvel egyértelműen.
De hadd említsem meg a klasszikus Monsanto 810-es kukoricának, miután felfejtették a géntérképét és különféle rovarkártevők ellen próbáltak nem hagyományos vegyszeres úton védekezni… - hanem azt találták ki, hogy a Bacillus thuringiensisnek a toxintermelő génjét egyszerűen kivették, sajnos nanotechnológiával már ilyeneket tudunk csinálni, kiemelték, és egyszerűen berakták az akkorra már felfejtett kukoricagén modelljébe. Egyetlenegy helyre beillesztették. Ez a kukoricában nem okozott semmilyen változást, kivétel, hogy innentől kezdve a gyökerén keresztül mérget, toxinanyagot termel a földben. Ezzel aztán megöli valóban azt a kukoricarovart, ami ellen addig hagyományos úton, tehát vegyszerrel védekeztünk egyetlen kis problémával, mint ahogy a 2006-os konferencián többen említették, bebizonyították magyar kísérletek következtében, hogy 1500-2000-szer több méreganyagot termel ez a kukorica az élete során, mint amennyi méreganyagot egyébként vegyszeres úton kijuttatunk ugyanezen rovarok elpusztítására - hogy csak érzékeltessem, hogy milyen csalfaságokra jutott az elemző- és kutatótársadalom, akik mindig is fenntartással követték a GMO-s növények terjesztését.
Nos, ennek következtében a végső fordulatot tudjuk: 2015 áprilisától az említett cikkely megengedi, hogy az adott tagországok saját törvénykezésen keresztül döntsék el az engedélyezés vagy tiltás kérdését. Ez a törvénytervezet a szokásunknak és az eddigi hagyományainknak megfelelően a tiltást, az egyértelmű tiltást rögzíti. Természetesen javasoljuk, hogy ezt a törvényt fogadjuk el.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me