GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Urak! Mondtam itt a kollégáknak, hogy ilyenkor, éjjel csak akkor szoktunk falun dolgozni, ha ellik a tehén, de most különleges esemény van, mert gyorsan kell valamit csinálni. Ezt miniszter úr jelezte.
Miniszter úr is, Font képviselőtársunk is elmondta, hogy elég hosszú utat járt be ez a dolog, mióta elkezdtünk ebben közösen tevékenykedni, és úgy tűnik, hogy ennek az eredménye is meglett. Nagyon üdvözöljük, hogy eljutott oda az Európai Unió, hogy ez az ügy sokkal fontosabb annál, mint hogy ráerőltessenek tagországokra egy olyan döntést, amivel mondjuk, például Magyarország egyértelműen és régóta nem ért egyet.
Itt most egy feladat lesz: ezzel nagyjából a történetnek az a része, hogy nyilván innentől kezdve nálunk ilyen termesztés nem lesz, mert az a szempontrendszer, amit az irányelv meghatároz, kibővítve lényegesen az egészségügyi és egyéb kockázatokat, azzal megoldjuk azt, hogy ilyen növény Magyarországon nem kerülhet köztermesztésbe. Egy dolgot nem tudunk elérni: azt, hogy a pollen megálljon a határon. Erre utalt képviselőtársam is, hogy jó lenne meggyőzni a szomszédokat, akár az uniós partnereket is, akár azokat is, akik még nem azok, de uniósok akarnak lenni, hogy fogadják el azt az érvrendszert, hogy ez Európának gazdasági kárt okoz.
Én is elég sok tárgyalást megértem ebben az ügyben még államtitkárként. A legnehezebb tárgyalásom egy ötgyermekes családanyával volt, aki arról akart meggyőzni, hogy milyen jó az a génmódosított repce. Úgyhogy nagyon nagy erők mozdultak meg ebben a témában. Nyilván ez egy óriási üzlet, és erről még nem volt szó, de nyilván idő hiányában meg kell mondjam, nem maga a vetőmag az üzlet, azért ezt látni kell, hanem az, hogy ha valaki ilyen vetőmagot elkezd termeszteni, az kizárólag annak a fajtatulajdonosnak az egyéb szereit használhatja, mert az nyilván determinálja a teljes termesztési ciklust, és nem használhat szabadon más szereket.
Ráadásul az a dolog, amivel az elsőket kitalálták a moly meg a bogár ellen, arra tökéletesen jó megoldás, ha megfelelő vetésforgó van. Ha tehát valaki nem akar, mondjuk, évtizedeken keresztül ugyanabban a földben kukoricát termelni, mert a probléma oka ez volt nyilván, és erre kellett valami megoldás, de látjuk, hogy ez olyan károsodást okozott, amire most már az innen-onnan előkerült, rejtegetett kutatási anyagok is utalnak, hogy az az óriási mennyiségű méreganyag bizony-bizony helyenként még a gilisztát is elvitte, tehát nemcsak azt a kórokozót, ami ellen használták.
Tehát állítom, hogy Magyarországnak mindenképpen létkérdés volt, hogy ebben a dologban kitartsunk, és megérte. Nagyon-nagyon nehéz helyzetbe kerültünk volna a vetőmagtermesztés oldalán, ha itt bármi ilyen próbálkozás sikeres. Elvileg ugyan lehetett volna nálunk termelni, erre képviselőtársam utalt, de az a köztes termesztési törvény olyan szigorú volt, hogy ezt gyakorlatban megvalósítani lehetetlen volt. Ezt láttuk, volt is ebből konfliktus. Néhányszor visszakaptuk mi azt a törvényjavaslatot, hogy azért azt gondoljuk meg, mert az kvázi tiltás, de szerencsére Európában is valóban történtek változások, sokan rájöttek arra, hogy nekünk van igazunk, és azt hiszem, hogy ebben továbbra is következetesnek kell lenni.
Végül is most már az következik, amiről miniszter úr beszélt, hogy az irányelvet át kell ültetni a hazai joggyakorlatba, de azért ezt sokkal szívesebben átültetjük, mint kínlódtunk annak idején az együtt-termesztési törvénnyel, hogy hogyan csináljunk olyan megoldást, ami a jó kis király módjára ad is ajándékot, meg nem is.
Nagyon jónak tartottam azt a fajta együttműködést, ami annak idején ebben az ügyben kialakult, és mindenki megértette az akkori kormányzatban is, hogy ez miért fontos Magyarországnak. Szerintem lennének még ilyen ügyek, én úgy gondolom, én is nyújtottam be a múlt héten a talajaink termőképességének védelméért, ajánlom még egyszer mindenki figyelmébe, mert most itt van a fél agrárkormányzat, abban is lépnünk kell. Tehát állítom, hogy nem léphetünk azon túl, hogy kirabolható a termőtalajunk. Lehet, hogy nem pont úgy, ahogy én azt leírtam, de az is egy olyan ügy, azt hiszem, majdnem ehhez hasonló fontosságú ügy lehet, és azt is javaslom, hogy ebben kezdjen el gondolkodni a kormányzat is, hogy mit tudunk a magyarországi termőtalajok megóvása érdekében tenni azon túl, mint a jelenlegi jogszabályaink.
Úgyhogy nem hiszem, hogy ebben nagy vitánk lesz. A törvényjavaslat minden olyat átemelt, ami ebben az irányelvben benne van, és én is azt kérem mindenkitől, hogy ezt támogassuk. Próbáljuk megvédeni ezt a pozíciónkat, és innen a következő lépés nyilván az, hogy élelmiszerágon mi jön még be Magyarországra. Az egy nehezebb kérdés lesz nyilván, sokkal bonyolultabb, sokkal nehezebb ügy, de én nem keverném össze a kettőt. Ez már nekünk az agrártermelés szempontjából nagyon fontos ügy, és innentől a következő lépés, hogy a jelölésekkel, egyebekkel legalább tudatosítsuk a lakosságban, hogy amit fogyaszt, az milyen, mert azt már, úgy gondolom, hogy a piac már szelektálhatja, ha következetesek leszünk ebben a dologban.
Úgyhogy én is azt hiszem, hogy a közös sikernek örülni kell, és talán ebben az ügyben folytatnunk is kell ezt a közös munkát. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me