FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm szépen a KDNP-nek az átengedett időt. Nem gondoltam, hogy a történelmi ismeretek hiánya el fog vezetni olyan nem megalapozott vélemények kifejtéséhez, amelyekre reflektálni kell. A Jobbik és az LMP képviselői megszólalását hadd tisztázzam!
Először is, amit egyáltalán tilthatunk, az a magyarországi köztermesztés területén való GMO-s növények tiltása. Nem tilthatjuk meg a szabad kereskedelemben a GMO-s részeket tartalmazó élelmiszerimportot. Ezt nem tilthatjuk meg. Mi szeretnénk, készek vagyunk erre, de messze nem tart még ott az európai uniós szabályozás, hogy ezt is megtilthassa az adott tagország. Most a köztermesztést tiltottuk meg. És messze nem tartunk ott, hogy a jelölésben szabadon dönthetnénk. Mert tisztázzuk, amire már Kepli Lajos is utalt, hogy az áruk és szolgáltatások szabad áramlása következtében az élelmiszer-kereskedelemben messze nem tehetünk ilyen tiltást. A másik rész pedig, amire Magyar Zoltán képviselő úr utalt, a jelölés. Bármilyen meglepő, a címke és bármilyen jelölés nem nemzeti jogszabályi körbe, hanem EU-s jogszabályi körbe tartozik. Ezért van az, hogy kénytelenek vagyunk a jelöléssel is majd egy elég komoly küzdelmet folytatni. A jelölésnek lehetne az a logikája, hogy milyen nagy betűkkel, mekkora felületen kell az élelmiszer-csomagoló anyagon feltüntetni, hogy ez GMO-származékot tartalmaz.
Amikor Dacian Cioloş még EU-s mezőgazdasági biztosként Magyarországon járt, és mint bizottsági elnököt meglátogatott és konzultációt folytattunk, kőkeményen nekiestünk a GMO-s kérdésnek. Románia, mint említettem, megengedi, és Cioloş lavírozott ebben a kérdésben, hogy mit mondjon, és azt mondta, hogy ezt bízzuk a fogyasztókra. Akkor én felvetettem véleményem szerint egy sokkal progresszívebb elképzelést a jelölésnél, hogy ha a fogyasztóra bízzuk, akkor viszont tegyük meg azt, hogy a kiskereskedelmi területeken különítsük el polcrendszeren a GMO-s termékeket és a nem GMO-s termékeket. Írjuk ki kőkemény nagy betűvel, hogy ezek az élelmiszerek GMO-s termékek, ezek meg a konvencionális, hagyományos vagy biotermékek, mert ne feledkezzünk el, hogy van még egy nagyon komoly terület, a biotermékek területe, és akkor tényleg rábízzuk a fogyasztóra, hogy melyik polchoz fog odamenni. Mi már tudjuk, a magyar lakosok 80-85 százaléka elutasítja a GMO-s termékek fogyasztását, ha ezt megteheti, az Unió összes állampolgárára levetített közvéleménykutatás 60-70 százalékban elutasítja a GMO-s termékeket. Tehát nem kérdéses, hogy a fogyasztók melyik polchoz mennének oda. Csak sajnálatosan ezek a jogosítványok még messze nincsenek egy adott tagország jogszabályi hatáskörében.
Azzal a négyéves küzdelemmel, ami 2010-11-től indult, azt sikerült elérnünk, hogy a köztermesztésbe vonást most már kerekperec megtilthatjuk. De ez messze nem jelenti a jelölés szabadságának a lehetőségét, netán a fogyasztók választhatósági feltételrendszerének a kialakítását, azt, hogy külön polcrendszeren tartsuk ezeket az élelmiszereket. Ott lehetne majd igazán csapást mérni a GMO-s termékekre. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me